GASTRONOMY

GASTRONOMY

Οματιές με σιτάρι από την Αχαΐα

1 ώρα προετοιμασία
3 ώρες μαγείρεμα
1 ημέρα αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 4 ώρες

Υλικά

Τεμάχια: 5

 5 χοιρινά έντερα (ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να είναι έτοιμα, καθαρισμένα)
 500 γρ. σιτάρι, αποφλοιωμένο
 500 γρ. χοιρινός λαιμός, χωρίς οστό, πολύ ψιλοκομμένος
 500 γρ. χοιρινή ελιά, πολύ ψιλοκομμένη
 1 λίτρο κόκκινο ξηρό κρασί
 200 γρ. μαύρες σταφίδες
 250 ml ελαιόλαδο
 7 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
 7 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα μυρώνια
 7 κουτ. σούπας ψιλοκομμένες καυκαλήθρες
 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
 1 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 αλάτι
 αποξηραμένες φλούδες από 3 πορτοκάλια (σε ξηροκαρπάδικα), πολύ ψιλοκομμένες

Για το μαγείρεμα

 300 ml κόκκινο ξηρό κρασί
 300 ml νερό
 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Διαδικασία

Την προηγούμενη ημέρα:

Για να ετοιμάσουμε τις οματιές με σιτάρι από την Αχαΐα ξεκινάμε από την προηγούμενη μέρα και ξεπλένουμε το σιτάρι σε σουρωτήρι. Το βάζουμε σε μεγάλο μπολ με άφθονο νερό και το αφήνουμε να μουσκέψει για 24 ώρες.
Πλένουμε τα έντερα σχολαστικά σε κρύο νερό και τα βάζουμε κι αυτά σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το κρασί, που πρέπει να τα υπερκαλύπτει. Τα αφήνουμε εκεί για 24 ώρες.

Την επόμενη ημέρα:

Στραγγίζουμε τα έντερα, τα ξεπλένουμε μία ακόμη φορά και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά.
Στραγγίζουμε το σιτάρι, το ξεπλένουμε μέσα σε σουρωτήρι και το βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση.
Ξαφρίζουμε καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το σιγοβράζουμε για 1- 11⁄2 ώρα, μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά.
Το στραγγίζουμε, το απλώνουμε σε μεγάλο ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ανάμεικτα τα κομματάκια κρεατικών, σε δύο-τρεις δόσεις, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν.
Προσθέτουμε νερό που να τα καλύψει, αφήνουμε να πάρει βράση και ξαφρίζουμε καλά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 1⁄2 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα κομμάτια και να σωθεί εντελώς το νερό, ώστε να μείνει το κρέας με το λαδάκι του.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το κρέας σε μεγάλο μπολ ή λεκάνη.
Προσθέτουμε το σιτάρι, τον μαϊντανό, τα μυρώνια, τις καυκαλήθρες, τα μπαχαρικά, τις σταφίδες, τις φλούδες πορτοκαλιού, το πιπέρι και αρκετό αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
Γεμίζουμε τα έντερα με το μείγμα, χρησιμοποιώντας το αυτόματο εξάρτημα για λουκάνικα που διαθέτουν οι κουζινομηχανές ή το χειροκίνητο εργαλείο με τη μανιβέλα.
Δένουμε καλά τις άκρες κάθε λουκάνικου με σπάγκο μαγειρικής. Φροντίζουμε να μην τα παραγεμίσουμε και τεντώσει πολύ το έντερο, γιατί θα σκιστεί στο μαγείρεμα και θα αδειάσει το περιεχόμενο.

Μαγείρεμα

Τρυπάμε τα λουκάνικα σε μερικά σημεία με μια λεπτή βελόνα, για να διαφύγει ο αέρας και να μη σκάσουν.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ρίχνουμε το κρασί, το νερό και το ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
Τακτοποιούμε εκεί τα λουκάνικα σε μονή στρώση, έτσι ώστε να είναι καλυμμένα από το υγρό.
Τα σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, γυρίζοντάς τα τακτικά.
Τα στραγγίσουμε σε χαρτί κουζίνας. Σε αυτή τη φάση μπορούμε να τα συντηρήσουμε στο ψυγείο.
Για να τα σερβίρουμε, τα ψήνουμε είτε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσουν καλά, ή εναλλακτικά στα κάρβουνα, σε λαδωμένη σχάρα, για περίπου 10 λεπτά από κάθε πλευρά. Σερβίρουμε αμέσως.

https://www.gastronomos.gr/

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας-Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού, τη σύμπραξη της Επιτροπής Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πατρών και την οργανωτι . . .
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σε ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης σπιράλ, αναφέρονται τα εξής: Η παραχώρηση γραφείων στις δημοτικές παρατάξεις δεν εμπίπτει μόνο στις αρμοδιότητες μιας σοβαρής δημοτικής αρχής . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Θέατρο Λιθογραφείον παρουσιάζει, την παράσταση χορού “Αμφί” την Παρασκευή 31 Μαΐου, στις 21:30 Τηλ. κρατήσεων  2610328394 https://www.ticketservices.gr/event/amfi/?eventid . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

H σορός του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν αλλά και των υπόλοιπων επιβαινόντων στο ελικόπτερο Bell 212 που συνετρί . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας-Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού, τη σύμπραξη της Επιτροπής Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πατρών και την οργανωτική επιμέλεια του Παν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Θλίψη στην Πάτρα για την Αναστασία Γιαννοπούλου, που "έσβησε" σε ηλικία μόλις 40 ετών. Αντιμετώπιζε χρόνιο πρόβλημα με την καρδιά της και προ ημερών είχε μεταβεί στην Αθήνα για τον σκοπό αυτό. Δυστυχ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Των απαγορεύσεων εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι, οι κτηματίες και οι κτηνοτρόφοι των περιοχών και όσοι κινούνται σε εθνικούς, επαρχιακούς και ασφαλτοστρωμένους δημοτικούς δρόμους. Η
Image
Image

Search