GASTRONOMY

GASTRONOMY

Φτιάξτε την πιο γευστική φασολάδα με ένα έξτρα υλικό για την Καθαρα Δευτέρα

Ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ευάγγελος Ζουμπανέας, μοιράζεται τη δική του συνταγή για αχνιστή και πεντανόστιμη φασολάδα, μια από τις πρωταγωνίστριες του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας, δίνοντάς της έξτρα άρωμα με πορτοκάλι.

Η φασολάδα είναι ένα θρεπτικό φαγητό χαμηλό σε λιπαρά με πολλές και διαφορετικές παραλλαγές. Αν και είναι ένα φαγητό που πήρε τον τίτλο του παραδοσιακού το 1940, μάλλον δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα στις νεαρότερες ηλικίες. Βέβαια, άλλοι προτιμούν τα φασόλια σούπα, άλλοι στεγνά και άλλοι πάλι χυλωμένα. Ένα είναι το σίγουρο, όταν έξω κάνει κρύο και είναι ώρα για ένα ζεστό και θρεπτικό πιάτο, η παραδοσιακή ελληνική φασολάδα είναι μια εξαιρετική και θρεπτική επιλογή.

Σε αυτή τη συνταγή, ο ειδικός προσθέτει και φλούδα πορτοκαλιού που τις δίνει περισσότερο άρωμα και αντιοξειδωτικά. 

Υλικά που θα χρειαστείτε για 6 έως 8 μερίδες φασολάδα

Μισό κιλό φασόλια μέτρια
6-7 ποτήρια νερό
200 γραμμάρια καρότα
200 γραμμάρια κρεμμύδι ξερό
100 γραμμάρια σέλινο
100 γραμμάρια φλούδα πορτοκάλι
5 κουταλιές της σούπας ντομάτα πελτέ
Μία πατάτα περίπου 50 γραμμάρια
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, πιπέρι
1 κόκκινη πιπεριά

Οδηγίες
Βάζουμε από το βράδυ τα φασόλια να μουσκέψουν σε χλιαρό νερό με λίγο αλάτι. Την επομένη μέρα τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με 5-6 ποτήρια νερό.

Ψιλοκόβουμε τα χορταρικά και την φλούδα του πορτοκαλιού, που δίνει άρωμα στην φασολάδα.

Βράζουμε μία με μιάμιση ώρα ανάλογα με τα φασόλια και λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε πέντε κουταλιές ντομάτα πελτέ ή πουμαρό ή τριμμένη ντομάτα (αν θέλουμε τα φασόλια με ντομάτα). Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Ανάλογα με το πόσο χυλωμένη θέλουμε την φασολάδα, ανακατεύουμε συχνά και για αρκετό χρόνο προς το τέλος του μαγειρέματος.

Με τα υλικά αυτά ετοιμάζουμε περίπου 6-8 μερίδες φαγητού χωρίς το ζουμί ανά μερίδα. Τα φασόλια, όπως όλα τα όσπρια συνδυάζονται θαυμάσια με μία μερίδα τυριού ή μία κουταλιά της σούπας κοφτή ταραμοσαλάτα ή λίγο ψάρι ή με λίγο τουρσί και πέντε ελιές.

Extra tip
Για να μην σας προκαλέσει η φασολάδα φουσκώματα και αέρια, δοκιμάστε να μουλιάσετε τα φασόλια για μία μέρα, να τα μαγειρέψετε την επόμενη και να τα καταναλώσετε την τρίτη.

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Συγγραφέας και διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών
www.diatrofi.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θρίλερ στα Άνω Λιόσια, όπου εντοπίστηκε το πτώμα ενός ηλικιωμένου άνδρα απανθρακωμένο σε αυλή σπιτιού. Οι γείτονες ειδοποίησαν την Αστυνομία λόγω της έντονης δυσοσμίας. Σύμφωνα με . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συγκλονίζει η μητέρα της Έμμας, η οποία πέθανε σε τροχαίο, όταν παρασύρθηκε και εγκαταλείφθηκε από ασυνείδητο οδηγό στην Θεσσαλονίκη. Όπως αποκάλυψε σε σημερινή ανάρτησή της, συναν . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ακόμα την έχουν με ορούς, οξυγόνο και της δίνουν συνέχεια αίμα» λέει στο newsit.gr η μητέρα της άτυχης 33χρονης, που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού, βιασμού και επίθεσης με μαχαίρι από έ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετά την αφρικανική σκόνη που μας ταλαιπώρησε αρκετά τον Απρίλιο και τον Μάιο, έρχεται και η αφρικανική ζέστη, που αναμένεται να κάνει «καυτό» τον καιρό φέρνοντας ένα ισχυρότατο κύ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης έγινε η τελετή επαναπατρισμού των λειψάνων οκτώ Ελλήνων οπλιτών πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή, από την Κύπρο στην αεροπορική βάση Ελευσίνας. Η τελετή, έγινε παρουσ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ βρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην αχαϊκή πρωτεύουσα ενόψει των Ευρωεκλογών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Τριών Συμμάχων, στην
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στο Αίγιο περιόδευσε το απόγευμα της Παρασκευής ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. «Φανταστείτε τι ασυδοσία και τι αλαζονεία θα ζήσουμε τα επόμενα τρία χρόνια. Για ό,τι συμβαί
Image
Image

Search