GASTRONOMY

GASTRONOMY

Ριζότο με μανιτάρια

Υλικά Συνταγής

    6-7 φλ. ζωμός κότας (ζεστός)
    4 κουταλιές ελαιόλαδο
    1 φέτα μπέικον (ψιλοκομμένη)
    500 γραμ. μανιτάρια πλευρώτους/πόρτο μπέλο/ασπρομανίταρα (κατά προτίμηση ανάμεικτα)
    1 σκ. σκόρδο
    1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    1/2 πράσο ψιλοκομμένο
    1 ½ φλ. ρύζι (arborio ή carnaroli ή vialone nano ή καρολίνα)
    1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί
    2-3 κουταλιές κονιάκ
    αλάτι
    2 κ.σ βούτυρο
    2 κ.σ ψιλοκομμένο σχοινόπρασο (προαιρετικά)
    4 κ.σ ψιλοτριμμένη παρμεζάνα
    λίγες φλούδες παρμεζάνας
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για το ριζότο με μανιτάρια, καθαρίζουμε όλα τα μανιτάρια με μία βρεγμένη πετσέτα. Αφαιρούμε τη φλούδα και το κοτσάνι  αν είναι αναγκαίο. Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες.

Διατηρούμε το ζωμό ζεστό σε μία κατσαρόλα, ίσα που να σιγοβράζει σε χαμηλή φωτιά.

Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα μανιτάρια με το σκόρδο για 3-4 λεπτά. Τα βγάζουμε σε ένα μπολ. Στο ίδιο τηγάνι, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το μπέικον. Σοτάρουμε για 2 λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 2 λεπτά να λαδωθεί το ρύζι και να γίνει διάφανο.

Σβήνουμε με το κρασί και το κονιάκ. Αφήνουνε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ και να στεγνώσει το ρύζι. Ρίχνουμε μια κουτάλα ζεστό ζωμό στο ρύζι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να απορροφηθεί όλος ο ζωμός. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε στο ριζότο, 1/2 φλ. ζωμό τη φορά ανακατεύοντας τακτικά. Κάθε φορά, πριν προσθέσουμε την επόμενη δόση ζωμού, πρέπει πρώτα να έχει αποροφηθεί η προηγούμενη δόση ζωμού.

Η όλη διαδικασία διαρκεί γύρω στα 20 λεπτά. Μέχρι δηλαδή να χυλώσει το ριζότο, να αποβάλει το άμυλο, να γίνει σαν κρέμα η σάλτσα του και η καρδιά του ρυζιού να κρατάει ελαφρά, δηλαδή να είναι al dente. Αλατοπιπερώνουμε.

Στο τέλος, ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια με τα ζουμιά τους, το βούτυρο και την παρμεζάνα. Ανακατεύουμε πολύ καλά, να κρεμώσει το ριζότο. Πασπαλίζουμε με το σχοινόπρασο .

Να θυμάστε ότι το ρύζι στο ριζότο, θα συνεχίσει και ψήνεται αφού το βγάλουμε από την φωτιά για τα επόμενα 2-3 λεπτά λόγω της θερμοκρασίας που έχει αναπτύξει στο τηγάνι.  Άρα είναι πολύ βασικό να μην παραβράσει πάνω στη φωτιά.

Σερβίρουμε το ζεστό ριζότο σε πιάτα ζεστά (κατά προτίμηση )χτυπώντας το πιάτο ελαφρά από κάτω ώστε να απλώσει το ρύζι και να κοπεί ο βρασμός του.

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, με αφορμή την είσοδο αγνώστων στην Ακρόπολη και την διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών. Σε ανάρτηση . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΠΟ: «Το Σάββατο 25 Μάϊου 2024 στις 20:30 στο Πανθεσσαλικό Στάδιο Βόλου θα διεξαχθεί ο Τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson, Παναθηναϊκός-Άρης. Την απόφ . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έληξε η προθεσμία, κατά την οποία οι πολίτες είχαν δικαίωμα να υποβάλουν το αίτημά τους στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων που ήθελαν να μεταβάλουν τα στοιχεία μητρώου τους και ν . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Με την αναβαθμισμένη πλατφόρμα, ο καταναλωτής έχει την δυνατότητα να ελέγξει όλα τα σούπερ μάρκετ που βρίσκονται πλησίον του, για να εντοπίσει τα φθηνότερα προϊόντα. Η αναβα . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στην προσφορά 250 φωτιστικών σωμάτων, για την κάλυψη των αναγκών φωτισμού του περιβάλλοντος χώρου του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας», προχώρησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.  Στην διαδι
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

«Το μήνυμα των 100 χρόνων του ΤΕΕ δεν έχει μόνο επετειακό περιεχόμενο, αλλά αναφέρεται και στο μέλλον. Αναφέρεται στα εξίσου πολλά και σπουδαία που έχουμε μπροστά μας». Αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος του
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συντονισμός ενεργειών και δράσεων  για να ενισχυθούν πρώτιστα οι υποδομές σε συνδυασμό με την  ψηφιακή αναβάθμιση των συστημάτων του ΕΚΑΒ  κυριάρχησαν στην συνάντηση που είχε την Μ.Δευτέρα 29 Απριλίου
Image
Image

Search