GASTRONOMY

GASTRONOMY

Κοτόπιτα παραδοσιακή

Υλικά Συνταγής

    1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
    1/2 φλ. ελαιόλαδο
    1 κοτόπουλο γύρω στο 1 ½ κιλό
    2 πράσα κομμένα σε φέτες
    4 κρεμμύδια ξερά (κομμένα σε χοντρές φέτες)
    3 καρότα τριμμένα
    3 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
    1/2 φλ. ρύζι καρολίνα
    1 ½ φλ. ζωμό κότας
    1 κ.σ γλυκιά πάπρικα
    αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

Για την παραδοσιακή κοτόπιτα με χωριάτικο φύλλο, βράζουμε πρώτα το κοτόπουλο για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει. Το βγάζουμε από το ζωμό, και το αφήνουμε να κρυώσει, για να το ξεκοκαλίσουμε. Βράζουμε μέσα στο ζωμό τα πράσα και τα κρεμμύδια για 10 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μπολ. Αν θέλουμε, για περισσότερη νοστιμιά, σοτάρουμε τα λαχανικά με λίγο ελαιόλαδο για 5-7 λεπτά.

Προσθέτουμε τα καρότα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ψιλοκομένο κοτόπουλο και το ρύζι. Περιχύνουμε με ενα φλυτζάνι ζωμό, και 4-5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε, και προσθέτουμε τη γλυκιά πάπρικα. Αφήνουμε λίγο να ρουφήξει η γέμιση τα υγρά της.
Στήνουμε την κοτόπιτα στο ταψί

Σε μεγάλο, ρηχό και λαδωμένο ταψί (42 εκατοστά), στρώνουμε ακτινωτά τα 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Το τέταρτο φύλλο, το στρώνουμε ελαφρά τσαλακωμένο. Αδειάζουμε τη γέμιση και γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων πάνω στην γέμιση. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα δύο φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Περιχύνουμε με όσο ελαιόλαδο περίσσεψε.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, (στις αντιστάσεις πάνω-κάτω) βάζοντας το ταψί στην κάτω σχάρα, για 35 λεπτά. Περιχύνουμε σε όλη την επιφάνεια της πίτας τον υπόλοιπο (1/2 φλιτζάνι) ζεστό ζωμό κότας. Γυρίζουμε το φούρνο μόνο στην κάτω αντίσταση, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να γίνει το φύλλο τραγανό και να ξεκολλάει ολόκληρη η πίτα από το ταψί. Η πίτα είναι έτοιμη όταν «τρίζουν» τα φύλλα  της. Την αφήνουμε να «ησυχάσει» για 10 λεπτά και να τραβήξει την υγρασία της. Έπειτα κόβουμε και σερβίρουμε.

Με όσο ζωμό σας περίσσεψε μπορείτε να φτιάξετε τη θεϊκή κοτόσουπα.  Ο ζωμός από το κοτόπουλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το ριζότο σας, σε μία σάλτσα, ακόμα και σε πατάτες φούρνου.

argiro.gr

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Παρότι από τις αρχές του έτους κινούνται με χαμηλότερους ρυθμούς, οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζονται σε αρκετές κατηγορίες τροφίμων και κυρίως σε εκείνες, οι οποίες επηρεάζοντ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββάτου (18/5) στο νότιο τμήμα της χώρας και ενώ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, αύριο Κυριακή (18/5) α . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές για τη νέα Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και τους αντιπροσώπους στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος πραγματοποιούνται αυτή την Κυριακή 19 Μαΐου για πάνω από 2.500 μη . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Οι Έλβαρ Φρίντρικσον και Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ δεν ήταν έτοιμοι να δουν τη σεζόν τους να ολοκληρώνεται στις 18 Μαΐου. Ο Ισλανός είχε 25 πόντους, 5 ασίστ και ο Αμερικανός πέτυχε ένα . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές για τη νέα Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και τους αντιπροσώπους στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος πραγματοποιούνται αυτή την Κυριακή 19 Μαΐου για πάνω από 2.500 μηχανικού από Αχαΐα, Η
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Θλίψη στην Πάτρα για την Αναστασία Γιαννοπούλου, που "έσβησε" σε ηλικία μόλις 40 ετών. Αντιμετώπιζε χρόνιο πρόβλημα με την καρδιά της και προ ημερών είχε μεταβεί στην Αθήνα για τον σκοπό αυτό. Δυστυχ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Κωστής Λουκόπουλος, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ναυπακτιακού, έφυγε σε ηλικία μόλις 45 ετών. Ο Κωστής, που μεγάλωσε στην Ναύπακτο, παντρεύτηκε και ζούσε για χρόνια στην Αθήνα, τα τελευταία δύο χρ
Image
Image

Search