ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ

1ος θάνατος στην Ελλάδα από την γρίπη

Και η εποχική γρίπη, εκτός από την ιλαρά, έκανε την εμφάνισή της για φέτος, διεκδικώντας την αμέριστη προσοχή μας.

Και φυσικά ο συνδυασμός και των δύο, αποτελεί ένα σοβαρό μείγμα για τη δημόσια υγεία.

Ένας ηλικιωμένος ασθενής που νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με βαριές επιπλοκές από τη γρίπη, είναι το πρώτο θύμα της νόσου εφέτος. Ο 79χρονος δεν είχε εμβολιαστεί, παρότι ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Ο εργαστηριακός έλεγχος για την ανίχνευση του τύπου της γρίπης έδειξε ότι είναι γρίπη Α (Η3Ν2).

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι και την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, είχαν καταγραφεί πέντε σοβαρά περιστατικά γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ανάμεσα στα οποία και ένα 3χρονο παιδί, και το ένα εξ αυτών είχε μοιραία έκβαση.

Σημειώνεται όμως πως το διάστημα από 30 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου δεν αναφέρθηκε κανένα κρούσμα. Τα προαναφερθέντα πέντε κρούσματα είχαν δηλωθεί μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου, προκαλώντας μάλιστα προβληματισμό και ανησυχία στους ειδικούς για την πρώιμη σε σχέση με άλλα έτη εμφάνιση της εποχικής γρίπης. Είναι ενδεικτικό πως πέρυσι η πρώτη απώλεια ασθενούς λόγω γρίπης είχε αναφερθεί σις αρχές Δεκεμβρίου.

Η συνήθης κυκλοφορία των ιών της γρίπης γίνεται από τα τέλη Νοεμβρίου με την κορύφωση της νόσου όπως αυτή αποτυπώνεται στα σοβαρά κρούσματα και τους θανάτους λόγω επιπλοκών, να καταγράφεται από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Να σημειωθεί, όπως τονίστηκε πρόσφατα σε ημερίδα στο ΕΚΠΑ, οι επιστήμονες στην Ελλάδα είναι μεν καθησυχαστικοί για τον ιό της γρίπης, παρ'όλα αυτά, συστήνουν τον εμβολιασμό του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού πληθυσμού, καθώς όπως λένε, ο ιός κάθε χρόνο εμφανίζει επιπλοκές, αλλά και κάποιους αναπόφευκτους θανάτους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) την περίοδο 2017-2018 θα κυκλοφορήσουν καθ’ υπεροχήν στελέχη γρίπης τύπου Α(Η3Ν2), τα ίδια στελέχη που κυριάρχησαν στην Αυστραλία χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί, η σε μικρότερο βαθμό συν-κυκλοφορία στελεχών τύπου Β, οι υπότυποι των οποίων καλύπτονται από το φετινό εμβόλιο.

Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων, ενώ ένδειξη για τον εμβολιασμό 2017-2018, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και το Υπουργείο Υγείας, έχουν όλα τα άτομα μετά την ηλικία των 6 μηνών, ιδιαίτερα οι ομάδες αυξημένου κινδύνου.

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ένας 46χρονος μαζί με έναν 45χρονο, σύμφωνα με την Αστυνομία είχαν συστήσει εταιρεία που παρείχε υπηρεσίες συμβουλευτικής καθοδήγησης και υποστήριξης, ένα παράνομο κέντρο απεξάρτησ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το Λαύριο επικράτησε άνετα με 104-66 του Απόλλωνα Πάτρας στο πλαίσιο της 5ης και τελευταίας αγωνιστικής των playouts της Stoiximan Basket League. Το Λαύριο έφτασε σε μια ευρεία νί . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η Κηφισιά έγινε η δεύτερη ομάδα που υποβιβάστηκε στη Super League 2, καθώς δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο του ΠΑΣ Γιάννινα και σε συνδυασμό με τα άλλα αποτελέσματα (νίκες Παν . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Παναθηναϊκός απέδειξε με τον πιο περίτρανο τρόπο τη μαχητική ψυχή και το μέταλλο του πρωταθλητή. Οι "πράσινες" έφεραν τα πάνω κάτω σε ακόμα ένα παιχνίδι (2-3 σετ από 2-1), πανηγύ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου και της Ομάδας ΕιδικώνΕλέγχων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, συνελήφθησαν δύο 17χρονοι καιένας 21χρονος άνδρας, σε βάρος των οποίων είχε σχηματισ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκίνησε, το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, ενώ την Κυριακή 28 Απριλίου τα μαγαζιά θα είναι ανοικτά. Όπως ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας τα καταστήματα θα λειτο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο με δύο μηχανές που συγκρούστηκαν στην κάθοδο της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, πριν το Παμπελοποννησιακό στάδιο, σήμερα στις 7 το πρωί   Αγνωστο κάτω από ποιες συνθήκες προκλήθηκε η σφ
Image
Image

Search