ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνας επιστήμονας σε σπουδαία ομάδα ερευνητών της ΙΒΜ

Μια ομάδα ερευνητών της ΙΒΜ, μεταξύ των οποίων ένας Έλληνας μηχανικός υπολογιστών, ανέπτυξαν ένα καινοτόμο σύστημα τεχνητής νοσημοσύνης που μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν νέες οργανικές χημικές αντιδράσεις.

Η πρόβλεψη του τι θα συμβεί όταν οι χημικές ουσίες αναμιγνύονται ή υφίστανται επεξεργασία, είναι δύσκολη, επειδή υπεισέρχονται πολλοί διαφορετικοί παράγοντες.

Οι επιστήμονες αναζητούν νέους τρόπους για να κάνουν πιο προβλέψιμη την όλη διαδικασία και έτσι να επιταχύνουν την ανάπτυξη νέων χρήσιμων υλικών και φαρμάκων.

Οι ερευνητές της ΙΒΜ, μεταξύ των οποίων ο Κώστας Μπέκας του ερευνητικού κέντρου της αμερικανικής εταιρείας στη Ζυρίχη, εφάρμοσαν την τεχνητή νοημοσύνη, αναπτύσσοντας ένα τεχνητό νευρωνικό δίκτυο, το οποίο τροφοδότησαν με μια μεγάλη βάση δεδομένων από σχεδόν 400.000 ήδη γνωστές χημικές αντιδράσεις.

Έχοντας μάθει όλες αυτές τις χημικές γνώσεις, το σύστημα ήταν στη συνέχεια σε θέση να κάνει προβλέψεις για μελλοντικές χημικές αντιδράσεις σε διαφορετικές συνθήκες.
Το σύστημα προτείνει τις πέντε πιθανότερες εκβάσεις για κάθε χημική αντίδραση.

Οι επιστήμονες, που έκαναν μετά δοκιμές επαλήθευσης, διαπίστωσαν ότι η Νο1 πρόβλεψη είναι ορθή στο 80% των περιπτώσεων.

Μέχρι στιγμής η εκπαίδευση του συστήματος έχει γίνει με μόρια έως 150 ατόμων.

Οι ερευνητές, που έκαναν σχετική ανακοίνωση σε διεθνές συνέδριο για τα νευρωνικά δίκτυα, θα συνεχίσουν τη βελτίωση του συστήματος, προκειμένου να αυξήσουν στο 90% την ορθότητα των προβλέψεών του. Επίσης θα το εμπλουτίσουν περαιτέρω, ώστε να παίρνει υπόψη του μια πληθώρα παραγόντων (θερμότητα, διαλύτες, pH κ.α.).

Απώτερος στόχος τους είναι να δημιουργήσουν ένα σύστημα που μελλοντικά θα μπορούσε να ανταγωνισθεί τους χημικούς σε ένα διαγωνισμού ανθρώπου εναντίον μηχανής.

Επιθυμία τους όμως, όπως είπαν, δεν είναι να αντικαταστήσουν τους χημικούς, αλλά να τους δώσουν πρόσθετα «έξυπνα» εργαλεία για την ταχύτερη και φθηνότερη ανάπτυξη νέων προϊόντων.
Προτίθενται μάλιστα να «ανεβάσουν» το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης στο υπολογιστικό «νέφος», έτσι ώστε ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος να μπορεί να το δοκιμάσει.

Ο Κώστας Μπέκας αποφοίτησε από το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών το 1998, από όπου πήρε και το διδακτορικό του το 2003.

Αφού έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα των ΗΠΑ, από το 2005 εργάζεται στην ΙΒΜ Zurich, όπου πλέον φέρει τον τίτλο του «διακεκριμένου ερευνητή» και είναι επικεφαλής της ομάδας των «Θεμελίων της Γνωσιακής Υπολογιστικής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

 Χρηματοδότηση έως και στο 65% των δαπανών τους ή έως και 500.000 ευρώ μπορούν να διεκδικήσουν επιχειρήσεις σε κλάδους όπως η εστίαση και ο τουρισμός, μέσα από το πρόγραμμα «Εξοικο . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Ουνάι Έμερι μίλησε για τη νέα ήττα της Άστον Βίλα, κόντρα στην Μπράιτον για την Premier League, λέγοντας πως υπάρχει κούραση στο ρόστερ, όμως αυτό δεν σημαίνει κάτι. "Δεν είναι . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Ανείπωτη τραγωδία σημειώθηκε στη Θήβα, όπου ένα μωρό μόλις ενάμιση έτους έχασε τη ζωή του κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η Λεβερκούζεν όχι μόνο έσπασε την κατάρα της Φρανκφούρτης όπου έχει πέντε ήττες τις τελευταίες πέντε σεζόν, αλλά ξέσπασε με 5-1 στην Άιντραχτ για την 32η αγωνιστική της Bundesliga. . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Τη Δευτέρα του Πάσχα, στο Άνω Καστρίτσι της Πάτρας, αναβιώνει το μοναδικό έθιμο της «Λέησης» Όπως αναφέρει: ο Κώστας Μπουρδούλης στην ομάδα του facebook Πάτρα η Πόλη της Καρδιάς μας: "Αν ανηφορήσετε
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο χορός, η μουσική, το τραγούδι, οι φορεσιές, οι εικόνες, οι μνήμες, οι παρουσίες και το χορευτικό αντάμωμα συγκροτημάτων συνθέτουν φέτος το παζλ των εκδηλώσεων που διοργανώνει την Τετάρτη 8 Μαΐου ο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν θέματα ελευθερίας κίνησης των πολιτών για το μήνα Απρίλιο του έτους 2024, όπως καταγράφηκαν στην Δυτ
Image
Image

Search