ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος: Κατηγορούνται και για κατασκοπεία οι 'Ελληνες στρατιωτικοί

16:48  Για κατασκοπεία κατηγορούνται τελικά οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Αδριανούπολη. «Δεν υπήρξε περίπτωση ανταλλαγής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Κατηγορούνται για κατασκοπεία και για είσοδο σε ξένη περιοχή», φέρεται να είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Νωρίτερα, το δικαστήριο της Αδριανούπολης απέρριψε την έφεση που είχαν καταθέσει οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο στελεχών του Ελληνικού Στρατού και θα παραμείνουν έγκλειστοι στις τουρκικές φυλακές. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί τώρα είναι η κατάθεση του κατηγορητηρίου από την εισαγγελία, η αποδοχή ή η απόρριψη της από το δικαστήριο και στην συνέχεια ο ορισμός δικασίμου.

Κίνδυνος να μείνουν έγκλειστοι για καιρό οι Ελληνες στρατιωτικοί

Μπορεί να προκάλεσε απογοήτευση η είδηση πως το τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ωστόσο δεν ήταν έκπληξη.

Ηδη από το Σάββατο η τουρκική Sabah είχε ανέφερε σε ρεπορτάζ ότι η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών θα τραβήξει σε βάθος χρόνου. Και αυτό διότι τα τουρκικά δικαστήρια «ασφυκτιούν» από υποθέσεις, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, και συνεπώς η δικάσιμος για τους δύο Ελληνες στρατιώτες αναμένεται να προσδιοριστεί σε αρκετές εβδομάδες αργότερα. Κάτι που βέβαια δεν μπορεί ακόμα να το γνωρίζει κανείς,αφού παραμένει άγνωστο πότε θα οριστεί η δικάσιμος και για την ώρα όλα είναι εικασίες.

Γιατί δεν έγινε δεκτό το αίτημα αποφυλάκισης

Ενα δεύτερο ζήτημα στην υπόθεση των δύο Ελλήνων ήταν το αίτημα αποφυλάκισης που κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης τους και το δικαστήριο απέρριψε. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, οι λόγοι που δεν έγινε δεκτό το αίτημα αποφυλάκισης είναι δύο:
Αφενός το ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν έχουν μόνιμο τόπο κατοικίας στην Τουρκία, και άρα υπάρχει κίνδυνος να διαφύγουν
και αφετέρου το ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η εξέταση των κινητών τηλεφώνων που είχαν στην κατοχή τους ο ανθυπολοχαγός και ο λοχίας.

Στα χέρια των Τούρκων τα κινητά των Ελλήνων στρατιωτικών

Αμέσως μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Εβρο, οι Τούρκοι εκτός από το προφανές, να πάρουν τα όπλα και τα πυρομαχικά τους, τους πήραν και τα κινητά τηλέφωνα. Μάλιστα με την τουρκική πλευρά να αφήνει να αιωρείται -παρά την αντίθετη στάση των δικαστών- την κατηγορία της κατασκοπείας, η Γενική Εισαγγελία της Αδριανούπολης διέταξε την εξονυχιστική διερεύνηση των κινητών τηλεφώνων των δύο στρατιωτών.

Μάλιστα η υπόθεση περιπλέχτηκε ακόμα περισσότερο όταν στα κινητά τηλέφωνα των συλληφθέντων βρέθηκαν βίντεο και φωτογραφίες που είχαν τραβηχτεί την ίδια μέρα με το περιστατικό.

16:00  Απορρίφθηκε από το δικαστήριο της Αδριανούπολης η έφεση στην απόφαση προφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.Η έφεση που είχαν καταθέσει οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο στελεχών του Ελληνικού Στρατού δεν έχει δεκτή και έτσι θα παραμείνουν έγκλειστοι στις φυλακές της Αδριανούπολης μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους για την παράνομη είσοδό τους στην Τουρκία. Την είδηση μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει διαφοροποίηση ως προς το κατηγορητήριο εναντίον των δύο αξιωματικών, το οποίο συνίσταται στην παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή.

Προσπάθειες να κρατηθούν στο προξενείο μας στην Αλεξανδρούπολη

Στη μεταφορά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας στο ελληνικό προξενείο, στην Αδριανούπολη, επικεντρώνονται οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς Σύμφωνα με ανώτατες πηγές του ΓΕΕΘΑ που μίλησαν στον ΑΝΤ1, οι δικηγόροι των δύο στρατιωτικών ζητούν να αποφυλακιστούν και να διαμείνουν στο προξενείο της Ελλάδας στην Αδριανούπολης, καθώς η προφυλάκισή τους έγινε με το σκεπτικό ότι δεν διαθέτουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία. Συνεπώς, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να μεταφερθούν στο ελληνικό προξενείο, να δηλωθεί αυτό ως κατοικία τους και να παραμείνουν εκεί και μέχρι να οριστεί η δικάσιμος.

Νεότερη Ενημέρωση 13.52

Στο δικαστικό μέγαρο της Αδριανούπολης «παίζεται» η τύχη των δύο ελλήνων στρατιωτικών που προφυλακίστηκαν την Παρασκευή με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Οι συνήγοροι των δύο ελλήνων στρατιωτικών υπέβαλαν ένσταση επί της προφυλάκισής τους, η οποία αναμένεται να εξεταστεί εντός της ημέρας. Ωστόσο δεν είναι απίθανο να υπάρξει καθυστέρηση και η εξέταση της ένστασης να γίνει αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Όπως ανέφερε από την Αδριανούπολη ο ΣΚΑϊ, το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι στο κατηγορητήριο υπάρχει αναφορά για απόπειρα κατασκοπίας.

Το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού επικαλούμενο τους συνηγόρους των δύο στρατιωτικών, αναφέρει ότι η απόφαση του δικαστή, αναμένεται εντός της ημέρας, ή αύριο. Πάντως, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο δικαστής έχει περιθώριο μιας εβδομάδας ώστε να εκδώσει την ετυμηγορία του.

Σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η ένσταση, θα οριστεί τακτική δικάσιμος.

Στην ελληνική κυβέρνηση, και ειδικά στο υπουργείο Αμυνας παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις, ελπίζοντας ότι το σενάριο που θα επικρατήσει είναι αυτό της άμεσης απελευθέρωσης των στρατιωτικών, αφού τους επιβληθεί μια ποινή με αναστολή για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή.

Το κακό σενάριο, βεβαίως, είναι η αλλαγή του κατηγορητηρίου σήμερα και η προσθήκη της κατηγορίας της κατασκοπείας για την οποία συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, ελεγχόμενα από την Αγκυρα, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα ισχύσει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σημερινή διαδικασία διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών.

Σε κάθε περίπτωση, τα γεγονότα έχουν προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον και -κατά πληροφορίες- έξω από το δικαστικό μέγαρο βρίσκονται πολλοί ξένοι δημοσιογράφοι.

Αρχική Ενημέρωση 07.45

Σε θρίλερ για γερά νεύρα έχει εξελιχθεί η σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών το απόγευμα της Πέμπτης (01.03.2018) από Τούρκους στον Έβρο, καθώς σήμερα θα δικαστούν από το δικαστήριο στην Αδριανούπολη οι Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης. Ωστόσο, φαίνεται πως δεν είναι τυχαία η συγκεκριμένη μέρα. Και αυτό γιατί σήμερα επιστρέφει στην Τουρκία από την Αφρική, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κανείς δεν αποκλείει με δική του παρέμβαση οι εξελίξεις να πάρουν κάποια άλλη τροπή.

Ο 25χρονος υπολοχαγός του Μηχανικού Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Μηχανικού (ΕΠΟΠ), Δημήτρης Κουκλατζής που υπηρετούν και οι δύο στην 3η Μηχανοκίνητη Ορεινή Ταξιαρχία «Ρίμινι», βρίσκονται ακόμα προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη και η τύχη τους θα κριθεί σήμερα στο δικαστήριο.

Το ελληνικό προξενείο, όρισε δύο δικηγόρους για τη νομική εκπροσώπηση των δύο στρατιωτών.

Στην Τουρκία για τη δίκη οι γονείς των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Στην Αδριανούπολη βρίσκονται ήδη προκειμένου να παραστούν στη δίκη των παιδιών τους, οι γονείς του ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και του ΕΠΟΠ Λοχία Δημήτρη Κούκλατζη.

Τους πήγαν ρούχα και χρήματα

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα από το Πεντάγωνο, σε συννενόηση με τις τουρκικές αρχές μεταφέρθηκαν από την Ορεστιάδα πολιτικά ρούχα και χρήματα για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι από την Πέμπτη που συνελήφθησαν φορούν τα στρατιωτικά τους. Κι αυτό προκειμένου να παρουσιαστούν με πολιτική ενδυμασία στο δικαστήριο της Αδριανούπολης, όπου θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για παραβίαση συνόρων, παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή.

Στην κατάθεσή τους δεν αποδέχτηκαν τις κατηγορίες για κατασκοπεία, και είπαν ότι πέρασαν κατά λάθος στην τουρκική πλευρά, ακολουθώντας ίχνη παπουτσιών νομίζοντας ότι προέρχονται από παράνομους μετανάστες.

Το χρονικό της σύλληψης

Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο ανθυπολοχαγός Αγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας επαγγελματίας οπλίτης (ΕΠΟΠ) Δημήτρης Κούκλατζης πραγματοποιούσαν προγραμματισμένο περίπολο στο αποκαλούμενο προγεφύρωμα Κάραγατς στην περιοχή των Καστανιών. Πρόκειται για μια ιδιομορφία των ελληνοτουρκικών συνόρων, τα οποία στο συγκεκριμένο σημείο δεν οριοθετούνται από τον Εβρο, αλλά είναι χερσαία και δεν είναι πάντα ορατά διά γυμνού οφθαλμού.

Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν οδήγησαν τους δύο στρατιωτικούς σε τουρκικό έδαφος, όπου έγιναν αντιληπτοί από το τουρκικό περίπολο που βρισκόταν στην άλλη πλευρά των συνόρων, με αποτέλεσμα να συλληφθούν και να οδηγηθούν αρχικά στο φυλάκιο και έπειτα στην Αδριανούπολη. Στο συγκεκριμένο σημείο το ελληνικό και το τουρκικό φυλάκιο δεν απέχουν παρά λιγότερο από 150 μέτρα.

Εκεί, οδηγήθηκαν ενώπιον του αρχεισαγγελέα Αδριανούπολης, όπου αρχικά αποφασίστηκε η προφυλάκισή τους στο πλαίσιο του αυτόφωρου. Στην πρώτη κατάθεση που έκαναν οι δύο άνδρες είπαν ότι πραγματοποιούσαν περιπολία, αρχικά ακολούθησαν βήματα και έπειτα άλλα ίχνη, ώσπου, δίχως να το αντιληφθούν, είχαν πια περάσει στην τουρκική πλευρά των συνόρων. Η προφυλάκισή τους έγινε με βάση την κατηγορία περί «παραβίασης πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής».

Πέρα από την κατηγορία παραβίασης πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής, το ένταλμα βάσει του οποίου συνελήφθησαν περιείχε και ανάλογες οι οποίες συνδέονται με αυτή, όπως «υποψία διαφυγής», «υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων», «έλλειψη κατοικίας στην Τουρκία» και «πιθανότητα διαφυγής στο εξωτερικό».

Η στιγμή της σύλληψης

Ο Μητρετώδης είπε ότι μόλις αντιλήφθηκαν πως πέρασαν στην τουρκική πλευρά άδειασαν τα όπλα και παραδόθηκαν στους Τούρκους στρατιώτες. «Τότε καταλάβαμε την κατάσταση και για να μην δημιουργηθεί οποιοδήποτε επεισόδιο αδειάσαμε τα όπλα μας και παραδοθήκαμε στους Τούρκους στρατιώτες. Περιμέναμε να έρθουν οι ανώτεροί τους. Εγώ δεν ήρθα με κανένα άλλο σκοπό. Οπωσδήποτε περάσαμε τα τουρκικά σύνορα κατά λάθος, εγώ οπωσδήποτε απορρίπτω με επιμονή της κατηγορίες εναντίον μου. Το βίντεο που τράβηξα είναι στην ελληνική πλευρά, επειδή στην ελληνική πλευρά υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών«, τόνισε.

«Εγώ αυτό ιδιαίτερα ήθελα να το δείξω στους ανωτέρους μου. Τράβηξα βίντεο για να εμποδίσω την λαθρομετανάστευση. Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει χιονισμένο καιρό; Άλλωστε ενώ περπατάμε φαίνονται τα ίχνη μας στο χιόνι«, σημείωσε.

Η κατάθεση του Κούκλατζη

O λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης αρνούμενος και αυτός την κατηγορία της κατασκοπείας κατέθεσε ότι δεν πέρασε κακόβουλα τα σύνορα. «Δεν ήρθαμε εδώ έχοντας κακό σκοπό. Δεν δέχομαι επ’ ουδενί τις κατηγορίες που μου προσάπτονται. Περάσαμε κατά λάθος τα σύνορα. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι περάσαμε τα σύνορα κατά λάθος και ότι δεν είχαμε κανέναν κακό σκοπό«, υποστήριξε ο Έλληνας ΕΠΟΠ.

Τι έδειχναν οι φωτογραφίες στα κινητά τους τηλέφωνα

Μια πρώτη έρευνα στα κινητά τους έχει ήδη γίνει, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε ότι οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις οι οποίες εικονίζονταν σε φωτογραφίες που ήταν αποθηκευμένες δεν ήταν τουρκικές αλλά ελληνικές, προφανώς από τις μονάδες όπου υπηρετούν ο ανθυπολοχαγός και ο λοχίας ΕΠΟΠ. Περισσότερα Το συγκεκριμένο γεγονός ίσως εξηγεί και για ποιο λόγο δεν απαγγέλθηκαν τελικά κατηγορίες για απόπειρα κατασκοπείας, όπως αναφερόταν για αρκετές ώρες στα τουρκικά ΜΜΕ.

Προπαγάνδα από τα τουρκικά ΜΜΕ: «Διευρύνεται η έρευνα λόγω αντιφάσεων»

Στο μεταξύ τα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζουν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλά… προπαγάνδα! Και αυτό γιατί ο τουρκικός Τύπος συνεχίζει να επιμένει στην κατηγορία περί κατασκοπείας. Μάλιστα, το Σάββατο (03.03.2018) το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» ανέφερε ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί έπεσαν σε αντιφάσεις στις καταθέσεις τους, και ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η έρευνα θα συνεχιστεί.

Κάποια άλλα τουρκικά ΜΜΕ μίλησαν με έμφαση για τα «τρία κινητά» που είχαν στην κατοχή τους οι Έλληνες στρατιωτικοί, ωστόσο έτσι κι αλλιώς ο ανθυπολοχαγός στην κατάθεσή του ανέφερε ότι τόσο αυτός όσο και ο λοχίας είχαν πάνω τους τα δύο προσωπικά κινητά τους, αλλά και ένα της υπηρεσίας.

Γραμμή επικοινωνίας Αποστολάκη – Ακάρ για τους δύο στρατιωτικούς

Μετά τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών, υπήρξε για κάποιο χρονικό διάστημα η αίσθηση πως η διαχείριση του συμβάντος μπορεί να πραγματοποιηθεί σε στρατιωτικό επίπεδο που δεν θα ξεπερνά το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Στο παρελθόν, είχαν καταγραφεί παρόμοια περιστατικά, τα οποία συχνά επιλύθηκαν ακόμη και σε επίπεδο ταξιαρχιών, ένθεν και ένθεν του ποταμού Εβρου. Ωστόσο, οι ώρες που μεσολάβησαν ανάμεσα στην αναφορά του περιστατικού την Πέμπτη μέχρι και την ανακοίνωσή του από το ΓΕΣ, χθες λίγο μετά τις 09.30, απέβησαν άκαρπες, γι’ αυτό και κρίθηκε απαραίτητη η μεταβίβαση της διαχείρισης του ζητήματος σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ και, βεβαίως, αργότερα σε διπλωματικό και πολιτικό.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι για το συμβάν ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο και Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Χθες το απόγευμα ο κ. Καμμένος ζήτησε από τον αρμόδιο τομεάρχη της Ν.Δ. Βασίλη Κικίλια να μεταβεί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας προκειμένου να ενημερωθεί για το συμβάν.

Εκεί, ο κ. Κικίλιας ενημερώθηκε για την τροπή που έχουν λάβει τα πράγματα από τον κ. Καμμένο, τον κ. Αποστολάκη και τον αρχηγό ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή. Σε γενικές γραμμές, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αλλά και οι διπλωματικές υπηρεσίες, περιλαμβανομένου του πρέσβη της Ελλάδας στην Αγκυρα Πέτρου Μαυροειδή, τέθηκαν στη διάθεση των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων προκειμένου να υπάρχει ενημέρωση.

eleftherostypos

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Άσχημη κατάληξη είχε για έναν ανήλικο το επικίνδυνο παιχνίδι με κροτίδες, καθώς μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο Νοσοκομείο Χανίων.Πρόκειται για έναν 14χρονο ο οποίος το βράδυ της Αν . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Οι δημοσιογράφοι και οι συνεργάτες της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας achaianews.gr σας εύχονται χρόνια πολλά και καλό Πάσχα! . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών μεταφέρθηκε πολυτραυματίας μια 22χρονη κοπέλα μετά από τροχαίο που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου σε περιοχή του Ηλειακ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Φωτιά έπιασε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή Αττικής, επί της οδού 28ης Οκτωβρίου, με τραγικό αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του άτομο που εγκλωβίστηκε. Μετά από παρέμβαση της Πυροσβεσ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Οι δημοσιογράφοι και οι συνεργάτες της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας achaianews.gr σας εύχονται χρόνια πολλά και καλό Πάσχα!
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σας αρέσει να περπατάτε στα ταξίδια σας και να γνωρίζετε το μέρος που επισκέπτεστε με τα πόδια; Αυτές οι πόλεις διευκολύνουν τους περιπάτους με μονοπάτια, περατζάδες, μικρότερη πιθανότητα για βροχή κα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, επίσημα Γέφυρα Χαρίλαου Τρικούπη, θα φωταγωγηθεί το βράδυ της 8ης Μαΐου στα χρώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να υπενθυμίσει στους πολίτες
Image
Image

Search