ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάτρα: 24ωρη απεργία των Εμπορουπαλλήλων την Κυριακή

Απεργία, για την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, εξήγγειλε το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας, στο πλαίσιο του προαιρετικού ανοίγματος των καταστημάτων, στο πλαίσιο των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας, καλεί τους εργαζόμενους στο εμπόριο να συμμετέχουν στην Απεργία ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής Αργίας την Κυριακή 5 Νοεμβρίου και στη κινητοποίηση του σωματείου στις 10:30 πλ. Γεωργίου.

«Η υπεράσπιση της Κυριακής αργίας δεν είναι αγώνας που χάθηκε αλλά μάχη που βρίσκεται μπροστά μας. Είναι αγώνας που πρέπει να δοθεί συνολικά με βάση τις ανάγκες μας, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις, στο ωράριο.

Δεν αντέχουμε άλλο να δουλεύουμε ασταμάτητα 7μέρες την εβδομάδα. Ήδη από το Μάιο μέχρι σήμερα χιλιάδες εργαζόμενοι στο εμπόριο υποχρεωθήκαν να δουλεύουν κάθε μέρα και τις Κυριακές, βάση του νόμου που ψήφισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τις 32 Κυριακές. Την Κυριακή 5 Νοέμβρη θα ξανακαλεστούμε να δουλέψουμε βάση του προηγούμενου νόμου για τις 8 Κυριακές, ενώ μπροστά μας έχουμε το εορταστικό ωράριο με ανοιχτά τα καταστήματα  τις Κυριακές 17/12, 24/12, 31/12. Επιπρόσθετα έχουμε τα ωράρια μέχρι τα ξημερώματα στο πλαίσιo των «Λευκών Νυχτών» που γίνονται ήδη στην δυτική Αχαΐα, και τα εξαντλητικά ωράρια στο πλαίσιο των «Red Fridays» που εφαρμόζουν όποτε θέλουν οι πολυεθνικές.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δίνει το δικαίωμα στην εργοδοσία να μπορεί να αλλάζει τις συμβάσεις των εργαζομένων, να διευθετεί το χρόνο εργασίας, να εντατικοποιεί την εργασία, να μας επιβάλει δουλειά τις Κυριακές, να δουλεύουμε ασταμάτητα για 12 ημέρες, να μένουμε απλήρωτοι, να απολυόμαστε. Όλα αυτά νόμιμα! Όλα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του κεφαλαίου.

Τον καλοκαίρι είχαμε μετατροπές στις συμβάσεις των εργαζομένων στα Media Markt σε εξαήμερες. Όποιος δεν τις δέχτηκε απειλήθηκε με απόλυση. Έχουμε κομμένα ρεπό στα JUMBO. Σε σούπερ μάρκετ (ντόπια και ξένα) συνάδελφοι αναγκάζονται να δουλεύουν με απλήρωτες υπερωρίες, με ωραριο που αλλάζει όποτε θέλει ο εργοδότης. Σε μεγάλες πολυεθνικές ή σε άλλες «υγιείς επιχειρήσεις», που οι εργαζόμενοι παίρνουν κάτι παραπάνω στους μισθούς τους ξεκινάει η διευθέτηση του χρόνου εργασίας που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα κάνουν υπερωρίες και θα τους ανταποδίδονται σε ρεπό! Ταυτόχρονα όποιο νέο επίδομα μπορεί να αυξήσει τον μισθό δεν δίνεται, με τη δικαιολογία ότι ο μισθός είναι πάνω από τη συλλογική άρα είναι ήδη αυξημένος.

Από πολλούς χώρους δουλειάς έχουμε καταγγελίες για καθυστέρηση δεδουλευμένων, απλήρωτες υπερωρίες, εργοδοτική τρομοκρατία, εργατικά ατυχήματα, ανεργία, ανασφάλιστη εργασία. Είναι ξεκάθαρο ότι όλοι οι εργάτες και οι υπάλληλοι ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, έχουν ένα κοινό σημείο. Όλοι μας βλέπουμε τον ιδρώτα που χύνουμε στον αγώνα επιβίωσης, να μετατρέπεται σε αμύθητο πλούτο στα χέρια των λίγων.

Στα 95 προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι το τσάκισμα στο δικαίωμα στην απεργία. Η ιστορική πείρα έχει αποδείξει ότι αντιλαϊκά μέτρα και καταστολή πάνε χέρι – χέρι. Η διαρκώς αυξανόμενη ένταση με την οποία προσπαθούν να χτυπήσουν την οργάνωση των εργαζομένων και τη συνδικαλιστική δράση μέσα στο χώρο δουλειάς οι κεφαλαιοκράτες δείχνει, ότι τα συμφέροντά τους είναι τελείως διαφορετικά με αυτά των εργαζομένων. Τα παραμύθια περί «δίκαιης ανάπτυξης» πάνε περίπατο εκεί που το κεφάλαιο αισθάνεται απειλή για την κερδοφορία του και η τρομοκρατία τσακίζει κόκαλα.

Κεφάλαιο και κυβέρνηση πρέπει να πάρουν την απάντησή τους με τη μαζική συμμετοχή μας και σε αυτή την απεργία. Δεν δεχόμαστε να μας κάνουν λάστιχο τη ζωή μας για να βγάζουν τα κέρδη τους μια χούφτα καπιταλιστές. Οι συγχρονες ανάγκες μας όλο και αυξάνονται, και όμως κεφάλαιο και κυβέρνηση θέλουν συνεχώς να μας τις συρρικνώνουν. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!

Παλεύουμε από κοινού εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι και διεκδικούμε :

Νομοθετική  κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.

Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

Κατάργηση των αντεργατικών – αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπάλληλους και οδηγούν τους αυτοαπασχολούμενους σε χρέη και λουκέτα.

Όχι στη νέα φοροληστεία, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό – λαϊκό εισόδημα. Ένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο όριο. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί και οι  κατασχέσεις .

Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές.»

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σε απεργειακό κλοιό θα βρίσκεται σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, η χώρα λόγω της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Απεργία έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ ενώ η υποχρεωτική αργία της Πρωτομαγιάς μ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Κάρλο Αντσελότι μίλησε στο Movistar και επεσήμανε για την ισοπαλία 2-2 της Ρεάλ με την Μπάγερν και το πώς οι Μαδριλένοι γλίτωσαν την ήττα έπειτα από την ανατροπή των Βαυαρών. "Η . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το ευρωπαϊκό clasico βρήκε Μπάγερν και Ρεάλ ισόπαλες 2-2 στο Μόναχο για τον πρώτο ημιτελικό του Champions League, χάρη στις προσπάθειες του Τζάε-Μιν Κιμ και του Βινίσιους. Ο πρώτο . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μετά από δύο εκπληκτικά δυναμικές μάχες στο Παλάου Μπλαουγκράνα, Ολυμπιακός και Μπαρτσελόνα έδωσαν ακόμα μία το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (30/4) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Με το . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πατρών, σημειώθηκε για μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε εγκαταλελειμμένο οίκημα όπου δίπλα υπήρχαν αρκετά σπίτια. Χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Αναλυτικά η ανακοίνωση: Η φετινή Πρωτομαγιά, έξι χρόνια μετά την έξοδο από τα μνημόνια, βρίσκει όλους τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με έναν «ακήρυχτο» οικονομικό πόλεμο εκ μέρους της εργοδοσίας, με
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Τις βραδινές ώρες χθες, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από την Ομάδα Κ-9, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) και του Γραφείου Ασφάλειας του
Image
Image

Search