ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάτρα: 74 χρόνια από το μπλόκο των Προσφυγικών-Επετειακές εκδηλώσεις

Με αφορμή τη συμπλήρωση 74 χρόνων από το Μπλόκο των Προσφυγικών, ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων πραγματοποιεί επετειακές εκδηλώσεις  την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017, στις 10 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με περικύκλωση της πλατείας Ελευθερίας από τα παιδικά τμήματα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου, ως μια συμβολική κίνηση, ενός μπλόκου ενάντια στον πόλεμο και τον φασισμό.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής από το παιδικό τμήμα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου με ανάγνωση ονομάτων των αγωνιστών.

Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από το ΔΣ του Συνδέσμου και άλλους φορείς κι έπειτα θα ξεκινήσει ο 4ος αγώνας δρόμου τιμής στους αγωνιστές, με αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας και τερματισμό το κτήμα Μουρτζούχου, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

 Στις 27/10/1943, τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, με τους προδότες έλληνες συνεργάτες τους, προχώρησαν σε Μπλόκο, στην περιοχή των Προσφυγικών. Δεκάδες καμιόνια Γερμανών είχαν περικυκλώσει την συνοικία. Οι γερμανοτσολιάδες πιάνουν δουλειά. Οι κουκουλοφόροι, σαν τα φίδια, σέρνονται μέσα στο πλήθος και διαλέγουν. Ο ρόλος τους είναι συγκεκριμένος. Ως γνήσιοι προδότες υποδεικνύουν  ποιους να συλλάβουν για να εκτελεσθούν και υποδεικνύουν νέα παιδιά. Με βάση τις υποδείξεις τους, οδηγήθηκαν στις φυλακές του Λυμπερόπουλου, πάνω από διακόσιοι αγωνιστές, στην πλειοψηφία τους νέοι, δραστήρια μέλη της ΕΠΟΝ. Αρκετοί από τους συλληφθέντες κατόρθωσαν να δραπετεύσουν αργότερα με την βοήθεια των οργανώσεων του ΕΑΜ.

Στις 4/12/1943, εκτέλεσαν στο κτήμα Μουρτζούχου, που συνορεύει με το ΚΕΤΧ, 84 αγωνιστές, μεταξύ των οποίων 63 από το Μπλόκο των Προσφυγικών.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε μήνυμα για το Πάσχα από την Τήνο όπου βρίσκεται. Το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη για το Πάσχα αναφέρει  «η σκέψη μας, όμως, πρέπει να τρέχ . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα για τον εορτασμό του Πάσχα έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης από την Κέρκυρα όπου βρίσκεται. Όπως τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης σε βιν . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «News247» επισήμανε ότι «υπάρχει πολύ μεγαλύτερη συσσωρευμένη πείρα στον λαό μας σχετικά με τον ρόλο κα . . .
ΚΟΣΜΟΣ

H Ασία παραμένει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο. Η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα εισήγαγαν το 44% του συνολικού εμπορίου το 2023. Ωστόσο, ενώ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σας αρέσει να περπατάτε στα ταξίδια σας και να γνωρίζετε το μέρος που επισκέπτεστε με τα πόδια; Αυτές οι πόλεις διευκολύνουν τους περιπάτους με μονοπάτια, περατζάδες, μικρότερη πιθανότητα για βροχή κα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, επίσημα Γέφυρα Χαρίλαου Τρικούπη, θα φωταγωγηθεί το βράδυ της 8ης Μαΐου στα χρώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να υπενθυμίσει στους πολίτες
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Δύο ειδικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας προγραμματίστηκαν για την ίδια ημέρα, την Δευτέρα 13 Μαϊου. Μάλιστα η μία θα αφορά την έγκριση του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσεις, ενώ η δε
Image
Image

Search