ΚΟΣΜΟΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία για την ουκρανική αεράμυνα: Η Δύση αναζητά τρόπους και πόρους για την ενίσχυσή της

Το θέμα της ουκρανικής αεράμυνας κυριαρχεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, με τα ευρωπαϊκά όργανα και το ΝΑΤΟ να καλούν ένα – ένα τα κράτη – μέλη να συνεισφέρουν. Πολιτική αντιπαράθεση ωστόσο, πυροδοτεί δημοσίευμα των Financial Τimes που αναφέρει ότι πιέζουν την Ελλάδα και την Ισπανία να δώσουν στο Κίεβο περισσότερα συστήματα αεροπορικής άμυνας, μεταξύ των οποίων τα αντιπυραυλικά συστήματα S-300 και Patriot. «Δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση που θα διακινδυνεύσει την αεράμυνα της χώρα μας», δηλώνει ο Παύλος Μαρινάκης. Για μυστική διπλωματία κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση και καλεί τον πρωθυπουργό να ενημερώσει άμεσα την εθνική αντιπροσωπεία.

H προέλαση της Ρωσίας στο ανατολικό μέτωπο του Ντονέτσκ και ο ανηλεής βομβαρδισμός ουκρανικών πόλεων και ενεργειακών εγκαταστάσεων πιέζουν τη Δύση να ενισχύσει την αεράμυνα της Ουκρανίας. Αφότου η αμερικανική βουλή ξεπάγωσε το πακέτο των 61 δισ. δολαρίων, το βάρος πέφτει εκ νέου στην Ευρώπη να προσφέρει περισσότερα όπλα.

«Κάνουμε το παν, επικοινωνούμε με τους εταίρους, για να υπερασπιστούμε τον ουρανό μας και να αυξήσουμε τον αριθμό των οπλικών συστημάτων στα χέρια των πολεμιστών μας» τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. Τουλάχιστον 7 συστήματα Patriot ζητεί ο Ζελένσκι και ένα επιπλέον σύστημα του υποσχέθηκε το Βερολίνο τις προηγούμενες μέρες. Οι υπόλοιπες χώρες όμως διστάζουν και το θέμα της ουκρανικής αεράμυνας κυριαρχεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στο Λουξεμβούργο με τα ευρωπαϊκά όργανα και το ΝΑΤΟ να καλούν ένα – ένα τα κράτη – μέλη να συνεισφέρουν.

Σε ερώτηση που έγινε στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ για το αν ζήτησε από την ισπανική κυβέρνηση να δώσει έναν από τους Patriot στην Ουκρανία ο ίδιος απάντησε «ζητούμε από όλα τα κράτη-μέλη να κάνουν ό,τι μπορούν για να αυξήσουμε την αεράμυνα της Ουκρανίας».

Οι Financial Τimes αναφέρουν ότι τις περισσότερες πιέσεις για προσφορά Patriot ή S-300 δέχονται η Ελλάδα και η Ισπανία και λιγότερες η Ρουμανία και η Πολωνία, λόγω της εγγύτητάς τους στη Ρωσία.

«Δεν θα γίνει οποιαδήποτε κίνηση που θα διακινδυνεύσει την αποτρεπτική ικανότητα και την αεράμυνα της χώρας μας» επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας και στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί μυστικής διπλωματίας. «Εμείς έχουμε δείξει έμπρακτα τη βοήθειά μας στον ουκρανικό λαό. Δεν θα γίνει οποιαδήποτε κίνηση που να διακινδυνεύσει την αποτρεπτική ικανότητα και την αεράμυνα της χώρας μας» υπογράμμισε ο Παύλος Μαρινάκης.

Τις πιέσεις απορρίπτουν και η Μαδρίτη και η Βαρσοβία.

Σχολιάζοντας τη νέα αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, η Μόσχα λέει ότι το μόνο που θα πετύχει είναι να σκοτωθούν περισσότεροι Ουκρανοί και κατηγορεί την Ουάσιγκτον για εμμονή να ηττηθεί στρατηγικά η Ρωσία, που θα φέρει πιο κοντά τον πυρηνικό πόλεμο. «Η τρόικα των δυτικών πυρηνικών κρατών (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία) είναι μεταξύ των κύριων χορηγών του εγκληματικού καθεστώτος του Κιέβου, είναι οι κύριοι εμπνευστές διαφόρων προκλητικών βημάτων» δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

 

Αν η Ρωσία αναπτύξει πυρηνικά όπλα στο Καλίνινγκραντ και τη Λευκορωσία, η Πολωνία δηλώνει έτοιμη να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα νατοϊκών εταίρων στο έδαφός της, είπε ο πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα σε συνέντευξη.

ertnews.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου & Περιφορά του Επιταφίου από τον Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Πατρών. https://www.youtube.com/watch?v=wP6PIqx7tio&ab_channel=%CE%9B%CE%A5%CE%A7%CE% . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών: Πλήθη πιστῶν κατέκλυσαν τούς Ναούς τῆς Ἀποστολικῆς πόλεως τῶν Πατρῶν, τόσο κατά τήν Μεγάλη Πέμπτη τό βράδυ, στήν Ἀκολουθία τῶν Παθῶν, ὃσ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Πέντε άτομα συνελήφθησαν το τελευταίο διήμερο στην Κεντρική Μακεδονία για παράβαση της νομοθεσίας περί βεγγαλικών και φωτοβολίδων. Πιο συγκεκριμένα, το απόγευμα της Μ. Παρασ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Με συννεφιά και κάποιες βροχές θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου σήμερα Μεγάλη Παρασκευή (3.5.2024), καθώς ο καιρός θα είναι βροχερός.  Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ ο καιρός θα . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ) ανακοινώνονται τα εξής: Συνεπείς με την πολιτική μας κατεύθυνση που μας υπαγορεύει να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

https://www.youtube.com/watch?v=6bFrKLL8zi0&ab_channel=%CE%9B%CE%A5%CE%A7%CE%9D%CE%9F%CE%A3%CE%A4%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%8C%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από την Γενική Διεύθυνση Έργων και Περιβάλλοντος (Διεύθυνση Περιβάλλοντος Ενέργειας και Πρασίνου – Τμήμα Κοιμητηρίων), του Δήμου Πατρέων, γίνεται γνωστό, σήμερα Μ. Παρασκευή, 3 Μαΐου, η Περιφορά των Ε
Image
Image

Search