ΚΟΣΜΟΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Φατάχ και Χαμάς έρχονται κοντά μετά την απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Οι παλαιστινιακές παρατάξεις ενέτειναν σήμερα τις προσπάθειες να οριστικοποιήσουν την παράδοση από τη Χαμάς της Λωρίδας της Γάζας στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, καθώς στον θύλακα ξέσπασαν διαδηλώσεις εναντίον της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση, οι παλαιστινιακές παρατάξεις θέλησαν να θέσουν τέρμα στη ρήξη τους που ανάγεται στο 2007, όταν η ισλαμιστική Χαμάς κατέλαβε τη Γάζα σε έναν εμφύλιο πόλεμο με τη Φάταχ του Αμπάς. Η προθεσμία της 1ης Δεκεμβρίου για την παράδοση της Γάζας στον Αμπάς μετατέθηκε για τις 10 Δεκεμβρίου εν μέσω αμφισβητήσεων.

Η χθεσινή ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ εξόργισε τους Παλαιστίνιους, που θεωρούν την πόλη ως μελλοντική πρωτεύουσά τους, οδηγώντας τη Χαμάς να καλέσει σε εξέγερση κατά του Ισραήλ και να ζητήσει από τον Αμπάς να εγκαταλείψει τις αμερικανικές προσπάθειες επίτευξης ειρήνης.

Ανήσυχοι ότι οι αντιδράσεις μπορεί να παρεμποδίσουν τις προσπάθειες για συμφιλίωση, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ράμι Αλ-Χαμντάλα και άλλοι εκπρόσωποι της Φάταχ έφθασαν σήμερα στη Γάζα προκειμένου να έχουν συναντήσεις με τη Χαμάς.

«Αυτό το ιστορικό στάδιο απαιτεί να είμαστε όλοι ενωμένοι και να εντείνουμε τα βήματα για την ένωση της πατρίδας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αλ-Χαμντάλα.

Μετά την έκκληση της Χαμάς για «ιντιφάντα» (εξέγερση), δεκάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν σε δύο σημεία στον συνοριακό φράχτη της Γάζας με το Ισραήλ και εκτόξευσαν πέτρες εναντίον στρατιωτών στην άλλη πλευρά.

Ένας Παλαιστίνιος τραυματίστηκε από πυρά του στρατού, δήλωσαν τραυματιοφορείς. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε πως ελέγχει την πληροφορία.

Σε πόλεις της Γάζας, χιλιάδες Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις φωνάζοντας: «Θάνατος στην Αμερική! Θάνατος στον ανόητο Τραμπ!» και καίγοντας λάστιχα αυτοκινήτων.

left.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Με ενισχυμένους βοριάδες θα ξεκινήσει η Μεγάλη Εβδομάδα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ωστόσο τη Μεγάλη Τετάρτη, αναμένεται να εξασθενήσουν.Γενικά ο καιρός προβλέπεται αίθριος μ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Τεράστια νίκη πανηγύρισε ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Ο Δικέφαλος με ανατροπή στην ανατροπή επικράτησε 3-2 της ΑΕΚ για την 8η αγωνιστική των playoffs της Stoiximan Super League και έβαλε "φ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ιδανικός αυτόχειρας στη μάχη του τίτλου ο Παναθηναϊκός κόντρα στον Άρη καθώς ηττήθηκε με 1-0 από τους Θεσσαλονικείς και γνώρισε δεύτερη σερί ήττα στα playoffs, τρεις μέρες μετά την . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

του Αλέξανδρου Βασιλικού, προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στα διαθέσιμα στοιχεία που συνηγορούν για ένα 2024 με θετικ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βουπρασίας σχηματίσθηκε δικογραφία για θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα, που συνέβη χθες το απόγευμα στη Μανολάδα. Ειδικότερα, ένας άνδρας οδηγώντας φορτηγό
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Επίθεση δέχτηκε ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, ταξιδεύοντας την Παρασκευή, προς Αθήνα. Στο ύψος του Ζευγολατιού το όχημα που επέβαινε δέχθηκε πέτρες με αποτέλεσμα να σπάσει το παρμπρίζ του
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με την αρμόζουσα λαμπρότητα και τον προσήκοντα σεβασμό, στην  Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου κορυφώνονται οι εκδηλώσεις σήμερα για τον εορτασμό της 198η Επετείου της Εξόδου των Ελευθέρων Πολιορκημένων, π
Image
Image

Search