Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Όταν ο Διακονιάρης τροφοδοτούσε νερό την πόλη απο τον 2ο αιώνα μ.χ.

Οι σωστικές ανασκαφές στη ρωμαϊκή πόλη της Πάτρας έφεραν στο φως αρκετά πηγάδια που εξυπηρετούσαν οικιακές ανάγκες, αλλά και ένα άρτια οργανωμένο σύστημα ύδρευσης με υπόγειους αγωγούς και τρεχούμενο νερό, που τροφοδοτούσε ακόμη και σιντριβάνια σε ιδιωτικές κατοικίες.

Το νερό έφτανε στην πόλη μέσω του ρωμαϊκού υδραγωγείου, διανύοντας πορεία 7,5 περίπου χιλιομέτρων. Από τις νοτιοανατολικές παρυφές της αρχαίας ακρόπολης, όπου κατέληγε το υδραγωγείο, το νερό διαμοιραζόταν σε υπόγειους αγωγούς και διακλαδιζόταν μέσα στην πόλη. Το μεγαλόπνοο και ζωτικής σημασίας αυτό έργο, το οποίο βέβαια θα ήταν και δαπανηρό, κατασκευάστηκε πιθανώς από τον αυτοκράτορα Αδριανό, στις αρχές του 2ου αι. μ.Χ.

Το νερό ξεκινούσε από τις πηγές του χειμαρροπόταμου Διακονιάρη, στη σημερινή τοποθεσία Νερομάννα του Ρωμανού, όπου συναντάμε τα πρώτα ερείπια του κτίσματος. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι και η σημερινή πόλη της Πάτρας μεταφέρει το νερό από τις ίδιες πηγές.

Από εκεί ακολουθεί μια δύσκολη καθοδική διαδρομή, μέσα από χαμηλούς λόφους και χαράδρες, για να καταλήξει μετά από μακρά πορεία στην περιοχή της σημερινής Αρόης, πίσω ακριβώς από την αρχαία ακρόπολη. Στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής του ο αγωγός ήταν υπόγειος, κυρίως κατά τις ομαλές και κατηφορικές πλαγιές των λόφων, είχε δε μεγάλη διάμετρο και ήταν καμαροσκεπής.

Στα υπόλοιπα τμήματα, κυρίως στις χαράδρες και όπου η υψομετρικές διαφορές έπρεπε να γεφυρωθούν για την απρόσκοπτη κατηφορική πορεία του νερού, υπήρχαν ψηλές κτιστές καμάρες, πάνω από τις οποίες περνούσε ο αγωγός. Τα υπέργεια αυτά κτιστά τμήματα διασώζονται σε μερικά σημεία στο αρχικό τους ύψος αλλά και σε ικανοποιητικό μήκος και μας επιτρέπουν να σχηματίσουμε την εικόνα του εντυπωσιακού έργου.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο ΠΑΟΚ είναι πρωταθλητής της Stoiximan Super League. Έπειτα από πέντε χρόνια, ο Δικέφαλος επέστρεψε στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος, εξασφαλίζοντας μάλιστα τον τέταρτο τίτλ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η ΑΕΚ έκανε αυτό που έπρεπε, αλλά ο ΠΑΟΚ πέρασε και από το Κλεάνθης Βικελίδης και στέφθηκε αυτός πρωταθλητής. Η Ένωση επικράτησε της Λαμίας με 3-0 και έκλεισε τη σεζόν με νίκη και . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ισόπαλο 2-2 έληξε το ντέρμπι της Λεωφόρου ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό με τους "ερυθρόλευκους" να βγαίνουν κερδισμένοι όχι μόνο γιατί πήραν το βαθμό της ισοπαλίας που . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η Μάντσεστερ Σίτι είναι η αδιαφιλονικήτη κυρίαρχος του αγγλικού ποδοσφαίρου από τότε που ο Πεπ Γκουαρδιόλα ανέλαβε τα ηνία της (2016) και το απόγευμα της Κυριακής (19/05) θέλησε να . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η ομάδα μαθητών του 1ου ΓΕΛ Αιγίου «Detectives_007» συμμετείχε στον διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) “Climate Detectives”.  Ο διαγωνισμός ήταν πανευρωπαϊκός και αφορούσε στη μελέ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Νέο ιδιοκτήτη έχει το σπίτι όπου διέμενε η Ρούλα Πισπιρίγκου στην Πάτρα με τον Μάνο Δασκαλάκη και τα τρία παιδιά τους. Το ακίνητο αγόρασε Τούρκος επενδυτής, με σκοπό να λάβει Golden Visa σύμφωνα με τ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικώνελέγχων προς το ευρύ κοινό εκ μέρους της 6 η ΥΠΕ, σε συνεργασία μετον ΕΟΔΥ.Τη Δευτέρα 20 Μαΐου προγραμματίζονται δειγματοληπτικοί έλεγχοισ
Image
Image

Search