Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Τα γεφύρια της Πάτρας- Που βρίσκονται

Δίτοξο πέτρινο γεφύρι το οποίο γεφυρώνει την τάφρο του κάστρου του Ρίου.

Οδηγίες Πρόσβασης:  Θα το συναντήσουμε στο κάστρο του Ρίου.

Συντεταγμένες:  N 38° 18.604΄ E 021° 46.958'

Υψόμετρο:  -10 μ.

 

Παρακείμενα Κτίσματα:  Κάστρο του Ρίου

Χρονολογία:  1499 απο τον  Σουλτάνος Βαγιαζίτ

Μορφή:  Δίτοξο

Κατάσταση:  Πολύ καλή

Γεφύρι στα Άνω Συχαινά

Πέτρινο γεφύρι το οποίο βρίσκεται στην περιοχή των Άνω Συχαινών. Πρόκειται μάλλον για γεφύρι της Τρικουπικής περιόδου. Γεφυρώνει τον Μείλιχο ποταμό.

Οδηγίες Πρόσβασης:  Θα το συναντήσουμε στην περιοχή που υπάρχει το Ολύμπιο θεραπευτήριο.

Ημερομηνία Καταγραφής:  Κυρ, 24/11/2013

Νομός:  ΑΧΑΪΑΣ

Κοινότητα:  Άνω Συχαινά

Συντεταγμένες:  N 38° 15.874΄ E 021° 45.567'

Υψόμετρο:  67 μ.

Μορφή:  Μονότοξο

Κατάσταση:  Καλή

Στην οδό Ηφαίστου

Βρίσκεται μέσα στη πόλη της Πάτρας, και στηρίζει στη ράχη του σκάλα. Είναι στην οδό Ηφαίστου, στον δρόμο που σώζονται (ακριβώς δίπλα στο γεφύρι) τα υπολείμματα των εγκαταστάσεων του Ρωμαϊκού Σταδίου. Στο βάθος του δρόμου βρίσκεται η εκκλησία της Παντάνασσας.

Οδηγίες Πρόσβασης:  Είναι στην οδό Ηφαίστου, δίπλα στο Ρωμαϊκό στάδιο.

Ημερομηνία Καταγραφής:  Πέμ, 06/09/2012

Νομός:  ΑΧΑΪΑΣ

Συντεταγμένες:  N 38° 24΄39,0΄΄ E 021° 73΄62,0΄΄

Υψόμετρο:  23 μ.

Παρακείμενα Κτίσματα:  Ρωμαϊκό στάδιο και η εκκλησία της Παντάνασσας

Μορφή:  Μονότοξο

Κατάσταση:  Καλή

 Ρωμαϊκή Γέφυρα Της Πάτρας

Η ρωμαϊκή γέφυρα βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Αρέθα και Παπαδιαμάντη στη βόρεια είσοδο της Πάτρας, δίπλα από τη νέα Εθνική Οδό. Kατασκευάστηκε το 2ο-3ο μ..Χ. αιώνα, στον ποταμό Καλλίναο, που σήμερα ρέει 100 μ. νοτιότερα. Η γέφυρα αποκαλύφθηκε το 1980 , κατά την διαδικάσια ανέγερσης ιδιωτικής κατοικίας.

Οδηγίες Πρόσβασης:  Βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Αρέθα καί Παπαδιαμάντη.

Ημερομηνία Καταγραφής:  Παρ, 07/09/2012

Νομός:  ΑΧΑΪΑΣ

Ποταμός:  ΚΑΛΛΙΝΑΟΣ

Συντεταγμένες:  N 38° 26΄72,0΄΄ E 021° 75΄54,0΄΄

Υψόμετρο:  87

Χρονολογία:  2ος -3ος αιώνας μ.Χ.

Χορηγός:  Μεσατεύς Αρτέμιος

Μορφή:  Δίτοξη

Κατάσταση:  Καλή

Στοιχεία:  Η ρωμαϊκή γέφυρα της Πάτρας εντοπίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, κατά τις εκσκαφικές εργασίες για την οικοδόμηση ιδιωτικής οικίας. Πρόκειται για την καλύτερα σωζόμενη δίτοξη γέφυρα στην Ελλάδα. Η γέφυρα κατασκευάστηκε το 2ο - 3ο αι. μ..Χ. στον ποταμό Καλλίναο, που σήμερα ρέει περί τα 100 μ. νοτιότερα και ταυτιζόταν λανθασμένα με το Μείλιχο ποταμό. Ήταν ενταγμένη στον επαρχιακό δημόσιο δρόμο που συνέδεε την Πάτρα με το Αίγιο (via publica). Ο χαλικόστρωτος δρόμος, στο τμήμα που διέρχεται πάνω από τη γέφυρα, είναι στρωμένος με πλάκες, στις οποίες διατηρούνται οι αυλακιές (αρματοτροχιές) που δημιούργησαν κατά την πυκνή διέλευσή τους τα τροχοφόρα οχήματα της εποχής. Στο τμήμα αυτό, δεξιά και αριστερά, υπάρχει χαμηλό στηθαίο για την προστασία των διερχόμενων, χτισμένο από οπτόπλινθους και αρχιτεκτονικά μέλη σε δεύτερη χρήση. Από οπτόπλινθους είναι κατασκευασμένη και η ίδια η γέφυρα, ενώ οι πεσσοί της, μέχρι τη γένεση των καμαρών, είναι λιθόκτιστοι. Για την εξυγίανση της κοίτης του ποταμού και την ασφαλή θεμελίωσή της στρώθηκαν αρχιτεκτονικά μέλη παλιότερων κατεστραμμένων κτιρίων (κίονες, λιθόπλινθοι κ.ά). Η γέφυρα αυτή αντικατέστησε άλλη παλιότερη του 1ου αι. μ.Χ., που διατηρείται λίγο νοτιότερα και είναι αρκετά μικρότερη, μονότοξη, κατασκευασμένη από πωρόλιθους. Μετά την κατασκευή της νέας γέφυρας μίκρυνε το άνοιγμα της παλαιάς, ώστε να διέρχεται μικρότερη ποσότητα νερού, πιθανώς για την άδρευση της περιοχής. Ταυτόχρονα χτίστηκαν και τοίχοι εγκιβωτισμού της κοίτης του ποταμού. Για την παλιότερη γέφυρα, σύμφωνα με τιμητική επιγραφή που βρέθηκε στην κοίτη θεμελίωσης της νέας γέφυρας, τη δαπάνη είχε αναλάβει ο Μεσατεύς Αρτέμιος, που συνένωσε έτσι την Πάτρα με την ιδιαίτερη πατρίδα του τη Μεσάτι. Μερικούς αιώνες αργότερα, ύστερα από μια φοβερή πλημμύρα, η κοίτη του ποταμού καταχώθηκε ολοσχερώς, και διανοίχθηκε νέα νοτιότερα. Παρόλα αυτά, αν και οι γέφυρες καταχώθηκαν, ο δρόμος επάνω από αυτές εξακολούθησε να είναι σε χρήση για πολύ μεγαλύτερο διάστημα. Σε πρόσφατη ανασκαφή (2001) εντοπίστηκε η παλαιά κοίτη του ποταμού, που αντιστοιχούσε στη γέφυρα καθώς και ο τοίχος εγκιβωτισμού της νότιας όχθης του. Διαπιστώθηκε έτσι ότι μετά τον εγκιβωτισμό η κοίτη του ποταμού διευθετήθηκε απολύτως ευθύγραμμα. Η νοητή προέκτασή της εκβάλλει στην παραλιακή περιοχή Καβούρι, δίπλα στο έλος της Αγυιάς, στο οποίο κατέληγε πιθανότατα πριν από τα ιστορικά χρόνια. Η αρχική απόσταση των 100 μ. μεταξύ παλαιάς και νέας κοίτης φθάνει στις εκβολές στα 1.200 μ.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Με ενισχυμένους βοριάδες θα ξεκινήσει η Μεγάλη Εβδομάδα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ωστόσο τη Μεγάλη Τετάρτη, αναμένεται να εξασθενήσουν.Γενικά ο καιρός προβλέπεται αίθριος μ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Τεράστια νίκη πανηγύρισε ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Ο Δικέφαλος με ανατροπή στην ανατροπή επικράτησε 3-2 της ΑΕΚ για την 8η αγωνιστική των playoffs της Stoiximan Super League και έβαλε "φ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ιδανικός αυτόχειρας στη μάχη του τίτλου ο Παναθηναϊκός κόντρα στον Άρη καθώς ηττήθηκε με 1-0 από τους Θεσσαλονικείς και γνώρισε δεύτερη σερί ήττα στα playoffs, τρεις μέρες μετά την . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

του Αλέξανδρου Βασιλικού, προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στα διαθέσιμα στοιχεία που συνηγορούν για ένα 2024 με θετικ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βουπρασίας σχηματίσθηκε δικογραφία για θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα, που συνέβη χθες το απόγευμα στη Μανολάδα. Ειδικότερα, ένας άνδρας οδηγώντας φορτηγό
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Επίθεση δέχτηκε ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, ταξιδεύοντας την Παρασκευή, προς Αθήνα. Στο ύψος του Ζευγολατιού το όχημα που επέβαινε δέχθηκε πέτρες με αποτέλεσμα να σπάσει το παρμπρίζ του
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με την αρμόζουσα λαμπρότητα και τον προσήκοντα σεβασμό, στην  Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου κορυφώνονται οι εκδηλώσεις σήμερα για τον εορτασμό της 198η Επετείου της Εξόδου των Ελευθέρων Πολιορκημένων, π
Image
Image

Search