Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Αναπτυξιακό Συνέδριο : Σε εξέλιξη οι εργασίες-Οι ομιλίες των υπουργών(ΝΕΟ)

Σε εξέλιξη βρίσκονται σήμερα για δεύτερη ημέρα οι εργασίες του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου το οποίο ολοκληρώνεται με την ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα .Το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας παρίσταται σήμερα το πρωί στο χώρο που φιλοξενεί τις εργασίες του συνεδρίου.

Νεότερη Ενημέρωση 17.02

-Ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, απεύθυνε σήμερα Τρίτη το απόγευμα, ομιλία στο πλαίσιο του 9ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Ελλάδα.  
 
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Γιάννη Τσιρώνη

Καλησπέρα σε όλες και όλους,
"Καλησπέρα στον τόπο καταγωγής μου, την Ηλεία, την χώρα των λιμνών, την Αιτωλοακαρνανία και την πύλη της Ελλάδας στη Δύση, την Πάτρα.
Κάθε φορά που επισκέπτομαι το Μπαμπαλιό, τον Καγιάφα, την Βαράσσοβα, το Μαυρονέρι, την Ολυμπία, δύσκολα μπορώ να φανταστώ τόπο με πιο ευλογημένες ομορφιές. Και μάλιστα ομορφιές πάνω στην πύλη που ανέκαθεν ένωνε την Ελλάδα με την Δυτική Ευρώπη.
Και εδώ φτάνουμε στα οικονομικά παράδοξα: Πώς είναι δυνατόν η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να έχει το τρίτο μικρότερο ΑΕΠ της χώρας; Πώς είναι δυνατόν να είναι μία περιφέρεια με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας;
Η χώρα μας, φίλες και  φίλοι γυρίζει πλέον σελίδα: Η ανεργία μειώνεται. Παρά τα παραπλανητικά στοιχεία, ότι δήθεν μειώνεται επειδή φεύγουν οι νέοι στο εξωτερικό ή λόγω της μερικής απασχόλησης. Tα στοιχεία είναι αμείλικτα σε βάρος των καταστροφολόγων: Πριν την κρίση είχαμε 4.374.000 πλήρως απασχολούμενους. Στο τέλος του 2014 είχαμε 3.278.000 Είχαν χαθεί δηλαδή 1.100.000 θέσεις εργασίας. Από αυτές οι 267.000 χάθηκαν τα χρόνια του Success Story. Από το 2015 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 17 δημιουργήθηκαν 293.000 νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Παράλληλα για πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια αυξάνεται η βιομηχανική και η αγροτική παραγωγή. Να θυμίσω λοιπόν ότι από το 2009 μέχρι τα 2014 ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής έχανε 4,5% κάθε χρόνο, ενώ το 2015 ο δείκτης αυξήθηκε κατά 1%, το 2016 κατά 2,5% και τα προσωρινά στοιχεία του 2017 δείχνουν αύξηση που ίσως φτάσει στο 5%.
Να γυρίσω όμως στο Αγροτικό ΑΕΠ. Η κατάρρευση ξεκίνησε πριν την κρίση: Η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία το 2004 ήταν 9,1 δις και το 2009, είχε μειωθεί στα 7,130 δις, δηλαδή είχε χαθεί το 22% του αγροτικού ΑΕΠ πριν την κρίση. Από το 2009 μέχρι το 2014 είχε μειωθεί στα 6.031, δηλαδή χάθηκε άλλο ένα 15%. Στο τέλος του 2016 διαμορφώθηκε στα 6.300δις, δηλαδή μία αύξηση 3,7%, απόδειξη ότι η αγροτική οικονομία  ανακάμπτει ταχύτερα από την υπόλοιπη οικονομία.
Τα γεγονότα αυτά δεν χρήζουν κατά την γνώμη μου θριαμβολογίες για δύο σημαντικούς λόγους: Η τεράστια καταστροφή μέχρι το 2014 δεν έχει ακόμα αναπληρωθεί και επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κρίση δεν ήταν καιρικό φαινόμενο. Η οικονομία της χώρας μας δεν κατέρρευσε από κάποιον σεισμό. Η οικονομία της χώρας μας δολοφονήθηκε από το πελατειακό κράτος: Μία διεφθαρμένη πολιτική ηγεσία μαζί με έναν διαπλεκόμενο ιδιωτικό τομέα από δήθεν επενδυτές απομύζησαν την πατρίδα μας.
Επιτρέψτε μου μερικά παραδείγματα από τον τομέα της αρμοδιότητας μου. Πού πήγαν τα 20δις επιδοτήσεων και προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης του 2004-2009; Που πήγαν άλλα 20δις επιδοτήσεων της πενταετίας 2009-2014;
Για να κατανοήσουμε το πρόβλημα θα πρέπει να συγκρίνουμε αντικειμενικά νούμερα. Στην Ελλάδα του 2010 είχαμε 7δις αγροτικό ΑΕΠ και  5,8δις αγροτικές εξαγωγές. Την ίδια εποχή στην Νέα Ζηλανδία είχαν 6.6 δις αγροτικό ΑΕΠ αλλά εξαγωγές 20,1δις. Απογειώνουν τον πρωτογενή τους τομέα με υψηλότατη προστιθέμενη  αξία στην αγροτική μεταποίηση.
Στην χώρα μας, κάθε 1€ αξίας προϊόντος της πρωτογενούς παραγωγής, ο τομέας της μεταποίησης τροφίμων-ποτών προσθέτει προϊόν αξίας 0,4€, όταν στην Ισπανία και την Ιταλία το ποσό αυτό ανέρχεται σε 1,5€. (καθ. Χ. Κασίμης). Στο 3ο συνέδριο αγροτικής επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε ο Economist αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι, η Ολλανδία με 45 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών, παράγει περίπου σε αξία 1700 ευρώ ανά στρέμμα. Το Ισραήλ με 6 εκατ. στρέμματα καλλιεργειών παράγει περίπου σε αξία 1290 ευρώ ανά στρέμμα. Η Ελλάδα με 37 εκατ. στρέμματα καλλιεργειών παράγει περίπου σε αξία 190 ευρώ ανά στρέμμα.
Στη Δυτική Ελλάδα έχουμε 780 εκατομμύρια ακαθάριστη προστιθέμενη αξία με τρία εκατομμύρια στρέμματα αγροτικής γης. Δηλαδή έχουμε λιγότερα από 270€/στρέμμα, στα οποία πρέπει να αφαιρέσουμε και την αλιεία.
Ρωτάω όμως απλά. Μας ικανοποιούν αυτές οι επιδόσεις; Πολλές πληγές παραμένουν: Όσο ξέρουμε ότι υπάρχει εκτεταμένη παράνομη διακίνηση ζώων και κρέατος, που περιορίζει τα φορολογικά έσοδα και τα ρίχνει στις πλάτες λίγων. Όσο η νοικοκυρά επιλέγει να αγοράσει αρνάκι  από την Ναυπακτία και κάποιος επιτήδειος της δίνει αρνάκι Ρουμανίας. Όσο δεν υπάρχουν δασικοί χάρτες και κτηματολόγιο. Όσο τα μισά μας βουνά λογγώνουν και δεν μπορούν να βοσκηθούν και τα άλλα μισά από την υπερβόσκηση και τις πυρκαγιές έχουν ερημοποιηθεί και δεν έχουν αρκετή τροφή. Πριν δεκαετίες αυτά τα βουνά τάιζαν τριπλάσια ζώα ενώ σήμερα εισάγουμε ζωοτροφές. Όσο στα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ η φέτα μας πουλιέται 5€. Όσο συνεχίζει η μαύρη εργασία στα χωράφια. Όσο οι σημερινοί πρόεδροι των συνεταιρισμών, είναι όμηροι των παλιών αμαρτιών και δεν αναπτύσσεται η υγιής συνεταιριστική επιχειρηματικότητα. Όσο υπάρχει μέλι που δηλώνεται ελληνικό και πουλιέται 5€. Όσο ο ΕΛΓΑ δεν έχει αναλογιστές.
Τα τελευταία λοιπόν χρόνια κρατήσαμε την Ελλάδα όρθια και σήμερα πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον και να το σχεδιάσουμε μαζί. Το μέλλον της Ελλάδας είναι ο πρωτογενής τομέας. Ο πληθυσμός αυξάνεται και η ζήτηση τροφίμων απογειώνεται. Ταυτόχρονα απογειώνεται η ζήτηση για υγιεινά προϊόντα. Σε όλους τους άλλους τομείς έχουμε ανταγωνισμό. Στον πρωτογενή τομέα έχουμε μοναδικά ασυναγώνιστα προϊόντα. Η ελληνική βιομηχανία είναι άρρηκτα δεμένη με τον πρωτογενή τομέα. Δεν υπάρχει τουρισμός χωρίς πρωτογενή τομέα: στην Ιταλία το 50% των επισκεπτών την επέλεξε με κριτήριο την γαστρονομία.
Πριν λίγο καιρό επέστρεψα από αποστολή στην Κίνα. Οι Κινέζοι ψάχνουν συνεταίρους στην Ελλάδα. Αναζητούν παραγωγικές μονάδες για να επενδύσουν τα χρήματα τους. Αναζητούν σοβαρά και ώριμα επιχειρηματικά σχέδια. Ανοίγεται μία ευκαιρία για φθηνή χρηματοδότηση, αρκεί να έχουμε επαγγελματισμό, διαφάνεια και καθαρές σχέσεις εργασίας. Δεν έχουν πια κανένα μέλλον τα «ταμείο με την τσέπη μου», «μαύρη εργασία», «τενεκέδες με λάδι, χωρίς παραστατικά  στα κουμπαροξάδελφα».
Σας μεταφέρω και μία ακόμα πληροφορία από αυτή την αποστολή: Όλο και μεγαλύτερη μερίδα της Κινεζικής Νεολαίας ψωνίζει τρόφιμα με ηλεκτρονικό εμπόριο. Διαλέγουν λεμόνια στο διαδίκτυο το πρωί και το απόγευμα τα παραλαμβάνουν σπίτι τους.
Σε αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να αναφέρω μερικά καθοριστικά έργα της κυβέρνησης μας και να ξεκινήσω με το νέο πλαίσιο για τις λιμνοθάλασσες, που αφορά άμεσα την Δυτική Ελλάδα και ιδιαίτερα το Μεσολόγγι: Στον νόμο για τα νωπά προϊόντα ενσωματώσαμε σχεδόν το σύνολο των αιτημάτων των απασχολούμενων στις παραδοσιακές υδατοκαλλιέργειες και για πρώτη φορά έχουμε ένα σύγχρονο πλαίσιο για να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις τους και ταυτόχρονα να διασφαλίσουν την οικολογική ισορροπία και την αειφορική διαχείριση των λιμνοθαλασσών.
Όσο αφορά στα βιολογικά προϊόντα, επιτέλους οι βιοκαλλιεργητές μας θα έχουν τις δικές τους αγορές.
Είμαστε η κυβέρνηση που τόλμησε να αναρτήσει τους δασικούς χάρτες, σπάζοντας ένα απόστημα δεκαετιών. Οι πολίτες αυτής της χώρας ήταν όμηροι πολιτικών, κάποιων επίορκων δημοσίων υπαλλήλων και της διαπλοκής. Με την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών οι παραγωγοί μας θα γίνουν κύριοι της γης τους. Το τονίζω ότι ούτε ένα στρέμμα καλλιεργήσιμης γης δεν θα χαθεί. Ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι θα κερδίσουν πολύ περισσότερες εκτάσεις.
Η κυβέρνηση αυτή ψήφισε τον νέο νόμο για τους δασικούς συνεταιρισμούς, για να γλυτώσουμε από τους συνεταιρισμούς σφραγίδες και τους συνεταιρισμούς εμπόρων. Στην Λιθουανία με την μισή δασοκάλυψη έχουν το 2% του ΑΕΠ μόνο από δασοπονία. Εμείς με πολλαπλάσια βιοποικιλότητα, μοναδικά ξύλα επιπλοποιίας όπως η ελληνική καρυδιά, δεν έχουμε ούτε 0,05%.
Μία υποχρέωση επίσης που την θυμάμαι από την δεκαετία του ’80, γίνεται επιτέλους πραγματικότητα: Τα διαχειριστικά σχέδια βοσκήσιμων γαιών. Στόχος μας να προστατεύσουμε το δάσος και να ελαχιστοποιήσουμε την εισαγωγή ζωοτροφών, όπως κάνουν οι Ιταλοί ανταγωνιστές μας στην Σαρδηνία.
Όσο αφορά στις σταβλικές εγκαταστάσεις, ολοκληρώνονται οι εργασίες της επιτροπής με στόχο οι αδειοδοτήσεις να βγαίνουν πιο σύντομα ώστε να εξυπηρετούνται οι κτηνοτρόφοι μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ακριβώς οι δαιδαλώδεις διαδικασίες που εκτρέφουν την διαπλοκή και τελικά οδηγούν και σε καταστροφή του περιβάλλοντος.
Για το Ελληνικό σήμα, τον έλεγχο, την βελτίωση και την ταυτοποίηση, με τον συνάδελφο μου το κύριο Φωτάκη ενώνουμε τις δυνάμεις του ΥΠΑΑΤ με την ΓΓΕΤ, ώστε τα επιστημονικά εργαστήρια όλης της χώρας, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τους παραγωγούς να κάνουν στοχευμένη έρευνα για βελτίωση των ελληνικών φυλών και ποικιλιών, για ταυτοποίηση τους με στόχο της πάταξη των ελληνοποιήσεων και ανάδειξη των ευεργετικών τους ιδιοτήτων για την υγιεινή διατροφή. Γνωρίζουν οι καταναλωτές, ότι το νοστιμότερο αρνίσιο κρέας, από το περίφημο Καλαρρύτικο πρόβατο, έχει την χαμηλότερη χοληστερόλη και είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα; Πόσοι καταναλωτές γνωρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού βελανιδιάς, που είναι εφάμιλλες με εκείνες του διάσημου Μανούκα. Να θυμίσω ότι το μέλι μανούκα πουλιέται σήμερα σε τιμές που φτάνουν τα 250€ το κιλό, ενώ το ελληνικό μέλι σπάνια ξεπερνά τα 15€ το κιλό! Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η χώρα δίνει την μάχη της φέτας στους διεθνείς οργανισμούς και υπάρχουν ταβέρνες που γράφουν φέτα στον κατάλογο και σερβίρουν λευκό τυρί, ή αντί για ελαιόλαδο σερβίρουν σπορέλαια βαμμένα πράσινα.
Στον νέο νόμο για τα νωπά προϊόντα, εξασφαλίζουμε μέγιστο χρόνο αποπληρωμής του παραγωγού μας τους 2 μήνες και κατοχυρώνουμε την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στα τυροκομικά προϊόντα και του κρέατος στα σημεία πώλησης.
Όσο αφορά στις ενεργειακές κοινότητες, για πρώτη φορά οι παραγωγοί μας μπορούν, αντί να καταναλώνουν πανάκριβη ενέργεια, να γίνουν παραγωγή και να πουλάνε ενέργεια. Σκεφτείτε για παράδειγμα όλα τα αρδευτικά και αποστραγγιστικά κανάλια, να σκεπαστούν με φωτοβολταϊκά. Θα  γλυτώσουμε νερό που χάνεται σε εξάτμιση. Θα γλυτώσουμε από τα κουνούπια. Και ταυτόχρονα θα παράγουμε δωρεάν ενέργεια. Πριν 2 χρόνια ξεκίνησε επίσης η σημαντική πρωτοβουλία για αξιοποίηση του κατσίγαρου για λίπασμα, που μετατρέπει έναν επικίνδυνο απόβλητο σε πολύτιμο λίπασμα. Δεν κερδίζουμε μόνο τα θρεπτικά συστατικά. Κερδίζουμε και το νερό, που με τις τελευταίες ξηρασίες είναι πολύτιμο.
Νομοθετούμε το ζήτημα της φαρμακευτικής κάνναβης. Χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα γίνονται όμηροι λαθρεμπόρων ώστε να απαλύνουν τον πόνο συγγενών τους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Αύριο Τετάρτη το μεσημέρι έχει Συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ με τους Υπουργούς Υγείας, Δικαιοσύνης και Αγροτικής Ανάπτυξης για την φαρμακευτική κάνναβη. Ένα χρόνιο αίτημα και των Οικολόγων Πράσινων που συνέβαλαν προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε άριστη συνεργασία με το υπουργείο απασχόλησης βάζουμε τα προγράμματα κοινωνικής οικονομίας και στον πρωτογενή τομέα.
Τέλος θέλω να αναφερθώ στην σύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα: Θα πρέπει να αποδομήσουμε την αυταπάτη ότι οι φυσικές ομορφιές (οι καταγάλανες ακτές, ο ήλιος και τα όμορφα τοπία, είναι η αιτία που επισκέπτονται οι τουρίστες την Ελλάδα. Ίσως παίζουν κάποιον ρόλο αλλά θα εξηγήσω γιατί δεν είναι ο σπουδαιότερος: Κατ’ αρχήν δεκάδες χώρες στο Βόρειο και Νότιο ημισφαίριο έχουν αντίστοιχο κλίμα και φυσικές καλλονές, χωρίς την επιτυχία της Ελλάδας. Αντίστροφα, χώρες με εξαιρετική επισκεψιμότητα και πανάκριβο τουριστικό προϊόν δεν έχουν καμία φυσική ομορφιά. Στην πραγματικότητα, ο σημαντικότερος παράγων είναι ο άνθρωπος της υπαίθρου. Όσο τα δικά μας χωριά παραμένουν έρημα είναι αδύνατον να προσελκύσουν τουρίστες παρά την ανυπέρβλητη ομορφιά τους. Και αυτό το ελκυστικό περιβάλλον δεν θα υπήρχε χωρίς τον πρωτογενή τομέα. Για αυτό απέτυχαν τα περισσότερα «δασικά χωριά». Γιατί δεν ήταν χωριά με χωριάτες που ζουν από την γη τους. Αν λοιπόν συνειδητοποιήσουμε τα τεράστια όπλα που  διαθέτουμε θα μπορούσαμε να απογειώσουμε ταυτόχρονα τον πρωτογενή τομέα μαζί με τον τουρισμό με αγροτουρισμό και διανυκτερεύσεις σε πραγματικές, κατάλληλα διαμορφωμένες, κτηνοτροφικές μονάδες.
Σε αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να αναφερθώ στον πιο ακριβοπληρωμένο τουρισμό παγκοσμίως: τον πεζοπορικό τουρισμό. Πόσοι ξένοι τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τα ύδατα της Στυγός, όπου η Θέτιδα έλουσε τον Αχιλλέα; Ως υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος ξεκίνησα το πρόγραμμα πιστοποίησης των πεζοπορικών μας διαδρομών.
Τέλος ως Οικολόγος Πράσινος, θα ήθελα να υπενθυμίσω για μια ακόμα φορά, δύο πυλώνες: Ο ένας είναι η κυκλική οικονομία. Σε όλο τον κόσμο τα υποπροϊόντα της αγροτικής παραγωγής είναι πολύτιμες πρώτες ύλες για πρόσθετη οικονομική δραστηριότητα. Στην Ολλανδία το 40% των κερδών των σφαγίων προέρχεται από τα υποπροϊόντα που στην Ελλάδα είτε τα καίμε, είτε τα πετάμε στα ρέματα. Τα υπολείμματα τυροκομίας και ελαιοκομίας γίνονται θαυμάσια ζωοτροφή με πολύ καλύτερες αποδόσεις από την Σόγια. Η χρησιμοποίηση του νερού του βιολογικού είναι στην ίδια κατεύθυνση. Εάν εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις υγιεινής είναι ένα  εξαιρετικό εργαλείο.
Ο άλλος είναι η ενεργειακή αυτονομία. Δεν μιλάω μόνο για φωτοβολταϊκά. Στην Γερμανία ούτε ένα  στάχυ δεν πάει χαμένο. Ολόκληρες μονάδες παράγουν ενέργεια. Βιομάζα, βιοαέριο και γεωθερμία μπορούν να παράγουν ρεύμα και να προσθέσουν ένα σημαντικό εισόδημα στον αγρότη. Πληροφορήθηκα ότι κάποιοι σηκώνουν μαύρες σημαίες για να  μην γίνουν μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης των υπολειμμάτων της κτηνοτροφίας. Προτείνω να σηκώσουμε μαύρες σημαίες όσο δεν γίνονται μονάδες βιοαερίου.
Το μήνυμα της σημερινής συνάντησης θα ήθελα να είναι ότι τελειώνουμε με την Ελλάδα του χθες, τελειώνουμε με το πελατειακό κράτος. Οικοδομούμε την Ελλάδα του αύριο οπού με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον η βιώσιμη παράγωγη θα δίνει ένα καλό εισόδημα στον παράγωγο και ούτε ένα ευρώ δεν θα καταλήγει στον παρασιτισμό, όπως γινόταν επί δεκαετίες, παράδειγμα το νέο διαφαινόμενο σκάνδαλο «Novartis» που ακούμε, οπού η δικαιοσύνη εμπλέκει πολιτικούς που πρωταγωνιστούν ακόμα και σήμερα στην πολιτική σκηνή. Θεωρώ ότι ως χώρα έχουμε μπροστά μας πεδίο δόξης λαμπρό, και επαναλαμβάνω την προϋπόθεση: Ούτε ένα ευρώ πλέον στον παρασιτισμό!"

-Την επίλυση ενός μακροχρόνιου προβλήματος που δυσχέραινε τις εξαγωγές των επιτραπέζιων ελιών ποικιλίας Καλαμάτας ανακοίνωσε σήμερα από την Πάτρα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, κατά την ομιλία του στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αποστόλου ανακοίνωσε ότι θα ενταχθεί στον Εθνικό Κατάλογο η «Ελιά  Καλαμάτας» ως συνώνυμο ποικιλίας ελιάς, ώστε να διευκολύνεται η εξαγωγή του προϊόντος στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά. Ταυτόχρονα ενισχύεται το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας  με την επιθυμητή τροποποίηση των προδιαγραφών.

Όπως δήλωσε ο κ. Αποστόλου αύριο θα προωθηθεί στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η σχετική Υπουργική Απόφαση.

Στόχος του ΥΠΑΑΤ, όπως τόνισε ο Υπουργός, είναι να επιτραπεί -σύμφωνα με όσα προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία-  η συνύπαρξη των δυο προϊόντων με την υιοθέτηση πολιτικών που θα ενισχύσουν την παρουσία τους στην αγορά.

Ακολουθεί η ολόκληρη η Ομιλία του Υπουργού:

«Έχουμε στα χέρια μας για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου κοινοτικούς και εθνικούς πόρους της τάξης των 6 δις € περίπου.

Δύο χρόνια από την έγκριση του ΠΑΑ (2014-2020) έχουν προκηρυχθεί μέτρα 2,3 δις € και έχουν δεσμευθεί μαζί με τα συνεχιζόμενα έργα πάνω από 3,8 δις €, δηλαδή το 65% της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος.

Σε ότι αφορά στις πληρωμές και την απορρόφηση, για τα δύο χρόνια ξεπέρασαν το 1,5 δις, δηλαδή το 31%, υπερκαλύπτοντας  το στόχο του ΕΣΠΑ και συνεισφέροντας με το μεγαλύτερο ποσό απορρόφησης πόρων στο ΠΔΕ. Είναι δε δεύτερο ως προς το ρυθμό αύξησης πληρωμών μεταξύ των 28 κρατών μελών της Ε.Ε.

Τι θέλουμε εμείς από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στον πρωτογενή τομέα; Να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει μέσα από δραστηριότητες που θα ενισχύουν τη τοπική ταυτότητα και θα σέβονται το περιβάλλον. Και θέλω ιδιαίτερα να σημειώσω ότι υπάρχει ήδη πολύ καλή συνεργασία του Υπουργείου με την Περιφέρειά σας.

Γι’  αυτό, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν, έχουμε επιλέξει στην υλοποίηση του Προγράμματος τη συνεργασία με τις Περιφέρειες της χώρας, που ασφαλώς και γνωρίζουν καλά τις δυνατότητες του αγροτικού τους χώρου, εκχωρώντάς τους σημαντικές αρμοδιότητες αλλά και πόρους που ξεπερνούν το 37,4 % των πόρων του ΠΑΑ.

Ποιες δραστηριότητες αναπτύσσονται σήμερα στην Δυτική Ελλάδα; το καλλιεργητικό προφίλ αφορά κατά κύριο λόγο Αροτραίες καλλιέργειες, τα Κηπευτικά, και τις Δενδρώδεις καλλιέργειες.

Επίσης αξιόλογη δραστηριότητα παρουσιάζει ο κλάδος της αλιείας και ιδιαίτερα των υδατοκαλλιεργειών και βέβαια σημαντικό κεφάλαιο αποτελεί και η κτηνοτροφία.

Στην Περιφέρειά σας λοιπόν η ανάπτυξη της χώρας μας μπορεί να προσδοκά πολλά από τη συμμετοχή του αγροτικού τομέα.

Τι κάνουμε εμείς για να στηρίξουμε αυτή την ανάπτυξη;

Κι αρχίζω από τις πληρωμές.

Οι πληρωμές που έγιναν το 2017 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στα πλαίσια των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ, για τη στήριξη όσων ασχολούνται με αυτές τις δραστηριότητες στην Περιφέρειά σας, ξεπέρασαν τα 256 εκατ. Ευρώ. Μάλιστα για τη στήριξη συγκεκριμένων προϊόντων που σηματοδοτούν τη  περιοχή, όπως η κορινθιακή σταφίδα, η βιομηχανική ντομάτα , το σκληρό σιτάρι και άλλα, αλλά και για τη στήριξη ειδικά της κτηνοτροφίας προχωρήσαμε και στην εφαρμογή των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Για έργα, εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, δημόσιων υποδομών για την ανάπτυξη της γεωργίας, για την εγκατάσταση νέων γεωργών, για την εκκίνηση νέων επιχειρήσεων, για τη στήριξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων και για έργα συνεργασίας – καινοτομίας εκχωρούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος συνολικά 76,3 εκατ. € και με τη προσθήκη 38 εκατ. του LEADER και του Αλιείας φτάνουμε κοντά στα 115 εκατ. ευρώ.

Στο γενικό πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2020, έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται έργα, συνολικού προϋπολογισμού 292 εκατ. €., εκ των οποίων έχουν ήδη πληρωθεί περί τα 143 εκατ. €.

Συνολικά λοιπόν στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πέραν των άμεσων ενισχύσεων που θα καταβάλλονται κάθε χρόνο, θα κατευθυνθούν αυτή την προγραμματική περίοδο 407 εκατ. ευρώ.

Ήδη για το ποσό αυτό πολλά μέτρα που αφορούν και την Περιφέρειά σας έχουν προκηρυχθεί, ενώ έχουν δεσμευτεί και χρήματα από τις ανειλημμένες υποχρεώσεις για έργα που δεν ολοκληρώθηκαν από το προηγούμενο πρόγραμμα.

Θα σταθώ ειδικά σε 3 ζητήματα, που ξέρω ότι θέλετε αυτή τη στιγμή να απαντήσω και είναι η εγκατάσταση των νέων γεωργών , η εξυγίανση των Συνεταιρισμών και η διακίνηση στις ξένες αγορές της ελιάς Καλαμάτας .

Στην Περιφέρεια έχουν κατανεμηθεί για ένταξη 24,7 εκ. ευρώ. Υποβλήθηκαν 1821 αιτήσεις στήριξης και μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προέκυψαν  1211 δικαιούχοι, 43 εν δυνάμει δικαιούχοι ,426 επιλαχόντες και 141 απορριπτόμενοι.

Οι εν δυνάμει θα πληρωθούν άμεσα. Επίσης άμεσα θα υπάρξει νέα πρόσκληση για τις Περιφέρειες που δεν απορρόφησαν τις πιστώσεις τους και ταυτόχρονα για τους επιλαχόντες των άλλων περιοχών με πιστώσεις το ποσό που είχαμε κρατήσει ως υπερδέσμευση. Ασφαλώς και δεν θα καλυφθούν όλοι. Δεσμευόμαστε ότι θα αναζητήσουμε τρόπους για να κρατήσουμε αυτούς τους νέους. Με την ολοκλήρωση και αυτής της προκήρυξης θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα.

Μετά την ψήφιση του νόμου 4384/16 που αφορούσε τους συνεταιρισμούς, ξεκίνησε για πρώτη φορά στα χρονικά των συνεταιρισμών αταλάντευτη και χωρίς εκπτώσεις εφαρμογή του νόμου με τέσσερες στόχους:

Πρώτον, να δοθεί οριστικό τέλος στους συνεταιρισμούς «σφραγίδες». 2.000 συνεταιρισμοί με απόφαση δικαστηρίου θα οδηγηθούν σε λύση.

Δεύτερον, όσοι ενεργοί συνεταιρισμοί απομείνουν να λειτουργούν σύμφωνα με τον νόμο και τις συνεταιριστικές αρχές. 152 συνεταιρισμοί  με 44.000 μέλη πραγματοποιούν 1.026.000 τζίρο.

Τρίτον, να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των αγροτών, απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική τους μεγέθυνση και

Τέταρτον, να δημιουργήσουν οργανώσεις παραγωγών για την καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και την βελτίωση των αγροτικών εισοδημάτων. Ήδη θα ξεπεράσουν σύντομα τις 250 οργανώσεις παραγωγών σε όλη την χώρα.

Με τη διαδικασία αξιολόγησης και εποπτείας των συνεταιρισμών από την αρμόδια αρχή του υπουργείου πρόεκυψαν αξιόλογα ευρήματα που όλα οδηγήθηκαν ή θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Η Ελλάδα κατέχει την δεύτερη θέση στις εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς, παγκοσμίως. Σημειώνεται ότι το ύψος των ελληνικών εξαγωγών επιτραπέζιων ελιών ξεπερνά σε αξία τα 300 εκατομμύρια ευρώ και οι ελιές Καλαμάτας κατέχουν ένα σημαντικό μερίδιο αυτών, αφού το 80% της παραγωγής της, δηλαδή περί τους 40.000 τόνους, εξάγεται.

Σε ότι αφορά την εμπορία του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας συνολικά 21 επιχειρήσεις έχουν πιστοποιηθεί από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για την  επεξεργασία -συσκευασία- εμπορία προϊόντος  ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και η πιστοποιούμενη ποσότητα ανήλθε το 2011 σε 190 τον., το 2012 σε 53 τον., το 2014 σε 233 τον. και το 2015 σε 277 τον.

Οι εξαγωγές των υπόλοιπων προϊόντων «Kalamata olives» αντιμετωπίζουν την τελευταία πενταετία πολλά προβλήματα όπως αποσύρσεις προϊόντων, σε συσκευασίες καταναλωτή, στην Ευρωπαϊκή αγορά, μη έκδοση πιστοποιητικού ελεύθερης διακίνησης για τις αγορές των Τρίτων χωρών, από ορισμένες ελεγκτικές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και ερωτήματα, για τα οποία εκκρεμούν απαντήσεις, σχετικά με τη νομιμότητα κυκλοφορίας των προϊόντων αυτών, τα οποία υποβάλλονται από ελεγκτικές αρχές άλλων κ-μ της Ε.Ε αλλά και από Πρεσβείες μας.

Όπως αντιλαμβάνεστε τα παραπάνω προβλήματα δημιουργούν ευκαιρίες στους διεθνείς ανταγωνιστές μας για να καλύπτουν τα «κενά» αυτά της αγοράς με δικά τους προϊόντα που τα ονομάζουν πολλές φορές «Kalamata olives».

Αιτία για τη δημιουργία αυτών των προβλημάτων είναι η υιοθέτηση της άποψης ότι το «Kalamata olives» είναι μετάφραση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και κατ’ επέκταση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται χωρίς την ένδειξη ΠΟΠ ή το ενωσιακό λογότυπο.

Με γνώμονα την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης όσον αφορά στο ζήτημα της συνύπαρξης της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «Ελιά Καλαμάτας» και του εμπορικού τύπου με την ένδειξη «Κalamata Olives», το Υπουργείο μας ξεκίνησε, εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου, έναν διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς προτείνοντας την εγγραφή στον εθνικό κατάλογο της «Καλαμάτας» ως συνώνυμου ποικιλίας ελιάς.

Αύριο, κιόλας, θα προωθηθεί στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η σχετική Υπουργική Απόφαση.

Στόχος μας με τη λύση που δίνουμε, η οποία προβλέπεται από την Κοινοτική νομοθεσία, είναι να επιτραπεί η συνύπαρξη των δυο προϊόντων με την υιοθέτηση πολιτικών που θα ενισχύσουν την παρουσία τους στην αγορά. Δηλαδή να ενισχύσουμε το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας με την επιθυμητή τροποποίηση των προδιαγραφών και παράλληλα να επιτραπεί η νόμιμη εμπορία του προϊόντος  «Kalamata olives» στην Ευρωπαϊκή και Διεθνή Αγορά».

-Η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου βρίσκεται από χθες στην πόλη της Πάτρας στο πλαίσιο του 9ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση «Δυτική Ελλάδα: Πύλη Ανάπτυξης», που διοργανώνουν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ακολουθούν σημεία από τη σημερινή ομιλία της κας. Φωτίου:

«Με την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης,  πρώτη μέριμνα ήταν η αντιμετώπιση των συνεπειών της οξύτατης ανθρωπιστικής κρίσης  αλλά και η θεμελίωση του κοινωνικού κράτους.

Σήμερα, ο προϋπολογισμός της κοινωνικής πρόνοιας είναι υπερδιπλάσιος εκείνου που παραλάβαμε από την κυβέρνηση Σαμαρά. Το 2015 ανερχόταν σε περίπου 780 εκατομμύρια ευρώ και το 2017 ξεπέρασε το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Με τα αντίμετρα, το 2019 ο προϋπολογισμός προβλέπεται να ξεπεράσει τα 2,5 δις ευρώ.

Το 2018 προσθέσαμε 315 εκατομμύρια ευρώ, από την επισκόπηση δαπανών, αποκλειστικά για το παιδί. Από αυτό το κοινωνικό πακέτο, 260.000.000€ δίνονται για την ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων, αυξάνοντας το συνολικό ποσό από τα σημερινά 650.000.000€ σε 910.000.000€, δηλαδή μια αύξηση 40%.

Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης φροντίδας του παιδιού, από το ίδιο κοινωνικό πακέτο, 40.000.000€ θα δοθούν για τα ημερήσια ζεστά σχολικά γεύματα, περίπου 130.000 μαθητές δημοτικών σχολείων θα έχουν καθημερινά ένα ζεστό γεύμα.

Τέλος, 15.000.000€ θα δοθούν για την επέκταση των βρεφονηπιακών σταθμών, ο αριθμός των οποίων θα αυξηθεί κατά 400 νέες μονάδες το 2018, προκειμένου να δημιουργηθούν άλλες 10.000 θέσεις πέραν των σημερινών 109.000 θέσεων που διατίθενται δωρεάν.

Δημιουργήσαμε δίχτυ ασφαλείας για όσους χτυπήθηκαν βιαιότερα από την κρίση.

Συγκεκριμένα στη Δυτική Ελλάδα, στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είναι ενταγμένο το 10,8% του πληθυσμού της, δηλαδή 73.218 άτομα, με άθροισμα μηνιαίας επιδοματικής ενίσχυσης 7.610,018€. Οι άνεργοι δικαιούχοι του ΚΕΑ στη Δυτική Ελλάδα είναι σήμερα 10.540 άτομα. Το 10% θα μπει στην εργασία.

Τα σχολικά γεύματα έγιναν πλέον θεσμός του ελληνικού σχολείου. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα καλυφθούν οι ανάγκες σίτισης σε 102 δημοτικά σχολεία, όπου θα διανέμονται κάθε μέρα συνολικά 14.260 ζεστά γεύματα.

Στο πλαίσιο του δικτύου κοινωνικής προστασίας που δημιουργούμε με τα Κέντρα Κοινότητας σε όλη τη χώρα, στη Δυτική Ελλάδα λειτουργούν σήμερα 18 Κέντρα Κοινότητας, 1 παράρτημα ΚΕΜ (Κέντρο Ένταξης Μεταναστών) και 8 παραρτήματα Ρομά.

Για την κυβέρνησή μας προτεραιότητα έχει το παιδί. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα επιδοτηθούν, εντός του 2018, 15 δήμοι με σκοπό τη λειτουργία 19 νέων Βρεφονηπιακών Σταθμών, που θα καλύψουν 475 νέες θέσεις παιδιών, με κόστος εξοπλισμού 850.000€.

Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι μια από τις πιο βεβαρημένες περιφέρειες στην Ελλάδα ως προς τις συνθήκες διαβίωσης στους θύλακες των οικισμών-καταυλισμών Ρομά. Η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά  έχει καταγράψει και χαρτογραφήσει, για πρώτη φορά, συνολικά 74 οικισμούς  Ρομά με συνολικό πληθυσμό 16.244 άτομα.

Στους 15 από τους οικισμούς, οι 1.579 διαμένοντες ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης. Προχωράμε στη μετεγκατάστασή τους με σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Σε 27 οικισμούς, όπου 7.468 άτομα ζουν σε μεικτές περιοχές με σπίτια και παραπήγματα και ελλιπείς υποδομές παρεμβαίνουμε αναβαθμίζοντας τα δίκτυα οδοποιίας, αποχέτευσης, ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού, καθώς και με  τη δημιουργία πολύκεντρων.

Σε 32 οικισμούς 7.197 άτομα ζουν σε σπίτια σε υποβαθμισμένες γειτονιές μέσα στους αστικούς ιστούς των πόλεων. Στις περιπτώσεις αυτές θα επιδοτήσουμε το ενοίκιο και την απασχόληση.

Μέσα στο 2018 προχωράμε στη Δυτική Ελλάδα στις παρακάτω δράσεις συνολικού κόστους 12.210.000€ για περίπου 10.500 ωφελούμενους Ρομά:

    Μετεγκαταστάσεις για οικογένειες που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, στο δήμο Αγρινίου-οικισμός Αη Βασιλιώτικα και στο δήμο Δυτικής Αχαΐας -οικισμός Ποτάμι.
    Αντικαταστάσεις οικίσκων στο δήμο Ήλιδας-Οικισμός Παπακαυκά και Κέντρο.
    Αναβάθμιση υποδομών και δικτύων στους παρακάτω δήμους και οικισμούς: Στο δήμο Αγρινίου –οικισμός Αη Βασιλιώτικα, στο δήμο Δ.Αχαίας- οικισμοί Ποτάμι και Γερουσέϊκα, στο δήμο Ήλιδας – οικισμοί Παπακαυκά και Τσιχλέϊκα, στο δήμο Πηνειού-οικισμός Τραγανό και στο δήμο Ερυμάνθου-οικισμοί Φαρραί και Χαλανδρίτσα.
    Δημιουργία Πολύκεντρων στους παρακάτω δήμους και οικισμούς: Στο δήμο Δ.Αχαίας-οικισμός Σαγαίϊκα, Γερουσέϊκα και Τσιγγάνικα, στο δήμο Πηνειού-οικισμός Υδατόπυργος Γαστούνης και στο δήμο Ήλιδας- οικισμός Κέντρο.
    Κινητή Μονάδα με εξειδικευμένο προσωπικό για την ανάπτυξη παρεμβάσεων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και εφήβων όπως λέσχες ανάγνωσης, θεατρικά και μουσικά εργαστήρια, κτλ., στους εξής οικισμούς του Δήμου Πατρέων: Προσφυγικά, Εργατικές Κατοικίες, Βραχναίϊκα και Ριγανόκαμπος.
    Παράλληλα προχωράμε σε οριζόντιες δράσεις, οι οποίες αφορούν στα παρακάτω:

    Επιδότηση ενοικίου
    Βελτίωση συνθηκών ζωής
    Συμβουλευτική για την Απασχόληση των νέων στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας
    Προώθηση της απασχόλησης με νέες θέσεις εργασίας
    Επιδότηση Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών».

Ομιλία Όλγας Γεροβασίλη
"Κυρίες και κύριοι,

Μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης συζητούμε σήμερα, από το βήμα του Περιφερειακού Συνεδρίου Δυτικής Ελλάδας, το σχέδιό μας για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Έχοντας διαμορφώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις δυναμικής επιστροφής της χώρας.

Έχοντας πετύχει θετικό πρόσημο ανάπτυξης, έχοντας αποκαταστήσει τη διεθνή μας εικόνα, με αυξημένο γεωπολιτικό ρόλο.

Και όλα αυτά δεν ήταν αυτονόητα.

Είμαστε σήμερα εδώ στην Πάτρα, σε ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία, με τις παραγωγικές δυνάμεις, για να συνθέσουμε το κοινό μας μέλλον.

Παρά τις αντιξοότητες και τους «κήρυκες της καταστροφής», με την κοινωνία όρθια, με τις αρχές της Αριστεράς σε προτεραιότητα, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, στα τελευταία μέτρα πριν τον μεγάλο μας στόχο.

Και, βέβαια, θέτουμε εκείνες τις δικλείδες ασφαλείας, που θα αποτρέψουν τη διολίσθηση στις προηγούμενες τακτικές.

Πρακτικές που μετέτρεψαν σε μονόδρομο την υπαγωγή στην  επιτροπεία.                                                                                                                                                                      

Κυρίες και κύριοι,

Λένε ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις.

Αλλά, αυτόν τον Αύγουστο, τον Αύγουστο του 2018, θα γραφτεί η μεγαλύτερη είδηση: η έξοδος της χώρας από την περιπέτεια των μνημονίων.

Κι είναι αυτό που μας κάνει –όσο πλησιάζουμε τον μεγάλο, κοινό μας στόχο– να μιλάμε περισσότερο για το μέλλον και λιγότερο για το παρελθόν.

Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη να μιλήσει και να ακούσει για το μέλλον.

Ένα μέλλον πολιτικής εντιμότητας, οικονομικής ευημερίας, εργασιακής ασφάλειας και διεθνούς συνεργασίας.

Αλλά κι ένα μέλλον κοινωνικής ειρήνης, πολιτιστικής ζωντάνιας και νεανικής εξωστρέφειας.

Με σχέδιο, μέθοδο και συντονισμό βαδίζουμε προς την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο.

Αυτοδύναμα και αξιόπιστα.

Απέναντι στην προπαγάνδα εκείνων που όσο ήταν στην κυβέρνηση κατέστρεφαν και όσο είναι στην αντιπολίτευση καταστροφολογούν.

Υλοποιούμε το έργο μας σε όλους τους κυβερνητικούς τομείς ευθύνης, ακολουθώντας μία λογική.

Τη λογική ότι όσα κάνουμε τα χτίζουμε σε στέρεες βάσεις.

Για να είμαστε σίγουροι ότι η χώρα δεν ξαναγυρίζει πίσω.

Στη Δημόσια Διοίκηση ήρθαμε εξ αρχής αντιμέτωποι με τις συσσωρευμένες αποτυχίες του παρελθόντος.

Παραλάβαμε ένα Δημόσιο απαξιωμένο και υποστελεχωμένο, για το οποίο υπήρχε μονάχα ένα πρόγραμμα όλα τα χρόνια πριν από μας:

πώς θα συρρικνωθεί περισσότερο, πώς θα γίνει έρμαιο του κάθε κρατικοδίαιτου ιδιωτικού συμφέροντος, πώς θα γίνει τρόπαιο του κάθε «μεταρρυθμιστή» σε εισαγωγικά.

Εμείς κάναμε αυτό που ήταν λογικό. Και θα έπρεπε να είχε γίνει σε όλη την ιστορία του νεοελληνικού κράτους.

Αρχικά, έπρεπε να αποκαταστήσουμε το κύρος της Δημόσιας Διοίκησης, που είχε πληγεί απ’ τον κοινωνικό αυτοματισμό και την τεχνητή σύγκρουση δημοσίου-ιδιωτικού τομέα.

Άμεσα καταργήσαμε όλο το νομοθετικό πλαίσιο που είχε στηθεί στη λογική των απολύσεων, της διαθεσιμότητας, της αυτοδίκαιης αργίας και της τιμωρητικής αξιολόγησης.

Να σας θυμίσω εδώ ότι το 15% των δημοσίων έπρεπε να κριθούν άχρηστοι και περιττοί.

Πιστεύουμε ότι οι δημόσιοι λειτουργοί είναι καταλύτες των μεγάλων θεσμικών αλλαγών που επιχειρούμε.

Όλοι γνωρίζουμε ότι και στον ιδιωτικό τομέα κάθε επιχείρηση για να προχωρήσει πρέπει να αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό της.

Τι θα σήμαινε για μια επιχείρηση να συκοφαντούν τους εργαζόμενούς της, τα διευθυντικά της στελέχη, τους επιστήμονές της και το εξειδικευμένο προσωπικό της;

Η συστηματική καλλιέργεια αρνητικών στερεοτύπων για το Δημόσιο, κυρίως από τη ΝΔ αλλά κι άλλες πολιτικές δυνάμεις, ήταν και παραμένει ιδιοτελής.

Ακούσαμε τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να λέει από το βήμα της ΔΕΘ ότι «το δημόσιο και το κρατικό δεν ταυτίζονται».

Δεν εξήγησε πού το βρήκε αυτό. Απλώς είπε ότι δεν έχει τέτοιες «ιδεολογικές εμμονές».

Το ακούσαμε κι αυτό.

Όπως όταν έλεγε ιδεολογική εμμονή της Αριστεράς τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όταν εμείς διαπραγματευόμασταν με τους θεσμούς κι εκείνος καταστροφολογούσε.

Τον ακούσαμε να λέει «ότι αν ένα δημόσιο αγαθό παρέχεται καλύτερα και φθηνότερα από τον ιδιωτικό τομέα δεν έχουμε καμία αναστολή να κινηθούμε σε αυτήν την κατεύθυνση».

Και να προτείνει μεταξύ άλλων να παραχωρήσουμε «στον ιδιωτικό τομέα υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων».

Εννοεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ας αφήσουμε το Δημόσιο. Αυτόν τον ιδιωτικό τομέα ονειρεύεται ο κ. Μητσοτάκης;

Η καινοτομία του είναι να πώς βρεθεί ιδιώτης να μισθοδοτεί τον κρατικό υπάλληλο;

Κυρίες και κύριοι,

Οι καιροί απαιτούν σοβαρότητα. Απαιτούν σχέδιο και αποτελεσματικότητα.

Για το τι πήγε λάθος εμείς τα έχουμε πει πολλές φορές.

Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια περιπέτειας της χώρας, έρχεται το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και λέει στην Έκθεσή του –όπως και πολλοί άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι– ότι επί των ημερών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχε κατάλληλος στρατηγικός σχεδιασμός, γιατί όλο το βάρος δόθηκε στις περικοπές και όχι στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ενώ όλοι παραδέχονται, έστω και με καθυστέρηση, ότι η συνταγή ήταν λάθος, ακούμε από τη ΝΔ να θέλει να επαναφέρει μεταξύ άλλων τον κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων στο 1 προς 5.

Και τι σημαίνει αυτό;

Ότι κρίσιμοι τομείς, όπως η Υγεία και η Παιδεία, θα πρέπει να συρρικνωθούν κι άλλο. Ταυτόχρονα, η ΝΔ μας ασκεί κριτική γιατί η Υγεία είναι υποστελεχωμένη. Τα σχόλια δικά σας.

Αρκετά, όμως, με το παρελθόν.

Όσο κι αν επανέρχεται προκλητικό και αμετανόητο, πρέπει να δούμε μπροστά.

Να κατανοήσουμε τις διεθνείς εξελίξεις, να προετοιμαστούμε για το μέλλον.

Η Δημόσια Διοίκηση βρίσκεται στο επίκεντρο των μεγάλων αλλαγών που έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε.

Η Δημόσια Διοίκηση και μπορεί και πρέπει να αποτελεί πρότυπο διοικητικής οργάνωσης και ψηφιακής πρωτοπορίας.

Και, εκ των πραγμάτων, οφείλει να διασφαλίζει την ύπαρξη και τη συνέχεια του κοινωνικού κράτους.

Κοινωνική απαίτηση είναι σήμερα το κράτος να είναι και αξιόπιστο και αποτελεσματικό.

Μεταρρυθμίζουμε σήμερα τη Δημόσια Διοίκηση, ώστε να καταστεί μηχανισμός παραγωγικής ανασυγκρότησης, οικονομικής ευημερίας και κοινωνικής προόδου.

Αυτές τις αρχές έχουμε ενσωματώσει και στην «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Ανασυγκρότηση 2017-2019», που ήδη υλοποιούμε με τριπλό στόχο:

·         Την ολιστική αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης.

·         Τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

·         Την μετάβαση σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Κυρίες και κύριοι,

Η χώρα αλλάζει οριστικά σελίδα και μαζί της αλλάζει και η ελληνική Δημόσια Διοίκηση.

Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, όπως αυτή θα κατατεθεί και στην παρούσα συνεδρία, υλοποιούμε σημαντικά έργα.

Έργα στο εσωτερικό της Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου αυτή να αποκτήσει χαρακτηριστικά διαφάνειας, αξιοκρατίας, αντικειμενικότητας και κοινωνικής λογοδοσίας.

Βασισμένοι στα νέα ψηφιακά οργανογράμματα του Δημοσίου, για τα οποία έχει προηγηθεί αξιολόγηση δομών και τα οποία συνοδεύονται για πρώτη φορά από ψηφιακά περιγράμματα θέσεων εργασίας, δομήσαμε το νέο σύστημα αξιολόγησης, το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, τις κρίσεις προϊσταμένων και την αποκομματικοποίηση της Διοίκησης.

Το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας ολοκληρώνονται και επιταχύνονται οι μετατάξεις και αποσπάσεις των υπαλλήλων διαφανώς, χωρίς γραφειοκρατία, καταργώντας στην πράξη ρουσφετολογικά και πελατειακά συστήματα.

Ο πρώτος κύκλος κινητικότητας ολοκληρώνεται και συμμετείχαν σ’ αυτόν συνολικά 1.117 δημόσιοι υπάλληλοι.

Έχουμε ξεκινήσει κρίσεις προϊσταμένων. Με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, είχαν πολλά χρόνια να γίνουν κρίσεις προϊσταμένων στο Δημόσιο. Από το 2010.

Όταν δε το Δεκέμβριο του 2014 η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης κατάλαβαν ότι χάνουν τις εκλογές, τοποθέτησαν σε μια νύχτα διευθυντές με ανάθεση, σε όλο το ελληνικό Δημόσιο.

Σήμερα, έχουν προκηρυχτεί ανοιχτά 89 θέσεις Γενικών Διευθυντών στο Δημόσιο.

Οι προκηρύξεις είναι δημόσια προσβάσιμες στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ.

Ήδη, 20 Γενικοί Διευθυντές Διοικητικού-Οικονομικού έχουν αναλάβει καθήκοντα, μετά από την ολοκλήρωση των παραπάνω διαδικασιών.

Και, παρακαλώ, επιτρέψτε μου να πω ότι δεν γνωρίζουμε και ούτε μας αφορά η κομματική τους προτίμηση και η πολιτική τους προέλευση.

Αλλά η ανταπόκρισή τους στο καθήκον τους, ως συνάρτηση των προσόντων και της εμπειρίας τους.

Η ίδια λογική διατρέχει και την προκήρυξη 69 θέσεων Γενικών, Αναπληρωτών, Ειδικών και Τομεακών Γραμματέων στα Υπουργεία, οι οποίες –όλοι γνωρίζετε– ότι μέχρι σήμερα ήταν πολιτικές θέσεις.

Όλα αυτά γίνονται. Με διαδικασίες θεσμικές και την εγγύηση του ΑΣΕΠ και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Για πρώτη φορά στα χρονικά της, η ελληνική Δημόσια Διοίκηση διαρρηγνύει τους δεσμούς της με την πολιτική τάξη, τους μηχανισμούς και τα κόμματα.

Επίσης, το 2017 ξεκίνησε η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Με αρκετές αντιστάσεις, που όμως ήταν δικαιολογημένες, εξαιτίας της προηγούμενης εμπειρίας με τον κ. Μητσοτάκη και την τιμωρητική λογική του.

Από φέτος, το 2018, η αξιολόγηση θα γίνει ηλεκτρονικά, στο πλαίσιο της ευρύτερης μετάβασης στο ψηφιακό Δημόσιο.

Πρόκειται για μία διαρκή διαδικασία αυτοβελτίωσης του εργαζομένου και ενεργής συμμετοχής του στην προσπάθεια αναβάθμισης του Δημοσίου.

Θέλω εδώ να τονίσω ότι το νέο σύστημα αξιολόγησης πάει μαζί με τη στοχοθεσία. Η Δημόσια Διοίκηση καθίσταται «Διοίκηση μέσω Στόχων», προκειμένου οι υπηρεσίες να ανταποκρίνονται στις δυναμικές μεταβολές της κοινωνίας.

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο εμείς αντιλαμβανόμαστε, έχουμε σχεδιάσει και εφαρμόζουμε την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό του Δημοσίου, θέλουμε να εξελιχθεί, και παρέχουμε τα εργαλεία γι’ αυτό.

Όπως ίσως να γνωρίζετε, χθες επισκέφθηκα τις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, εδώ στην Πάτρα.

Από τον προσεχή Οκτώβριο ξεκινά στο ΕΑΠ προπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο «Δημόσια Διοίκηση», στο οποίο θα εγγράφονται περίπου 1.000 φοιτητές κατ’ έτος.

Το πρόγραμμα απευθύνεται, βεβαίως, και σε δημόσιους υπαλλήλους ή υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που μέσα απ’ αυτό θα θελήσουν να ενισχύσουν τη γνώση τους για τη Δημόσια Διοίκηση, αλλά και να εξελίξουν την καριέρα τους με έναν επιπλέον τίτλο σπουδών.

Το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει προβλέψει υποτροφίες για τους αριστούχους φοιτητές.

Η στήριξη, όμως, στο ΕΑΠ αφορά κι ένα άλλο κομμάτι.

Έχει ήδη δρομολογηθεί η προκήρυξη μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ 200 θέσεων εργασίας μόνιμου διοικητικού προσωπικού στο ΕΑΠ.

Το κάνουμε αυτό, για να μπει τέλος στην εργασιακή ομηρεία δεκάδων συμβασιούχων υπαλλήλων του ΕΑΠ, που μέχρι σήμερα δούλευαν σε καθεστώς εργασιακής επισφάλειας.

Γιατί, θέλουμε μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Κυρίες και κύριοι,

Η λειτουργική ανασύνταξη των δομών, των λειτουργιών και του προσωπικού του Δημοσίου δεν είναι αυτοαναφορική.

Ούτε αποβλέπει στην ικανοποίηση στενών, υπηρεσιακών και διοικητικών λογικών.

Αντίθετα, έρχεται να υπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις τρέχουσες ανάγκες, να μας προετοιμάσει για τις μελλοντικές και να αποκαταστήσει τη σχέση κράτους-πολίτη.

Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και τη μετάβαση σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Ώστε, συμβαδίζοντας με την ευρωπαϊκή ατζέντα του 21ου αιώνα να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες, μειώνοντας δραστικά τη γραφειοκρατία

Το ψηφιακό κράτος μειώνει τη γραφειοκρατία και περιορίζει την αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους.

Ταυτόχρονα, το ψηφιακό κράτος και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι μια ηχηρή απάντηση στη διαπλοκή, τη διαφθορά και την ευνοιοκρατία.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, υλοποιούμε μια μεγάλη δέσμη ψηφιακών έργων, που θα παρουσιαστούν αναλυτικότερα στη συνέχεια.

Ψηφιακά έργα υποδομής, την ψηφιοποίηση δομών και λειτουργιών του Δημοσίου, την απλούστευση των διαδικασιών, την κωδικοποίηση της νομοθεσίας.

Η λογική μας για τον ψηφιακό σχεδιασμό δεν είναι αυτή των προκατόχων μας που έκαναν έργα, όχι για να εξασφαλίσουν την ίση πρόσβαση των πολιτών στην πληροφορία, αλλά για να εξυπηρετήσουν ημετέρους, φίλους, συγγενείς και κομματικά στελέχη.

Σας θυμίζω ποια ήταν αυτή η λογική για τα ψηφιακά έργα στο δημόσιο τα προηγούμενα χρόνια: επαναλήψεις και επικαλύψεις έργων και έλλειψη διαλειτουργικότητας, υπερκοστολογήσεις και μεγάλη σπατάλη πόρων, όπως και προβλήματα βιωσιμότητας των έργων μετά την ολοκλήρωσή τους.

Αντίθετα, τα ψηφιακά έργα που εμείς σχεδιάζουμε και υλοποιούμε είναι έργα αλληλοσυνδεόμενα, διαλειτουργικά και σύγχρονα,

·         που γεφυρώνουν ανισότητες, γεωγραφικές, κοινωνικές και ηλικιακές,

·         που επιτρέπουν στους πολίτες να εξυπηρετούνται άμεσα και αποτελεσματικά,

·         που απελευθερώνουν τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας από εμπόδια, αγκυλώσεις και πελατειακές σκοπιμότητες.

Στη δική μας αντίληψη, μια ανοικτή δημόσια διοίκηση, όπου οι πολίτες θα έχουν ανοικτή πρόσβαση στη δημόσια πληροφορία, μειώνει τα διοικητικά βάρη, δημιουργεί το υπόβαθρο για νέες αναπτυξιακές ευκαιρίες, δημιουργεί υπεραξίες και δυναμική στην αγορά εργασίας.

Τα ανοικτά, μηχαναγνώσιμα δεδομένα ταυτίζονται με την έννοια της καλής διακυβέρνησης και ενισχύουν τη διαφάνεια της Διοίκησης.

Δεν θα μιλήσω αναλυτικά για όλα τα έργα που υλοποιούμε.

Θα αναφερθώ μόνο στα πιο εμβληματικά απ’ αυτά, δίνοντας στη συνέχεια τον λόγο στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο οποίος και θα εξειδικεύσει επ’ αυτών.

·         Είναι το νέο ψηφιακό αποθετήριο του δημοσίου τομέα, που έχει πλέον αναβαθμιστεί με υπηρεσίες G-Cloud, ώστε να φιλοξενεί όλες τις ψηφιακές εφαρμογές και λειτουργίες του κράτους, με κατοχυρωμένη την ασφάλεια των συστημάτων. Πρόσφατα μεταφέραμε το σύστημα «Διαύγεια» στο G-Cloud, με στόχο τη λειτουργική του αναβάθμιση. Αντιλαμβάνεστε για τι όγκο και σημασία δεδομένων μιλάμε.

·         Είναι η επανεκκίνηση της διαδικασίας για το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ», το οποίο εξοικονομεί πολλά εκατομμύρια τον χρόνο στις τηλεπικοινωνίες του Δημοσίου, αλλά και προσελκύει υψηλές επενδύσεις στον τεχνολογικό κλάδο.

·         Είναι η εφαρμογή του Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων και η δωρεάν παροχή ψηφιακών υπογραφών.

·         Και βέβαια, είναι η αναβάθμιση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών με την εξέλιξή τους σε ψηφιακά ΚΕΠ.

Όλα τα παραπάνω μεταβάλλουν το τοπίο στη Δημόσια Διοίκηση, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση του νέου, μεταμνημονιακού τοπίου για τη χώρα.

Είμαστε για τα καλά στον 21ο αιώνα. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες.

Οι ευκαιρίες μεγαλύτερες.

Γιατί, τώρα ξαναπαίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας."

Σημεία ομιλίας Έφης Αχτσιόγλου

«Ο σχεδιασμός ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης φέρει ως προϋπόθεση την αξιοπρεπή εργασία», τόνισε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην Πάτρα, στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Ελλάδα.
«Σε αυτό το πεδίο», σημείωσε, «έχουμε ορίσει δύο βασικές προτεραιότητες. Η πρώτη αφορά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων οι οποίες είχαν ανασταλεί την περίοδο της κρίσης. Το αποτέλεσμα μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης ήταν η νομοθέτηση για την επαναφορά, τον Αύγουστο του 2018, των δύο βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης».
«Η δεύτερη», πρόσθεσε, «είναι να καταστήσουμε την αόρατη εργασία, ορατή. Γι’ αυτό κομβική προτεραιότητα για το Υπουργείο Εργασίας αποτελεί η καταπολέμηση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας».
«Δεν μπορούμε να ξεχνάμε την περίπτωση της Μανωλάδας και την καταδίκη της χώρας μας για μια σειρά από εσκεμμένες και συνειδητές παραλείψεις. Το 2018 θα αποτελέσει την εναρκτήρια χρονιά για τη διεξαγωγή  ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας και στον αγροτικό χώρο. Δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε περιπτώσεις Μανωλάδας», τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.
Αναφερόμενη στις δράσεις του Υπουργείου Εργασίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι:
- Ιδρύεται Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων στο Μεσολόγγι, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας αλλά και αναγκαιότητα για την πλήρη κάλυψη της Περιφερειακής Ενότητας.
- Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κατά τα έτη 2015-1017, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές εργατικές διαφορές με την πλειονότητα  αυτών να επιλύονται θετικά για τους εργαζόμενους και να τους καταβάλλονται δεδουλευμένες αποδοχές.
- Έχουν διεξαχθεί οχτώ τριμερείς συναντήσεις που αφορούσαν επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας και για τις οποίες το Υπουργείο, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του, μπόρεσε να δώσει λύση σε βασικά προβλήματα, να εξασφαλίσει τη λειτουργία των παραγωγικών τους μονάδων και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας και εξασφαλίζοντας μια αναπτυξιακή ώθηση για την ευρύτερη περιοχή.
- Λαμβάνοντας υπόψη τις πιεστικές ανάγκες πολλών εγκλωβισμένων εργαζομένων, ενισχύθηκαν με το έκτακτο επίδομα των 1000 ευρώ εργαζόμενοι της περιοχής όπως στο Άμισθο Υποθηκοφυλακείο και Κτηματολογικό Γραφείο Πύργου Ηλείας, ενώ τις επόμενες μέρες το επίδομα αυτό  θα καταβληθεί  στους εργαζόμενους του Καζίνο του Ρίου που είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας. Το ίδιο θα γίνει και για τους εργαζόμενους της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας.
Κλείνοντας, η Υπουργός Εργασίας υπογράμμισε: «οι δείκτες στα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας μαρτυρούν αναμφίβολα τη δυναμική της ανάκαμψη. Οφείλουμε τώρα να διαμορφώσουμε τους όρους, ώστε η ανάπτυξη που σταδιακά επιτυγχάνεται να απλωθεί σε όλη την κοινωνία και να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά προς όφελος του κόσμου της εργασίας. Κι αυτό  δεν είναι μόνο ζήτημα πολιτικού προσανατολισμού αλλά και ζήτημα δημοκρατίας».

Αρχική Ενημέρωση 11.20

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ Ρ. Αντωνοπουλου

Η ομιλία της της Αν. Υπουργού Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου, στη θεματική Συνεδρία: "Κοινωνική Πολιτική, Εργασιακές Σχέσεις και Αλληλέγγυα Οικονομία"  στο πλαίσιο του 9ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, που πραγματοποιείται στην Πάτρα:

Κυρίες και Κύριοι,

Ως αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, υπεύθυνη για την αντιμετώπιση της ανεργίας, χαίρομαι ιδιαίτερα που κεντρικό θέμα στο φετινό καρναβάλι είναι η εργασία.

Και παρόλο που το Πατρινό Καρναβάλι έχει πάντα σατιρικό χαρακτήρα, κανείς μας δεν αντιμετωπίζει το θέμα της ανεργίας με επιπολαιότητα - ίσως μάλιστα το γεγονός ότι επελέγη η δουλειά ως κεντρική θεματική καταδεικνύει ακριβώς την σοβαρότητά της.

Και φυσικά, ποιος θα διαφωνήσει με το αίτημα «Δουλειά για όλους»;

Όμως το τι είναι εφικτό εδώ και τώρα απέχει από τον μελλοντικό μας στόχο.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας εξαρχής έθεσε στόχο να ενισχύσει την απασχόληση και να επαναφέρει την κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις που απορρυθμίστηκαν με τις απότομες μειώσεις μισθών και τις ευέλικτες μορφές εργασίας.

Με άλλα λόγια, προσπαθούμε να διαλύσουμε το διάχυτο αίσθημα της ανασφάλειας που διακατέχει τους ανέργους που αγωνίζονται για μία θέση εργασίας και τους εργαζόμενους που αγωνιούν να διατηρήσουν τη θέση εργασίας τους.

Τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα;

Το 2014 η ανεργία ήταν 26,5% - σήμερα είναι στο  20,2%  - στο τέλος του 2018 εκτιμάται ότι θα βρίσκεται στο 18%

Από τον Ιανουάριο 2015 μέχρι σήμερα δημιουργήθηκαν περίπου320.000θέσεις εργασίας.

Και για να γίνει αντιληπτό πόσο απότομη ήταν η ανηφόρα που είχαμε να βαδίσουμε, να σημειώσω ότι μόνο την περίοδο 2012 -2014 είχαν χαθεί 173.000 θέσεις εργασίας.

Η ανεργία των νέων υποχώρησε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2014 - από περίπου 52% στο 42%.

Κυρίες και κύριοι,

Κάποιοι λένε ότι επειδή πιάσαμε πάτο η βελτίωση ήταν αναπόφευκτη.

Αυτό δεν είναι αλήθεια, αντίθετα είναι θέμα πολιτικής βούλησης και επιλογών το να αποτρέψεις το να πάνε τα πράγματα ακόμα χειρότερα.

Έτσι και η μείωση της ανεργίας δεν επιτυγχάνεται αυτόματα.

Είναι αποτέλεσμα του μείγματος οικονομικής πολιτικής και πολιτικών ενίσχυσης της απασχόλησης που εφαρμόζει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στο Υπουργείο εργασίας για τη αύξηση της απασχόλησης κινούμαστε σε τρείς κατευθύνσεις:

Η πρώτη στοχεύει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, μέσω υποστήριξης τμήματος του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Η δεύτερη αφορά ενίσχυση των προσόντων και δεξιοτήτων των ανέργων μέσω κατάρτισης και πρακτικής άσκησης, ώστε να αυξάνουν την πιθανότητα πρόσληψής τους.

Η τρίτη αφορά τη Νέα Γενιά Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, που αποσκοπεί στην επαναφορά στην αγορά εργασίας όσων αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία πρόσληψης.

Πρόκειται δηλαδή για προγράμματα που απευθύνονται στον σκληρό πυρήνα της ανεργίας – στους μακροχρόνια ανέργους, ανέργους μεγάλης ηλικίας και χαμηλού εκπαιδευτικού επιπέδου.

Εντούτοις, είναι γεγονός ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας δεν είναι το ίδιο αισθητή σε όλες τις Περιφέρειες.

Παρά τη μείωση της ανεργίας κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες το 2017 σε σχέση με το 2014, η Δυτική Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η περιφέρεια με την δεύτερη υψηλότερη ανεργία – μετά τη Δυτική Μακεδονία, με ποσοστό 25,6% - περίπου 74.000 άνεργους ανθρώπους.

Στη Δυτική Ελλάδα το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε το 2014 – με 27,5% και 77.000 ανέργους – σημειωτέον ότι από το 2010 μέχρι το 2014 η ανεργία αυξήθηκε, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, ιλιγγιωδώς, κατά 14,7 μονάδες – σε απόλυτους αριθμούς, κατά 39.000 ανέργους.

Στο δια ταύτα όμως, τι μας δείχνουν σήμερα αυτά τα νούμερα;

Ούτως ή άλλως, η ανάπτυξη και η ανεργία είναι μεγέθη αντίστροφα - όταν δηλαδή ανεβαίνει η μία, κατεβαίνει η άλλη.

Η διαφορά όμως είναι ότι όσο εύκολα και απότομα χάνονται οι θέσεις εργασίας σε περιόδους βαθιάς ύφεσης, τόσο δύσκολα και αργά ξαναδημιουργούνται όταν οι οικονομικοί δείκτες καταγράφουν θετικές επιδόσεις.

Στη Δυτική Ελλάδα η ανάκτηση των θέσεων εργασίαςπου χάθηκαν στην περίοδο της κρίσης γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς από άλλες περιοχές.

Τα τελευταία δυο χρόνια όμως η οικονομία αλλάζει – και αυτό ισχύει και για την Δυτική Ελλάδα.

Οι οικονομικοί δείκτες έχουν θετικό πρόσημο και οι προοπτικές της οικονομίας είναι πλέον πολύ πιο ελπιδοφόρες – και δεν αφορούν μόνον τον τουρισμό, τις εξαγωγές ή τις ξένες άμεσες επενδύσεις, που ανήλθαν το 2017 στα 3,3 δις, σημειώνοντας ρεκόρ 11ετίας.

Αφορούν και κλάδους οι οποίοι μέχρι πρότινος υπέφεραν, όπως είναι η βιομηχανία, οι κατασκευές, το εμπόριο, η μεταποίηση – και αυτό είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία διαχρονικά κατατάσσεται στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της χώρας.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι  ο δείκτης PMI που αφορά τη μεταποίηση σημείωσε επί όγδοο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι βιομηχανίες κατέγραψαν τον Ιανουάριο μεγάλη αύξηση παραγγελιών, τη μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο του 2007.

Ήδη τα νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ μας δείχνουν ότι στην περιφέρεια ανακάμπτουν ραγδαία σημαντικοί κλάδοι όπως το εμπόριο, η βιομηχανία τροφίμων, η οικοδομική δραστηριότητα, αλλά και ο τουρισμός, οι μεταφορές και ο αγροτικός τομέας.

Βεβαίως η ανάκαμψη συνδέεται με την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων, της Ολυμπίας και της Ιόνιας Οδού, που κατέστησαν τη Δυτική Ελλάδα κόμβο και, φυσικά, έδωσαν νέα ζωή στο μεγάλο λιμάνι της Πάτρας.

Δίπλα στους διεθνούς ακτινοβολίας προορισμούς, όπως η Αρχαία Ολυμπία και τα Καλάβρυτα, υπάρχουν φυσικές ομορφιές που περιμένουν να αναδειχθούν, και να γίνουν πόλος έλξης για επισκέπτες 365 ημέρες τον χρόνο.

Η δική μας δουλειά είναι να δώσουμε περεταίρω ώθηση στην ανάκαμψη αυτή καθώς και να δημιουργήσουμε νέες προοπτικές όχι μόνο για Δυτική Ελλάδα, αλλά για όλες τις περιφέρειες.

Και αυτό γιατί η υποστήριξη των άνεργων ώστε να επιστρέψουν στην εργασία έχει αντίκτυπο και στην οικονομία και στην κοινωνία.

Στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας περίπου 1.100 άνεργοι βρήκαν μία θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, μέσω της επιδότησης επιχειρήσεων για νέες προσλήψεις.

Σχεδόν 5.500 άτομα συμμετείχαν σε προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, εκ των οποίων οι 1.599 (29,29%) εντάχθηκαν σε εργασία, μετά το τέλος του προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά τους μακροχρόνια ανέργους, μεγάλης ηλικίας που δεν προσλαμβάνει ο ιδιωτικός τομέας, όπως προείπα, σχεδιάσαμε τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας,  οκτάμηνης διάρκειας στα οποία εντάχθηκαν περισσότεροι από 4.500 άνεργοι.

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει ψηλά στην ατζέντα της την παραγωγική ανασυγκρότηση για μια κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Είναι προφανές ότι ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί με οριζόντιες πολιτικές, εκπορευόμενες αποκλειστικά και μόνο από την κεντρική εξουσία.

Η τοπική αυτοδιοίκηση, οι παραγωγικοί και συλλογικοί φορείς, τα πανεπιστήμια, οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να έχουν και λόγο και ρόλο στην προσπάθεια αυτή.

Κυρίες και Κύριοι,

Τα περιφερειακά συνέδρια αποτελούν το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη μια πολιτικής που θα αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνατότητες της κάθε περιφέρειας.

Στον τομέα της απασχόλησης και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε περιφερειακές δομές που θα διαδραματίσουν τον επιτελικό ρόλο που απαιτείται για την παραγωγική ανασυγκρότηση, την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας.

Η περιφερειακή διάσταση βρίσκεται από την αρχή στον πυρήνα των πολιτικών απασχόλησης της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.

Ο μηχανισμός Διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας, που για πρώτη φορά πλέον διαθέτει η χώρα, «ακούει» την αγορά σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμου, καταγράφει τάσεις, προοπτικές και ανάγκες βάσει των οποίων σχεδιάζονται τα προγράμματα απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης.

Μέχρι το καλοκαίρι εκτιμούμε ότι  θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της επιστημονικής επιτροπής που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας, προκειμένου ο μηχανισμός να μπορεί να κάνει προβλέψεις για τους ανερχόμενους οικονομικούς κλάδους και τα δυναμικά επαγγέλματα και τις ειδικότητες που χρειάζεται η αγορά εργασίας όχι μόνο σήμερα, αλλά  σε βάθος χρόνου (τριετία ή πενταετία).

Είναι προφανές ότι ο Μηχανισμός Διάγνωσης αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την ουσιαστική αύξηση της απασχόλησης και την περεταίρω μείωση της ανεργίας.

Στόχος του υπουργείου εργασίας  είναι ο κάθε άνεργος που θέλει να εργαστεί να διαθέτει ένα ατομικό προφίλ και με βάση αυτό ο ΟΑΕΔ να τον προωθεί σε θέσεις εργασίας που προκύπτουν στην αγορά με βάση τα ευρήματα του Μηχανισμού διάγνωσης  ή να τον κατευθύνει σε προγράμματα που θα του δώσουν τα προσόντα για να βρει μια δουλειά.

Πως θα επιτευχθεί αυτό;

Με τη σύσταση Περιφερειακών Συμβουλίων Απασχόλησης.

Πρόκειται για επιτροπές στις  οποίες θα συμμετέχουν η τοπική αυτοδιοίκηση, οι παραγωγικοί και οι  συλλογικοί φορείς, τα Πανεπιστήμια, τα Τεχνολογικά Ιδρύματα και οι κοινωνικοί εταίροι.

Οι περιφερειακές επιτροπές θα έχουν καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό των πολιτικών απασχόλησης, καθώς με βάση τις τοπικές ανάγκες αγοράς εργασίας, όπως προκύπτουν από τον Μηχανισμό Διάγνωσης και τα επενδυτικά σχέδια  που προωθεί σε περιφερειακό επίπεδο το Υπουργείο Ανάπτυξης, θα προωθούνται προγράμματα που θα περιλαμβάνουν εγγυημένη απασχόληση.

Με άλλα λόγια, επιδιώκουμε  να υπάρξει σε περιφερειακό επίπεδο μία διαλειτουργικότητα ανάμεσα στο ανθρώπινο δυναμικό και τις πραγματικές  ανάγκες της αγοράς.

Ήδη έχουμε κάνει την αρχή.

Με τη στοχευμένη επαγγελματική κατάρτιση καταφέραμε ένας στους τρεις καταρτιζόμενους ανέργους  να βρίσκει δουλειά μετά το τέλος της κατάρτισης, είτε παραμένοντας στον εργοδότη που έκανε την πρακτική του άσκηση, είτε σε κάποια άλλη ιδιωτική επιχείρηση στον κλάδο και την ειδικότητα που καταρτίστηκε.

Κυρίες και κύριοι,

η περιφερειακή διάσταση δε διατρέχει μόνο τη φιλοσοφία των πολιτικών απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας,

Αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα και της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας οικονομίας.

Η Κοινωνική Οικονομία απευθύνεται στους νέους που έχουν ιδέες και προσόντα και δεν μπορούν να τις πραγματοποιήσουν και αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό.

Απευθύνεται σε όλους εκείνους που έχουν απηυδήσει με το ευέλικτο καθεστώς εργασίας και θέλουν να επιλέξουν έναν άλλο τρόπο παραγωγής.

Η Κοινωνική Οικονομία δεν είναι άλλη μια προνοιακή πολιτική για ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες.

Δεν είναι ακόμα ένας τομέας που αναπτύσσεται για να υποκαταστήσει το κράτος.

Δεν είναι πρόγραμμα δημιουργίας προσωρινών και επισφαλών θέσεων εργασίας.

Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας με στόχο η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα να καταλαμβάνει τουλάχιστον το 10% της οικονομικής δραστηριότητας, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Στις περιοδείες που έχω κάνει τον τελευταίο ενάμισι χρόνο στην Ελλάδα για τη διάδοση της Κοινωνικής Οικονομίας είναι ξεκάθαρο ότι η Περιφέρεια και οι Δήμοι δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον για την προώθηση της Κοινωνικής Οικονομίας και της κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπάρχουν 36 Φορείς Κ.ΑΛ.Ο., εκ των οποίων οι 20 δημιουργήθηκαν με το νέο νόμο. Από αυτούς, 16 δραστηριοποιούνται στην Αχαΐα, 10 στην Αιτωλοακαρνανία και 10 Ηλεία. Η οικονομική τους δραστηριότητα εκτείνεται στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την ανακύκλωση, την ένδυση, τον τουρισμό, τη μεταποίηση, την εστίαση  και τη διαφήμιση.

Τα κέντρα υποστήριξης που θα λειτουργήσουν στις αρχές του νέου έτους  στις Περιφέρειες,  θα δώσουν ώθηση σε ένα πεδίο που είναι αναπτυγμένο στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά όχι στην Ελλάδα. Στην Αιτωλοακαρνανία θα λειτουργήσουν 3 Κέντρα υποστήριξης , 2 στην Αχαΐα και 2 στην Ηλεία.

Δημιουργούμε δηλαδή δομές ανά περιφέρεια για ενημέρωση και υποστήριξη όσων ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πεδίο της Κοινωνικής Οικονομίας.

Κυρίες και κύριοι,

για να μη μείνει απλώς σύνθημα το «δουλειά για όλους» απαιτείται ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης από το οποίο δεν μπορεί να απουσιάζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ομιλία του 05-02-18

«Έχουμε αξιοπιστία ως κυβέρνηση», τόνισε απόψε από την Πάτρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο 9ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Παράλληλα, τόνισε ότι «σήμερα βγήκε η επίσημη ανακοίνωση, ότι ξαναβγαίνουμε στις αγορές αυτή την εβδομάδα».

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες, λέγοντας ότι «η στιγμή καμπής στην έξοδο από την κρίση ήταν το Eurogroup του Ιουνίου, όπου περιγράφηκε με αρκετή σαφήνεια, το πώς θα βγούμε από το μνημόνιο και το πώς θα γίνει η συζήτηση για το χρέος».

«Από εκείνη τη στιγμή», συνέχισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «άλλαξε εντελώς το κλίμα στο εξωτερικό και τις προσδοκίες που είχαν για το ελληνικό πρόγραμμα και ως εκ τούτου βγήκαμε στις αγορές τον Ιούλιο, ξαναβγήκαμε πριν από τα Χριστούγεννα για μία αλλαγή ομολόγων και ως εκ τούτου όλα αυτά βοηθούν σε όλες τις μελλοντικές εξόδους».

Όπως πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, «το δεύτερο που έγινε μετά από το Eurogroup του Ιουνίου, ήταν ότι φτάσαμε στο στόχο που είχαμε για το πρωτογενές πλεόνασμα» και συνέχισε: «Μας κατηγορούν ότι επίτηδες πάμε παραπάνω το πρωτογενές πλεόνασμα. Ο λόγος που πάντα πηγαίνουμε καλύτερα, είναι ότι οι θεσμοί υποεκτιμούν πάντα τι ποσό θα φέρει το κάθε μέτρο και από την άλλη μεριά δεν πιάνουν τα μη παραμετρικά μέτρα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι «ένα γεγονός που μας κάνει υπερήφανους, είναι πως κάναμε πράγματα που δεν ήταν καν στο μνημόνιο, ούτε συμφωνημένα, ούτε στην γκρίζα ζώνη, όπως τα μέτρα για την αδήλωτη και την απλήρωτη εργασία, οι ενεργειακές κοινότητες που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα τώρα που είναι αναπτυξιακό και τα δικαιώματα για τους ανασφάλιστους.»

Όπως πρόσθεσε, «ήταν πράγματα που θέλαμε να τα κάνουμε έτσι κι αλλιώς και ως εκ τούτου θεωρώ ότι προσπαθήσαμε όχι να είμαστε αξιόπιστοι μόνο στους ξένους, αλλά και στον ελληνικό λαό.»

Αναφερόμενος στην πρόοδο της οικονομίας, είπε ότι έχουν αλλάξει οι οικονομικοί δείκτες και εξήγησε: «Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4%, όχι μόνο στις υπηρεσίες, στα προϊόντα και στα αγαθά, αλλά και σε πολλούς τομείς», προσθέτοντας ότι «η ανάπτυξη, πρέπει να έχει και βάθος και πλάτος».

Ταυτόχρονα ανέφερε ότι «τώρα ξέρουμε ότι θα έχουμε ανάπτυξη και το 2018 και το 2019», προσθέτοντας ότι «οι βασικοί τομείς της οικονομίας μας είναι τα δίκτυα της ενέργειας, των μεταφορών, τα λιμάνια, τα τρένα οι επικοινωνίες και φυσικά ο αγροτικός τομέας». Επίσης, είπε ότι «χρειαζόμαστε μία δική μας επενδυτική τράπεζα και να έχουμε επιλέξει τα δικά μας σχέδια για επενδύσεις».

Όσον αφορά στην φορολογία, στάθηκε ιδιαίτερα στα μεσαία στρώματα, λέγοντας ότι «δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για να βοηθήσουμε τα μεσαία στρώματα για αυτό και μέσα στο μεσοπρόθεσμο υπάρχει πρόβλεψη ύψους 3,5 δισ. ευρώ για μείωση των φόρων», προσθέτοντας σε αυτό το σημείο ότι «τα μεσαία στρώματα και πριν από την κρίση δεν πλήρωναν πολλούς φόρους».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, είπε ότι είναι ξεκάθαρο τι προσπαθούμε να κάνουμε και εξήγησε: «Προσπαθούμε να βγούμε από την κρίση και να έχουμε ένα εναλλακτικό μοντέλο, ένα μοντέλο που παίρνει την πραγματική ελληνική οικονομία με τα χαρακτηριστικά της έτσι όπως εξελίσσεται, με τα πράγματα που γίνονται και σίγουρα γίνονται πάρα πολλά.»

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση του περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα για τα αίτια της κρίσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε χαρακτηριστικά: «Για τα 40 χρόνια πριν από την κρίση, οι πλούσιοι πλήρωναν τους φόρους τους σε εθελοντική βάση.»

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Στα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας και την αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της επιτροπείας και των μνημονίων και τη θωράκιση της χώρας με ένα σχέδιο που δεν θα έχει σχέση με το μοντέλο που οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία, μίλησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, από το βήμα του 9ου Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου για τη Δυτική Ελλάδα. Παράλληλα υπογράμμισε πως τίθεται πλέον ένα ερώτημα για το ρόλο της Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο μετά τα μνημόνια.


Όπως τόνισε ο κ. Δραγασάκης:


1. Η πολιτική της κυβέρνησης υλοποιεί δύο αλληλένδετους στρατηγικούς στόχους:
•Πρώτοv, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να βγούμε από την κρίση, που δεν ήταν μόνο δημοσιονομική αλλά ευρύτερη, συστημική. Αφορούσε το παραγωγικό σύστημα και τους θεσμούς, το πολιτικό σύστημα, τις σχέσεις κράτους-πολίτη.
•Δεύτερον, αφήνουμε πίσω μας τις πολιτικές και τις πρακτικές που μας οδήγησαν στην κρίση, αντιμετωπίζουμε  τις παθογένειες του παρελθόντος, τη διαπλοκή, τη διαφθορά, την αποσπασματική και άνιση ανάπτυξη. Δημιουργούμε τις βάσεις για ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα και ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, καθώς και για ένα νέο λειτουργικό τρόπο που η κοινωνία κατανοεί την ύπαρξη και συνύπαρξή της.
2. Το ξέφωτο -και για την οικονομία και για την κοινωνία:
Σημαντικός σταθμός σε αυτήν την πορεία είναι η έξοδος στις αγορές η δυνατότητα, δηλαδή, δανεισμού από τις αγορές με ανεκτά επιτόκια.
Και είναι σημαντικός σταθμός διότι αυτό μας επιτρέπει να βάλουμε τέλος στα μνημόνια και στην επιτροπεία και φτάσουμε σ’ ένα ξέφωτο, με μεγαλύτερους βαθμούς αυτονομίας στη χάραξη της πολιτικής και μεγαλύτερες δυνατότητες για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων.
Πού βρισκόμαστε σε σχέση με την επίτευξη αυτού του στόχου;
Βρισκόμαστε πολύ κοντά και όλα δείχνουν ότι τον Αύγουστο του 2018 θα σημάνει και επίσημα το τέλος των μνημονίων και της επιτροπείας. Αυτό δεν ήταν μια αυτόματη διαδικασία. 

17:27  Γαβρόγλου: Εξετάζεται η δημιουργία Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου από το βήμα "φωτογράφισε" την Πάτρα ώς τέταρτη πόλη στην οποία θα δημιουργηθεί Νομική Σχολή. Συγκεκριμένα είπε πως το υπουργείο προσανατολίζεται σε αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή μετά την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή η Πάτρα θα αποκτήσει Νομική Σχολή. 

16:19

Χαρίτσης: Ανακαινίζεται ο «Λαδόπουλος», δημιουργείται νέο διοικητήριο της Περιφέρειας

  Μιλώντας από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης  ανακοίνωσε την ανέγερση νέου διοικητηρίου για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με 20εκ. και την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου του Λαδόπουλου σε συνεργασία με δήμο και Περιφέρεια.

Φλαμπουράρης: «Το στοίχημα που έχουμε, σαν κυβέρνηση της Αριστεράς, είναι να κερδίσουμε μαζί»

Μια άκρως πολιτική ομιλία έκανε κατά τη διάρκεια του αναπτυξιακού συνεδρίου Δυτικής Ελλάδας που διεξάγεται στην Πάτρα, ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Αλέκος Φλαμπουράρης. Διερωτήθηκε αρχικά εάν οι όροι ανάπτυξης, επενδύσεις, επιχειρηματικότητα κ.α. ταιριάζουν σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς και κατά πόσο πρέπει ή όχι να της βγάλουν οι Αριστεροί από το λεξιλόγιό τους.
«Εάν προσχωρήσουμε σε αυτή την επιλογή στις συγκεκριμένες συνθήκες θα πρέπει να προβληματιστούμε ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Αριστεράς. Θα ακυρώναμε τα λαϊκά στρώματα εάν το κάναμε. Χρειαζόμαστε και μεγάλες επενδύσεις αλλά επιδιώκουμε αυτές να γίνουν όχι μόνο από ξένα κεφάλαια ή μόνο από ιδιώτες αλλά και από δημόσια κεφάλαια. Χρειαζόμαστε άμεσα τέτοιες επενδύσεις για νέες θέσεις εργασίας και τη δυνατότητα αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου υπέρ των αδύναμων και μικρομεσαίων κοινωνικών στρωμάτων. Απαιτείται εφαρμογή της διαφάνειας, υγιείς εργασιακές σχέσεις, ευγενής άμιλλα όλων των παραγόντων για τις ιδιωτικές επενδύσεις ώστε να λειτουργήσουν υπέρ των εργαζομένων και του λαού.

Πρέπει να πετύχουμε την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του δημόσιου τομέα», επισήμανε ο κ. Φλαμπουράρης.

Ωστόσο ο υπουργός Επικρατείας παραδέχθηκε ότι αυτό που παρέλαβε η παρούσα κυβέρνηση, δεν είναι εύκολο να το ανατρέψει. «Απαιτείται ένας νέος οδικός χάρτης, αυτός της δίκαιης ανάπτυξης. Ένας οδικός χάρτης ο οποίος μεταξύ άλλων, θα δίνει τη δυνατότητα στις χρήσιμες επενδύσεις να γίνουν γρήγορα σε συνδυασμό με το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τη δημόσια περιουσία.Με τοποθέτηση για τους όρους που λειτουργεί η οικονομία και η ανάπτυξη μέσα από το πρίσμα της παγκοσμιοποίησης και τον ρόλο της Αριστεράς μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ξεκίνησε την ομιλία του στο 9ο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.Μέσα λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Φλαμπουράρης έθεσε το ρητορικό ερώτημα εάν έχει ρόλο να διαδραματίσει η Αριστερά, σημειώνοντας πως η απάντηση είναι εύκολη και έρχεται αυθόρμητα.

Δημήτρης Παπαδημητρίου: «Εντυπωσιακή η αύξηση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας»

«Σήμερα μπορούμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία το 2018 προσδοκώντας την περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, την επιτυχή έκβαση των τραπεζικών στρες-τεστ, το έγκαιρο κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης και την οριστική έξοδο από τα Μνημόνια τον προσεχή Αύγουστο, που σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση κι ελάφρυνση του χρέους θα επιτρέψουν μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας στην αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου από το βήμα του 9ου Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου Δυτικής Ελλάδας.
Πάτρα:Τηλεφώνησαν για τοποθέτηση βόμβας στο κτίριο που γίνεται το Συνέδριο, αλλά ήταν φάρσα - ΦΩΤΟ
Ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2017, συνοδεύτηκε από μία σειρά ρεκόρ επιδόσεων δεκαετίας και αναφέρθηκε στα βασικά οικονομικά μεγέθη. Όπως τόνισε «είμαστε η 1η χώρα πανευρωπαϊκά από πλευράς προόδου προσαρμογής της οικονομίας (σύμφωνα με το Euro Plus Monitor), αφού κατορθώσαμε να μηδενίσουμε τα δίδυμα ελλείμματα της Γενικής Κυβέρνησης και των τρεχουσών συναλλαγών σαν ποσοστά στο ΑΕΠ».
Τα «δώρα» Χαρίτση: Ανακαινίζεται ο «Λαδόπουλος», δημιουργείται νέο διοικητήριο της Περιφέρειας
Σημείωσε, επίσης, πως η χώρα διατηρεί τα υψηλότερα επίπεδα ανταγωνιστικότητας τιμών της τελευταίας 8ετίας και τον υψηλότερο βαθμό εξωστρέφειας καθώς οι εξαγωγές αγαθών κι υπηρεσιών φθάνουν σε ιστορικά κορυφαία επίπεδα. «Είχαμε την καλύτερη ποσοστιαία αύξηση στον τομέα των παραγωγικών ιδιωτικών και ξένων άμεσων επενδύσεων της τελευταίας 10ετίας, ενώ η βιομηχανική παραγωγή και ο δείκτης προμηθειών των μάνατζερ στη μεταποίηση (ΡΜΙ) σημείωσαν την ισχυρότερη άνοδο στο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας» είπε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Περιφερειακό Συνέδριο - Αν. Ξανθός: Έχουν δρομολογηθεί οι προσλήψεις 1.500 μόνιμων γιατρών
Χαρακτήρισε εντυπωσιακή την αύξηση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας για πρώτη φορά στη διάρκεια της 10ετίας, αλλά και τα αποτελέσματα στον τομέα της απασχόλησης. «Είχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση απασχόλησης της τελευταίας 10ετίας και τα χαμηλότερα επίπεδα ανέργων» ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση απασχόλησης της τελευταίας εξαετίας κατέγραψε η χώρα στην ανεργία νέων και των μακροχρόνια ανέργων, όπως είπε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Νεότερα:  Συνεχίζονται οι ομιλίες στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: ΠΥΛΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ».

Υπουργός Υγείας : Αν. Ξανθός: Έχουν δρομολογηθεί οι προσλήψεις 1.500 μόνιμων γιατρών

Το πλάνο της κυβέρνησης για την πρόσληψη περίπου 1.500 μόνιμων γιατρών εντός του 2018 που θα ενταχθούν από διάφορα πόστα, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ανέλυσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός

Όπως είπε ο Υπουργός από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πάτρα, άμεσα προσλαμβάνονται 500 ειδικευμένοι γιατροί οι οποίοι θα επανδρώσουν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων της χώρας. Επίσης τρέχουν οι διαδικασίες για ακόμα 500 προσλήψεις για την κάλυψη αναγκών στις δομές πρωτοβάθμιας υγείας με τον κ. Ξανθό να εκτιμά ότι τους πρώτους μήνες του έτους να ολοκληρώνονται.
Επίσης απομένουν άλλες 500 θέσεις που θα διανεμηθούν ανά την Ελλάδα, ιεραρχικά, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν κυρίως σε τμήματα αιχμής όπως οι εντατικές, τα τμήματα τεχνητού νεφρού, τα ψυχιατρικά, τα ογκολογικά τμήματα κ.α. 

Παράλληλα ο υπουργός αναφέρθηκε και στις δωρεές που γίνονται από ιδρύματα προς το ΕΣΥ. Το επόμενο διάστημα αναμένεται ένας αξονικός τομογράφος ειδικού τύπου στο Πανεπιστημιακό του Ρίου ενώ υπάρχει σχεδιασμός ενίσχυσης και του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων.

Το κομμάτι της πρωτοβάθμιας υγείας το χαρακτήρισε ως ένα μεγάλο στοίχημα του υπουργείου του το οποίο θα εξελιχθεί φέτος με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας και την παράλληλη στήριξη των Κέντρων Υγείας. «Δεχόμαστε κριτική περί κρατισμού και το λένε στην χώρα που έχει το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ε.Ε.. όπου οι δημόσιες δαπάνες είναι στο 59% και το υπόλοιπο καλύπτεται από τον ιδιωτικό τομέα, όταν στην Ευρώπη οι δαπάνες είναι 80-20 υπέρ του Δημοσίου. Όταν πάμε να αναπτύξουμε τον δημόσιο τομέα μας κατηγορούν για Σοβιετομανία.. Εμείς δεν είμαστε οι διαιτητές, είμαστε μεροληπτικοί υπέρ το ΕΣΥ», τόνισε ο κ. Ξανθός.

Σκουρλέτης: Στο τέλος της 4ετίας οι εθνικές εκλογές - Ξεχωριστά αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές

Στον νέο τρόπο που θα εκλέγονται τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια και το παραγωγικό μοντέλο που σχεδιάζει η κυβέρνηση μετά την έξοδο από τα μνημόνια το καλοκαίρι, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Όπως είπε οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019, οχι μαζι με τις ευρωεκλογές.


Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Την ανάγκη ενός κοινού σχεδίου ανάπτυξης από την περιοχή, ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου επισήμανε στην ομιλία του στο Αναπτυξιακό Συνέδριο επισήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απ. Κατσιφάρας. Μάλιστα ο κ. Κατσιφάρας διαφοροποιήθηκε σε αρκετά ζητήματα σε σχέση με την στάση του Δημάρχου Πατρέων Κ. Πελετίδη σημειώνοντας σε μια αποστροφή της ομιλίας του ότι «μόνο ο καταγγελτικός λόγος δεν αποδίδει ως τακτική»

10:11 Ύψιστα μέτρα ασφαλείας από νωρίς το πρωί, έχουν τεθεί σε ισχύ στην Πάτρα και ειδικότερα εντός του χώρου του λιμανιού, με αφορμή την έλευση σήμερα των υπουργών και αύριο του πρωθυπουργού για το διήμερο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο, με αυξημένη αστυνομική δύναμη που έχει ενισχυθεί και από τους γειτονικούς νομούς, ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά. Ειδικότερα, αστυνομικοί έχουν ακροβολιστεί σε κάθε πιθανό πέρασμα προς το εσωτερικό του λιμανιού, χήματα του λιμενικού περιπολούν σε όλο το μήκος και το πλάτος του, ενώ επίσης διεξάγονται όλα τα υπόλοιπα σημεία. Βασικός σκοπός του συνεδρίου είναι η αναλυτική διερεύνηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της Δυτικής Ελλάδας, ώστε να τεθούν ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι για την αναπτυξιακή προοπτική της, στο πλαίσιο ενός συνεκτικού σχεδίου περιφερειακής παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Ειδικότερα, μέσω της διαβούλευσης που θα γίνει, θα επιδιωχθεί η κατάρτιση ενός οδικού χάρτη ενεργειών σε συνάρτηση αφενός με τις προτεραιότητες της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής», αφετέρου με τις πρωτοβουλίες και δράσεις που έχουν ήδη αναπτυχθεί ή σχεδιαστεί από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σηματοδοτώντας τη μετάβαση της περιοχής, στην εποχή της δίκαιης ανάπτυξης. Οι σημερινές εργασίες της πρώτης ημέρας του συνεδρίου ξεκίνησαν με ομιλία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, ενώ θα προηγηθούν χαιρετισμοί του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα και του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν με συνεδρίες για την υγεία, την παιδεία, την έρευνα, την αναπτυξιακή πολιτική, τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Στις συνεδρίες είναι προγραμματισμένο να μιλήσουν ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας, Κώστας Φωτάκης, ο υφυπουργός Παιδείας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

Οι εργασίες θα κλείσουν με μια ειδική θεματική συνεδρία για το νέο παραγωγικό πρότυπο και την έξοδο από την κρίση, στην οποία θα μιλήσουν ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου θα συνεχιστούν με συνεδρίες για την διοικητική ανασυγκρότηση, τις δημόσιες υπηρεσίες, τις ψηφιακές υποδομές, την κοινωνική πολιτική, τις εργασιακές σχέσεις, την αλληλέγγυα οικονομία, την αγροτική ανάπτυξη, την ενέργεια, τις υποδομές, το περιβάλλον, την δημόσια περιουσία, την πολιτιστική κληρονομιά, τον τουρισμό και τον αθλητισμό.

Στις συνεδρίες είναι προγραμματισμένο να μιλήσουν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, οι αναπληρώτριες υπουργοί Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου και Θεανώ Φωτίου, ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ο αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης και ο υφυπουργός, Βασίλης Κόκκαλης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης.

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί στις 19:30 το βράδυ με ομιλία πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ θα έχουν προηγηθεί χαιρετισμοί του προέδρου περιφερειακής ένωσης δήμων Δυτικής Ελλάδας και δημάρχου Αγρινίου, Γιώργου Παπαναστασίου και του περιφερειάρχη, Απόστολου Κατσιφάρα.

  • Αναλυτικά το πρόγραμμα του διήμερου συνεδρίου:

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

10:00 – 10:30 Προσέλευση

10:30 – 11:00 Κήρυξη έναρξης συνεδρίου:

-Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης

-Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας

11:00 – 11:30 Εναρκτήρια ομιλία:

- Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης

11:30 – 14:30 Πρωινή Συνεδρία

Υποδομές και Πολιτικές για την Υγεία

Ομιλητές:

-Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός

-Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης

- Αναπληρωτής Γ. Γ. Υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός

Παρεμβάσεις Προσκεκλημένων.

Συντονιστής:

- Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αντώνιος Χαροκόπος

15:00 - 18:00 1η Παράλληλη Απογευματινή Συνεδρία

Παιδεία, Έρευνα και Οικονομία της Γνώσης

Ομιλητές:

-Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου

-Αναπλ. Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,

Κώστας Φωτάκης

- Υφυπ. Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,

Δημήτρης Μπαξεβανάκης

- Γ.Γ. Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,

Γιώργος Αγγελόπουλος

Παρεμβάσεις Προσκεκλημένων.

Συντονιστής:

-Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, Γεώργιος Αγγελόπουλος

15:00 – 18:00 2η Παράλληλη Απογευματινή Συνεδρία

Αναπτυξιακή Πολιτική, Επενδύσεις και Επιχειρηματικότητα

Ομιλητές:

-Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου

- Υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης

-Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης,

Αλέξης Χαρίτσης

- Γ.Γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης

- Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής

- Πρόεδρος Enterprise Greece, Χρήστος Στάικος

Παρεμβάσεις Προσκεκλημένων.

Συντονιστής:

-Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Κωνσταντίνος Καρπέτας

18:30 – 20:30 Ειδική Θεματική Συνεδρία

Το νέο παραγωγικό πρότυπο και η έξοδος από την κρίση

Ομιλητές:

- Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης

- Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος

Συντονιστής:

- Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

10:00 – 10:30 Προσέλευση

10:30 - 13:30 1η Παράλληλη Πρωινή Συνεδρία

Διοικητική Ανασυγκρότηση, Δημόσιες Υπηρεσίες και Ψηφιακές Υποδομές

Ομιλητές:

- Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς

- Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη

- Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης,

Ιφιγένεια Καμτσίδου

- Γ.Γ. Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης,

Γρηγόρης Θεοδωράκης

Παρεμβάσεις Προσκεκλημένων.

Συντονιστής:

-Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης, Δημήτριος Δριβίλας

10:30 - 13:30 2η Παράλληλη Πρωινή Συνεδρία

Κοινωνική Πολιτική, Εργασιακές Σχέσεις και Αλληλέγγυα Οικονομία

Ομιλητές:

-Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου

-Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου

-Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου

- Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Τάσος Πετρόπουλος

- Γ.Γ. Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Νεφελούδης

Παρεμβάσεις Προσκεκλημένων.

Συντονιστής:

-Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για θέματα άρσης Κοινωνικών Ανισοτήτων, Αναστασία Τογιοπούλου

14:30 – 17:30 1η Παράλληλη Απογευματινή Συνεδρία

Ενέργεια, Υποδομές, Περιβάλλον και Δημόσια Περιουσία

Ομιλητές:

- Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης

- Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης

- Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,

Παναγιώτης Κουρουμπλής

- Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ,

Σωκράτης Φάμελλος

- Υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου

Παρεμβάσεις Προσκεκλημένων.

Συντονιστής:

- Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας , Γρηγόριος Αλεξόπουλος

14:30 – 17:30 2η Παράλληλη Απογευματινή Συνεδρία

Πολιτιστική Κληρονομιά, Τουρισμός και Αθλητισμός

(Χώρος διεξαγωγής: Αίθουσα Εκδηλώσεων ΟΛΠΑ)

Ομιλητές:

- Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου

- Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά

- Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης

Παρεμβάσεις Προσκεκλημένων.

Συντονιστής:

- Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, Γεώργιος Γεωργιόπουλος

14:30 – 17:30 3η Παράλληλη Απογευματινή Συνεδρία

(Χώρος διεξαγωγής: Τερματικός Σταθμός Β1 στο Νέο Λιμάνι της Πάτρας)

Αγροτική Ανάπτυξη και Παραγωγική Ανασυγκρότηση

Ομιλητές:

-Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου

-Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης

- Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης

-Γ.Γ. Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

Νίκος Αντώνογλου

- Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης

Παρεμβάσεις Προσκεκλημένων.

Συντονιστής:

- Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, Χριστίνα Σταρακά

17:30 - 18:30 Διάλειμμα - Χρόνος για διμερείς συναντήσεις.

Κεντρική εκδήλωση – Συμπεράσματα Συνεδρίου

Χώρος διεξαγωγής : Royal Theater, Ακτή Δυμαίων 53

18:30 – 18:50 Προσέλευση

18:50 Χαιρετισμός Προέδρου Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας, Γιώργου Παπαναστασίου

19:00 Ομιλία Περιφερειάρχη, Απόστολου Κατσιφάρα

19:30 Ομιλία Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Ολυμπιακός έζησε το πιο μαγικό, το πιο ιστορικό του βράδυ, μέχρι το επόμενο. Οι ερυθρόλευκοι τρέλαναν την Ευρώπη, επικράτησαν 4-2 της Άστον Βίλα μέσα στο Μπέρμιγχαμ και πλέον έχο . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Καθυστέρηση υπήρξε στην έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ανάμεσα στην Άστον Βίλα και τον Ολυμπιακό καθώς σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι Άγγλοι υπήρξε φίλος των γηπεδούχων που έπαθε καρδια . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Die hard! Unbreakable! Πείτε το όπως θέλετε. Ο Παναθηναϊκός AKTOR έδειξε τεράστια αποθέματα ενέργειας, ψυχής και χαρακτήρα, άλωσε το Βελιγράδι στο Game 4 με 95-88 (είχε τον χαρακτή . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Άστατος θα είναι ο καιρός τις επόμενες ημέρες, «χαλώντας» τα σχέδια των εκδρομέων για μια ανοιξιάτικη Ανάσταση και Κυριακή του Πάσχα.  Ειδικότερα, ο βροχερός που ξεκίνησε απ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πατρών ‘’ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ΄΄, εκ μέρους όλης της νοσοκομειακής κοινότητας, αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσειτις ευχαριστίες της  προς τις αρχές, εκπαιδευτικές κοι
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

https://www.youtube.com/watch?v=wP6PIqx7tio&ab_channel=%CE%9B%CE%A5%CE%A7%CE%9D%CE%9F%CE%A3%CE%A4%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%8C%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωση του ΚΟΔΗΠ, αναφέρονται τα εξής: Οι Συνεχιζόμενες Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών, το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ και η δομή  ΣΥΣΣΙΤΙΟΥ στάθηκαν  και πάλι αρωγοί στους οικονομικά αδύναμους συμπολ
Image
Image

Search