ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αρνητική έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα

Με μια έκθεση 46 σελίδων και περίπου 10.000 λέξεων το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται εκτενώς στις καταγγελίες που υπάρχουν για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας.

«Δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Τα σημαντικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλάμβαναν αξιόπιστες αναφορές για: σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία κρατουμένων στις φυλακές και μεταναστών και αιτούντων άσυλο από τις αρχές επιβολής του νόμου- εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία με στόχο μέλη εθνικών, φυλετικών ή εθνοτικών μειονοτικών ομάδων- και εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία ή απειλές βίας με στόχο λεσβίες, ομοφυλόφιλα, αμφιφυλόφιλα, τρανσέξουαλ, ομοφυλόφιλα ή ίντερσεξ άτομα.

Η κυβέρνηση λάμβανε τακτικά μέτρα για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την τιμωρία αξιωματούχων που διέπρατταν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε στις δυνάμεις ασφαλείας είτε αλλού στην κυβέρνηση. Υπήρχαν, ωστόσο, καταγγελίες από μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς σχετικά με την αποτυχία της κυβέρνησης να διερευνήσει αποτελεσματικά τις καταγγελίες για αναγκαστικές επιστροφές αιτούντων άσυλο και να θέσει τους υπεύθυνους προ των ευθυνών τους» αναφέρει το εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης.

Δημοσιεύματα και έρευνες συνθέτουν το παζλ των καταγγελιών

Μεταξύ άλλων στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χρησιμοποιούνται δημοσιεύματα ως πηγές για την επιβεβαίωση των καταγγελιών που υπάρχουν. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται να δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «El Pais» η οποία αναφέρθηκε σε 374 περιστατικών απώθησης που αφορούσαν ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας στα σύνορα του Έβρου με την Τουρκία. Πρόκειται για περιστατικά που έγιναν το διάστημα από 2017 μέχρι και το 2022.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης υπάρχει αναφορά σε δημοσίευμα των New York Times το οποίο περιλάμβανε βίντεο της που φέρεται να δείχνει την Ελληνική Ακτοφυλακή να μεταφέρει 12 μετανάστες και αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών από ένα φορτηγό σε μια σχεδία, να τους βγάζει στη θάλασσα και να τους εγκαταλείπει.

Την ίδια ώρα στην έκθεση υπάρχει και το αποτέλεσμα της έρευνας του Δικτύο Παρακολούθησης της Βίας στα Σύνορα, το οποίο ανέφερε ευρήματα το 65% βίωσαν ή έγιναν μάρτυρες βίας από τις αρχές.

Αναφορά και για το Predator

 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι «μια έκθεση του Μαΐου από την Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη χρήση λογισμικών κατασκοπείας διαπίστωσε ότι η χώρα δεν χρησιμοποιούσε spyware «ως μέρος μιας ολοκληρωμένης αυταρχικής στρατηγικής», αλλά χρησιμοποιούσε το κατασκοπευτικό λογισμικό εναντίον «δημοσιογράφων, πολιτικών και επιχειρηματιών», και εξήγαγε το spyware σε χώρες με φτωχές επιδόσεις στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατά τη διάρκεια του έτους, δεν υπήρξαν νέες αναφορές για περιπτώσεις χρήσης spyware.

Κατά τη διάρκεια του έτους, η Άρτεμις Σίφορντ, πρώην υπάλληλος της Meta με διπλή ελληνική και αμερικανική υπηκοότητα, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times της 20ης Μαρτίου, εργαζόταν σε θέματα πολιτικής κυβερνοασφάλειας, ισχυρίστηκε ότι παρακολουθείτο από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών μέσω κατασκοπευτικού λογισμικού Predator στο κινητό της τηλέφωνο από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του 2021. Αντιπολίτευση και διεθνής Τύπος δημοσιεύματα υποστήριξαν ότι το μοτίβο των αποδεικτικών στοιχείων ενέπλεκε τις αρχές της χώρας.

Τον Ιούλιο η Ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα παρουσίασε πορίσματα που υποδηλώνουν ότι ότι το 2022 τουλάχιστον 92 Έλληνες πολίτες είχαν υποστεί απόπειρες
να εγκαταστήσουν κατασκοπευτικό λογισμικό Predator στις προσωπικές τους συσκευές. Η αρχή δήλωσε ότι δεν δεν έχει στοιχεία που να υποδεικνύουν την προέλευση αυτών των προσπαθειών, αλλά πρόσθεσε ότι η έρευνα παραμένει σε εξέλιξη».

ΠΗΓΗ

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα με 4-2 και ο πιθανός αποκλεισμός των Άγγλων από τον τελικό του Conference League έχει ξεκινήσει μια νέα συζήτηση στο "Νησί" και δη α . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Σε πέμπτο παιχνίδι (8/5, 20:00) στο Πριγκιπάτο θα αναδειχθεί ο νικητής της συναρπαστικής προημιτελικής σειράς (2-2) της EuroLeague ανάμεσα σε Φενέρμπαχτσε και Μονακό. Οι Μονεγάσκοι . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για το Μεγάλο Σάββατο (4/5): Αρχικά στο Ιόνιο, τα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία και στην υπόλοιπη χώρα νεφ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ιδιαίτερα αυξημένα θα είναι τα μέτρα ασφάλειας κατά τη μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα λόγω του πολέμου στο Ισραήλ.Με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας να βρίσκεται σε εξέλιξη, . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ) ανακοινώνονται τα εξής: Συνεπείς με την πολιτική μας κατεύθυνση που μας υπαγορεύει να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

https://www.youtube.com/watch?v=6bFrKLL8zi0&ab_channel=%CE%9B%CE%A5%CE%A7%CE%9D%CE%9F%CE%A3%CE%A4%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%8C%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από την Γενική Διεύθυνση Έργων και Περιβάλλοντος (Διεύθυνση Περιβάλλοντος Ενέργειας και Πρασίνου – Τμήμα Κοιμητηρίων), του Δήμου Πατρέων, γίνεται γνωστό, σήμερα Μ. Παρασκευή, 3 Μαΐου, η Περιφορά των Ε
Image
Image

Search