ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Κρέας: Σε τι θερμοκρασία ψησίματος πρέπει να φτάνει για να είναι ασφαλές

Είναι γνωστό ότι αν δεν μαγειρευτεί σωστά το κρέας, τότε μπορεί να γίνει αιτία για επικίνδυνες επιπλοκές υγείας.

Γι' αυτό είναι σημαντικό να ξέρετε σε ποια επίπεδα πρέπει να φτάνει η θερμοκρασία στο εσωτερικό κάθε ξεχωριστού κομματιού από κρέας, προκειμένου να είστε σίγουροι ότι έχουν εξοντωθεί όλοι οι επικίνδυνοι μικροοργανισμοί.
Κρέας: Ασφαλείς ελάχιστες θερμοκρασίες μαγειρέματος.

Χρησιμοποιήστε την παρακάτω λίστα και ένα ειδικό θερμόμετρο μαγειρέματος για να διασφαλίσετε ότι το κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και άλλες τροφές φτάνουν σε ασφαλή ελάχιστη εσωτερική θερμοκρασία, όταν τις μαγειρεύετε.

Θυμηθείτε, δεν μπορείτε να καταλάβετε εάν το κρέας έχει μαγειρευτεί με ασφάλεια απλά και μόνο από την εξωτερική του όψη. Πολλά κρέατα μπορεί να μοιάζουν “ροζ” στην εμφάνιση, αλλά να έχουν μαγειρευτεί σωστά, ή και το αντίθετο.


Γιατί ο χρόνος ξεκούρασης είναι σημαντικός

Αφού αφαιρέσετε το κρέας από την ψησταριά, τον φούρνο, ή άλλη πηγή θερμότητας, αφήστε το να “ξεκουραστεί” για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που θα δείτε να αναγράφεται στην λίστα (παρένθεση). Κατά τη διάρκεια του χρόνου ανάπαυσης, η θερμοκρασία του παραμένει σταθερή ή συνεχίζει να αυξάνεται, καταστρέφοντας τα επιβλαβή μικρόβια.


Κιμάδες και ανάμεικτα κρέατα

    Μοσχάρι, χοιρινό, μοσχάρι, αρνί: 71 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)
    Γαλοπούλα, κοτόπουλο: 74 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)

Φρέσκο μοσχάρι, χοιρινό, μοσχάρι, αρνί

    Μπριζόλες, ψητά, παϊδάκια: 63 °C (3 λεπτά χρόνος ξεκούρασης)

Πουλερικά

    Κοτόπουλο, γαλοπούλα (ολόκληρα): 74 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)
    Στήθος πουλερικών: 74 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)
    Μπούτια και φτερούγες πουλερικών: 74 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)
    Πάπια: 74 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)
    Γέμιση μέσα σε πουλερικά: 74 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)

Χοιρινό

    Φρέσκο χοιρινό: 63 °C (3 λεπτά χρόνος ξεκούρασης)

Αυγά

    Φαγητά με αυγά: 72 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)

Θαλασσινά

    Ψάρια: 63 °C ή μαγειρέψτε μέχρι η σάρκα να αποσπάται εύκολα με ένα πιρούνι (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)
    Γαρίδες, αστακός και καβούρια: Μαγειρέψτε μέχρι η σάρκα να είναι “αδιαφανής” (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)
    Μύδια και στρείδια: Μαγειρέψτε μέχρι να ανοίξουν τα όστρακα (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)

https://www.foodsafety.gov

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Kάθε χρόνο στις 15 Μαΐου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας που καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η οικογένεια είναι ο πρώτος σημαντικός κοινω . . .
LIFE STYLE

Περιπέτεια υγείας για τον Δημήτρη Σταρόβα, ο οποίος νοσηλεύεται στο Τζάνειο νοσοκομείο ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο.  Ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες για την . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η παράσταση "ΑΠΟΛΥΜΕΝΗ" του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού με την Βάσω Γουλιελμάκη, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Λιακόπουλου και Γιώργη Κοντοπόδη, έρχεται ξανά στην Πάτρα στο Θέατρο ACT τη . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ακρίβεια φτωχοποιεί με εκθετικό τρόπο τον ελληνικό λαό, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, κατά την επίσκεψη του στη Δημοτική Αγορά της Ξάν . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο Πατρέων κατά την διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου στο Δημαρχείο, οπότε και ανακοινώθηκε ότι εντός του 2024 ξεκινά η σύνδεση 7.000 κατοικιών στο δίκτυο αποχέτευσης
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι επισκέπτεται σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ Γιώργο Στρατάκ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα Τετάρτη το πρωΐ πρόκειται να συναντηθούν Κώστας Πελετίδης και Χριστίνα Αλεξοπούλου.   Ο Δήμαρχος Πατρέων είχε ζητήσει από καιρό συνάντηση με την υφυπουργό Μεταφορών και τελικά το ραντεβού κλε
Image
Image

Search