ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάτρα: Ανεξέλεγκτη κατάσταση στον καταυλισμό των Ρομά στο Ριγανόκαμπο καταγγέλλουν οι κάτοικοι

Για μία ανεξέλεγκτη κατάσταση κάνουν λόγο οι κάτοικοι του Ρηγανοκάμπου Πάτρας σε επιστολή τους προς τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, σημειώνοντας πως τώρα που έχει μπει η καλοκαιρινή περίοδος, αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο να καουν οι περιουσίες τους.

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται αναλυτικά:

"κ. Δήμαρχε,

Σας ενημερώνουμε ότι με την είσοδο του καλοκαιριού, αντιμετωπίζουμε σοβαρότατο κίνδυνο πυρκαγιάς στην περιοχή του Ρηγανόκαμπου.

Η παράνομη εγκατάσταση και ανεξέλεγκτη διαμονή των Ρομά σε αυτό το χώρο εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία των ιδίων αλλά και των κατοίκων της περιοχής λόγω της συχνής χρήσης φωτιάς με ξύλα και άλλα υλικά όπως μεταχειρισμένα λάστιχα αυτοκινήτων, καθώς και της μη τήρησης στοιχειωδών έστω κανόνων υγιεινής.

Ήδη προ ημερών διαβάζουμε στον τοπικό τύπο, πως οι υπηρεσίες του Δήμου καλούν τους Δημότες Ιδιοκτήτες Οικοπέδων να προβούν σε προληπτικό καθαρισμό αυτών, σύμφωνα με τη σχετική ευθύνη που έχουνε, βάσει της σχετικής Νομοθεσίας.

Στην περίπτωσή μας αυτό δεν αρκεί αλλά επιπλέον θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι συναρμόδιες υπηρεσίες που είναι ιδιοκτήτες του εν λόγω χώρου όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών και η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, καθώς και τις δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας, για να μη συμβεί το φαινόμενο των συχνών πυρκαγιών των προηγουμένων ετών όπως φαίνεται και στο συνημμένο έγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πατρών.

Μετά τα ανωτέρω Ζητάμε:

Όπως άμεσα η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, σε συνεργασία με τις προαναφερόμενες Υπηρεσίες μεριμνήσει και προβεί σε πλήρη καθαρισμό του χώρου για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς καθώς και τη μείωση μετάδοσης ασθενειών, προκειμένου να διασφαλιστούν η υγεία, η ακεραιότητα και οι περιουσίες των κατοίκων της Εγλυκάδας και της Περιβόλας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, από την πιθανότητα μιας ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς, την οποία δεν θέλουμε καν να τη φανταστούμε.

Την επιστολή υπογράφουν:

1. EΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΩΤΗΡΟΣ» ΕΓΛΥΚΑΔΟΣ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΒΟΛΑΣ

3. ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΗΡΟΚΟΜΗΤΙΣΑ»

4. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ

5. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΟΥΛΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

6. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 39ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ 7ΟΥ ΝΗΠΙΑΓ.

7. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΕΚΦΡΑΣΗ»

8. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 41ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

9. ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΗΓΑΝΟΚΑΜΠΟΥ

10. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ

11. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΕΓΛΥΚΑΔΟΣ

12. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΟΗΣ

13. ΠΑΜΠΑΤΡΑΪΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

14. «ΠΕΤΕΙΝΟΙ» ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

15. ΟΜΟΝΟΙΑ ΠΑΤΡΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

16. ΑΕΤ ΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ".

Τι απαντά ο Δήμος

Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Πατρέων που χρειάζεται να κοπούν χόρτα, η Αντιδημαρχία Πολεοδομικού Σχεδιασμού Περιβάλλοντος, και Έργων Υποδομής, ενημερώνει τους δημότες μας, ότι οι ανάγκες σε όλη την έκταση του Δήμου, που ξεκινά από τα Καμίνια και καταλήγει στη Ροδινή (38 χιλιόμετρα), είναι τεράστιες. Ειδικότερα στην ανακοίνωση του Δήμου αναφέρονται τα εξής:

Η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου μας, είναι αποδεκατισμένη από προσωπικό, λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων από την κυβέρνηση και προσπαθεί να ανταποκριθεί, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες και την αυτοθυσία σε ορισμένες περιπτώσεις των εργαζομένων.

Το εργατοτεχνικό προσωπικό που έχει απομείνει στον τομέα Πρασίνου, αποτελείται από 21 άτομα, που έχουν κατανεμηθεί ως εξής:

-Στο Αρκτικό Διαμέρισμα: 4

-Στο Ανατολικό: 4

-Στο Νότιο: 4

-Στο Κεντρικό: 3

-Στις Δημοτικές Ενότητες Παραλία, Μεσσάτιδα, Βραχνέικα: 2

-Στο Ρίο: 1

-Στην παραλιακή ζώνη από Ελευθερίου Βενιζέλου έως την πλαζ της Αγυιάς: 1

-Στο Παμπελοποννησιακό 2.

-Για την άρδευση και το πότισμα όλων των πλατειών και των ελεύθερων χώρων πρασίνου, ΕΝΑΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ.

Η Δημοτική Αρχή, γνωρίζοντας τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, διεκδικεί από την κυβέρνηση και με την πρόσφατη μεγάλη πορεία κατά της ανεργίας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, γιατί την κάλυψη των οξυμένων λαϊκών αναγκών. Από τον Δήμο λείπουν 650 εργαζόμενοι που συνταξιοδοτήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια και οι συνταξιοδοτήσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, παλεύουμε και προσπαθούμε να κρατήσουμε την πόλη καθαρή, χωρίς σκουπίδια στους δρόμους, με πλατείες και κοινόχρηστους χώρους σε αξιοπρεπή κατάσταση, ανταποκρινόμενοι όσο είναι δυνατόν στα αιτήματα φορέων, συλλόγων και δημοτών, επιδιώκοντας τη συνεργασία και την κινητοποίηση όλων για να κρατήσουμε την πόλη όρθια.

Αποτελεί όμως μέγιστη υποκρισία, δημοτικές παρατάξεις και δημοτικοί σύμβουλοι, που στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, τη μείωση της χρηματοδότησης και την απαγόρευση των προσλήψεων και οι οποίοι βγάζουν «σπυράκια» όταν γίνονται αγώνες για τα αυτονόητα, να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την άσχημη εικόνα των κοινόχρηστων χώρων, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην Δημοτική Αρχή.

Search