ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εν αναμονή της καταβολής των αναδρομικών των συνταξιούχων

Αγώνα δρόμου πραγματοποιούν στον ΕΦΚΑ και στην ΗΔΙΚΑ, ώστε να προλάβουν τις προθεσμίες και να πιστώσουν τα αναδρομικά που δικαιούνται περίπου 1,3 εκατ. συνταξιούχοι, από τη λάθος παρακράτηση εισφοράς υπέρ ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που υπέστησαν από το 2012 έως και τις 30 Ιουνίου 2016.

Στόχος είναι έως τις 10 Νοεμβρίου να λάβουν οι υπηρεσίες της ΗΔΙΚΑ όλα τα στοιχεία με τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται οι περίπου 380.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου, έτσι ώστε να πιστωθούν τα αντίστοιχα ποσά στους λογαριασμούς τους. Έπονται οι περίπου 900.000 συνταξιούχοι που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί εμπρόθεσμα, τότε στην καταβολή των συντάξεων Δεκεμβρίου, θα προστεθούν και τα παραπάνω αναδρομικά ποσά. Σε πρώτη φάση οι συντάξεις Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται από τις 28 Νοεμβρίου.

Εάν όμως έως τις 10 του τρέχοντος μήνα, δεν προλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να πιστώσουν τα σχετικά ποσά, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο τα αναδρομικά να μεταφερθούν στην καταβολή των συντάξεων του μηνός Ιανουαρίου της νέας χρονιάς. Έως τώρα ο προγραμματισμός που έχει γίνει θέλει οι συντάξεις του Ιανουαρίου 2018 να καταβάλλονται για τους δικαιούχους από τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ, στις 19 Δεκεμβρίου 2017 και στις 21 Δεκεμβρίου 2017 για το Δημόσιο, το ΙΚΑ, το ΝΑΤ και τα υπόλοιπα ταμεία.

Σε κάθε περίπτωση τα ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι θα είναι μειωμένα κατά 20%, αφού υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου.

Search