ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Δυτ.Ελλάδα: Aποκεντρωμένο Δίκτυο Φυσικού Αερίου για κάλυψη αναγκών οικογενειών-επιχειρήσεων

Αποκεντρωμένο Δίκτυο Φυσικού Αερίου στην Δυτική Ελλάδα για κάλυψη αναγκών οικογενειών και μικρών επιχειρήσεων που βρίσκονται εντός του βασικού δομικού ιστού των πόλεων Πάτρας – Αγρινίου - Πύργου.

Και όμως υπάρχει ελπίδα…

Παρά την διαρκή οικονομική κρίση η οποία οδήγησε σε μια κρίση πολιτική και αυτή με την σειρά της σε μια κρίση θεσμών και αξιών φαίνεται ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, υπάρχει ελπίδα αρκεί να το θελήσουμε σθεναρά.

Θέση η οποία συχνά ενισχύεται από την ύπαρξη κάποιων θεσμικών επιστημονικών, κοινωνικών φορέων της πατρίδας, οι οποίοι δεν βλέπουν μόνο το “δέντρο” προασπίζοντας τα αμιγώς κλαδικά τους συμφέροντα αλλά κατά βάση βλέπουν το “δάσος” επιδιώκοντας το βέλτιστο κοινό καλό για το σύνολο της κοινωνίας.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας και οι μηχανικοί στην περιοχή δεν χρειάζονται πλέον διαπιστευτήρια. Έχει εδώ και χρόνια αποδείξει ότι είναι εκείνος ο επιστημονικός φορέας που πάνω από όλα τοποθετεί τον άνθρωπο, τον πολίτη και το κοινωνικό σύνολο. Προσπαθεί αναλαμβάνοντας δράσεις και πρωτοβουλίες είτε μόνος, είτε μέσα από συνεργασίες φορέων και θεσμών να εξασφαλίσει τα βέλτιστα οφέλη για τον πολίτη και την χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό εδώ και αρκετά χρόνια, το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας προσπαθεί να δημιουργήσει όλες εκείνες τις συνθήκες και προϋποθέσεις, οι οποίες θα βελτιστοποιήσουν την ζωή του πολίτη μέσα από αναπτυξιακές πολιτικές και δράσεις, οι οποίες ταυτόχρονα θα δημιουργήσουν εκείνη την απαραίτητη ώθηση στην περιοχή έτσι ώστε η ίδια και οι πολίτες της να πάψουν να βρίσκονται μόνιμα στο οικονομικό ναδίρ της Ευρώπης με βάση το ΑΕΠ.

Έχοντας σαν γνώμονα τα προρρηθέντα, το ΤΕΕ/ΤΔΕ εδώ και χρόνια σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προσπαθεί να δημιουργήσει όλους τους εκείνους τους όρους και προϋποθέσεις προκειμένου να γίνει εφικτή η έλευση του Φυσικού Αερίου στις πόλεις μας.

Φυσικό Αέριο το οποίο μέσα από το δίκτυο που θα κατασκευαστεί και το οποίο θα διατρέχει το σύνολο σχεδόν των οδών του βασικού ιστού των πρωτευουσών των νομών της Δυτικής Ελλάδας, θα μπορεί να παροχετεύει φθηνή ενέργεια σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε λαϊκή οικογένεια αλλά και σε κάθε μικρή επιχείρηση που βρίσκεται στο διάβα του αγωγού και η οποία αποτελεί την ραχοκοκαλιά της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Τα οφέλη από την έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή μας είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Οφέλη τα οποία αποτυπώνονται άμεσα στον πρώτο οικονομικό απολογισμό της οικογένειας ή της επιχείρησης μιας και το ενεργειακό/λειτουργικό κόστος για την κάλυψη των αναγκών της από την καύση φυσικού αερίου αντί του πετρελαίου θα μειωθεί κατά πολύ. Εξοικονόμηση κόστους, η οποία δύναται να φθάσει σε ασύλληπτα μεγέθη αν το φυσικό αέριο αντικαταστήσει τις ηλεκτρικές καταναλώσεις.

Έτσι με την ύπαρξη φυσικού αερίου στην περιοχή δημιουργείται μία μεγάλη εξοικονόμηση στο ενεργειακό κόστος της κάθε οικογένειας ενώ ταυτόχρονα οι μικροεπιχειρηματίες θα δουν τα λειτουργικά τους κόστη να μειώνονται αισθητά αυξάνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα τους, δίνοντας τους παράλληλα την δυνατότητα να διαθέσουν οικονομικότερα τα προϊόντα τους στους πολίτες της περιοχής. Και όλα αυτά λαμβάνουν χώρα με ταυτόχρονη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος σε σχέση με την καύση του πετρελαίου.

Πέραν τούτου όμως, τα οφέλη της έλευσης του φυσικού αερίου στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας δεν σταματούν εκεί. Αυτό διότι για την υλοποίηση του συνόλου του έργου και των αντίστοιχων εγκαταστάσεων απαιτείται μια σειρά από κατασκευαστικές εργασίες, οι οποίες θα δώσουν αντικείμενο απασχόλησης στον τεχνικό κόσμο της περιοχής ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν νέες αγορές που αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν στην Δυτική Ελλάδα. Τις αγορές της προμήθειας του φυσικού αερίου, του υποστηρικτικού εξοπλισμού που απαιτείται και των κατασκευών καθώς και των αντίστοιχων μελετών του.

Όλη αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να βρει θετική ανταπόκριση και υποστήριξη από όλους τους αρμόδιους τοπικούς θεσμικούς φορείς (όπως Δήμοι, Επιμελητήρια κ.λ.π.) πέραν του ΤΕΕ/Δυτικής Ελλάδας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι πρωτοστατούν και έχουν σηκώσει όλο το βάρος αυτού του εγχειρήματος για έλευση και παροχή φυσικού αερίου μέσω αποκεντρωμένων μονάδων και την δημιουργία δικτύου σε όλες τις πρωτεύουσες νομών της Δυτικής Ελλάδας για παροχή αερίου σε κάθε οικογένεια και σε κάθε μικρή επιχείρηση που βρίσκεται εντός του βασικού πολεοδομικού ιστού των πόλεων αυτών.

Είναι κοινή πεποίθηση ότι το εγχείρημα αυτό πρέπει να ενισχυθεί από όλους. Στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα και η περιοχή μας δεν πρέπει οι αναπτυξιακές ευκαιρίες να περνούν ανεκμετάλλευτες.

Πρέπει όλοι οι κατά τόπους θεσμικοί φορείς να αδράξουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν και να προσπαθήσουν να μετασχηματίσουν την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας από μία περιοχή οικονομικού μαρασμού, σε μία περιοχή η οποία να έχει δικαίωμα στην ανάπτυξη και στο αύριο. Προφανώς αυτό δεν μπορεί να γίνει αποσπασματικά από ένα αναπτυξιακό έργο αλλά η δημιουργία υποδομής για συνεργασία και από κοινού συνέργειες όλων των τοπικών θεσμικών και επιστημονικών φορέων μπορεί να φέρει στον τόπο ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Έτσι παραμερίζοντας τις όποιες διαφορές υπάρχουν, πρώτιστο ρόλο να έχει η διεκδίκηση και η από κοινού υποστήριξη έργων και δράσεων έτσι ώστε στην περιοχή να δημιουργηθεί μία νέα αναπτυξιακή πορεία. Τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν είτε είναι τεχνικά (π.χ. αλληλεπίδραση του έργου του φ.α. με άλλα κατασκευαστικά έργα που υλοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν στον βασικό ιστό των πόλεων, θέματα χωροθέτησης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης του φυσικού αερίου κ.λ.π.) είτε είναι χρηματοδοτικά (π.χ. εξασφάλισης των απαραίτητων κονδυλίων για την κατασκευή του έργου κ.λ.π.) θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού από το ΤΕΕ/Δυτικής Ελλάδας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τους Δήμους. Η επίλυση προβλημάτων όπως και όλος ο σχεδιασμός του έργου γίνεται με βασικό γνώμονα τον πολίτη και την ασφάλεια του, τον σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος με παράλληλη αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής αλλά και την αύξηση συμμετοχής της στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας μας δημιουργώντας έτσι μια διαφορετική αναπτυξιακή πορεία στον τόπο μας.

Το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Ελλάδας με βάση τα ανωτέρω κριτήρια, τους θέλει συμμέτοχους όλους. Όλους εκείνους τους θεσμικούς και μη φορείς που μπορούν και θέλουν να συμμετέχουν ενεργά από την πλευρά τους σε τέτοιες ενέργειες, έτσι ώστε οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας να αποκτήσουν τις προϋποθέσεις εκείνες έτσι ώστε να μπορούν να ατενίζουν με αισιοδοξία το αύριο.
Πρέπει μέχρι την εκπνοή της παρούσας χρηματοδοτικής περιόδου της Ε.Ε., ήτοι μέχρι το 2023, το έργο να είναι ολοκληρωμένο και λειτουργικό. Για να μπορέσει να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2019 να έχει ξεκινήσει η κατασκευαστική υλοποίηση του έργου (στο πεδίο). Αυτό σημαίνει ότι πρέπει άμεσα να ολοκληρωθούν οι μελέτες κατασκευής του δικτύου από την ΔΕΔΑ Α.Ε. και η χωροθέτηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου (όπου αυτή συναποφασιστεί να πραγματοποιηθεί από Περιφέρεια, τους εμπλεκόμενους κατά περίπτωση Δήμους με την συνδρομή του ΤΕΕ/ΤΔΕ και την ΔΕΔΑ Α.Ε.), ενώ ταυτόχρονα να καλυφθεί το έλλειμα χρηματοδότησης το οποίο προκύπτει. Η Περιφέρεια προτίθεται να κάνει το καθήκον της και να συμμετάσχει στην κάλυψη του ελλείματος χρηματοδότησης από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας. Σειρά τώρα και της κεντρικής εξουσίας να κάνει το καθήκον της, για μια περιοχή που έχει το μειονέκτημα να μην βρίσκεται δίπλα στον κεντρικό αγωγό που διασχίζει την χώρα και τροφοδοτεί τις γειτονικές περιοχές σε αυτόν με φθηνό καύσιμο αέριο.

Παράλληλα δε, υποχρεούνται όλοι οι αρμόδιοι τοπικοί θεσμικοί Φορείς να κάνουν το καθήκον τους και να συμβάλλουν ενεργά, ο καθένας από την δική του πλευρά, στην ολοκλήρωση του εν λόγω εγχειρήματος που εδώ και χρόνια υλοποιούν ΤΕΕ/ΤΔΕ και ΠΔΕ. Το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Ελλάδας για άλλη μια φορά, σύντομα, θα τους καλέσει όλους να συνεισφέρουν.

Πλέον, δεν είναι δυνατόν οι ευκαιρίες που δίνονται στον τόπο μας να περνούν ανεκμετάλλευτες.

Search