ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κακοκαιρία και πλημμύρες σε Πιερία-Ήπειρο-Τρίκαλα(VIDEO&ΦΩΤΟ)

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρέθηκε και ο νομός Πιερίας με τη βροχή να έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σχεδόν σε όλη την πόλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πέλεκας, ο Λευκός ποταμός στην Κατερίνη, έχει φουσκώσει από τα βρόχινα ύδατα με συνέπεια να «καταπίνει» τα πάντα στο πέρασμα του.

Να σημειωθεί ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι έχει δεχθεί από την ευρύτερη περιοχή της Κατερίνης 300 κλήσεις για άντληση υδάτων και μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία, ενώ γνωστοποίησε ότι έχουν συγκροτηθεί 10 συνεργεία με 25 πυροσβέστες για την ομαλή αντιμετώπιση των περιστατικών. H Πυροσβεστική Υπηρεσία Κατερίνης επενέβη για να μεταφέρει 38 άτομα σε ασφαλή σημεία. Συνολικά 434 κλήσεις για άντληση υδάτων δέχτηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Από την κακοκαιρία επλήγη περισσότερο η Πιερία, όπου Ειδικότερα, στην Κατερίνη η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 300 κλήσεις για άντληση υδάτων, στη Βέροια 54, στην Αλεξάνδρεια 30, στο Λιτόχωρο 25, στη Νάουσα 15, στην Έδεσσα 10. Στη Θεσσαλονίκη η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 37 κλήσεις για κοπές δέντρων.

Ξεριζωμός δένδρων

Οι ριπές των ανέμων ξερίζωσαν 12 δέντρα κυρίως στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Από τις 4 τα ξημερώματα οι πυροσβέστες κλήθηκαν να απομακρύνουν δέντρα που λύγισαν και έπεσαν στις περιοχές της Καλαμαριάς, της Χαριλάου και της Τούμπας. Μέχρι τη μία το μεσημέρι, πυροσβέστες έχουν επιχειρήσει σε 20 περιπτώσεις για την πτώση δέντρων σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα και σε εννέα περιπτώσεις για απομάκρυνση αντικειμένων όπως τέντες. Η Πυροσβεστική κλήθηκε για άντληση υδάτων στο Δημοτικό Σχολείο της Βραχιάς στον δήμο Δέλτα Θεσσαλονίκης, ωστόσο τελικά δεν χρειάστηκε επέμβαση, καθώς η στάθμη του νερού ήταν πολύ χαμηλή. Για 5 ώρες ήταν κλειστή η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης-

Άνοιξαν οι δρόμοι

Η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης έκλεισε για 5 ώρες λόγω της πρωτοφανούς κακοκαιρίες. Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην νέα Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Βαρικού Πιερίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι είχαν τεθεί προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της υπερχείλισης του ποταμού "Μαυρονέρι". Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί και η κίνηση των οχημάτων γίνεται από την αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας.

Προβλήματα στην Ήπειρο

Προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ηπείρου προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Στα Τζουμέρκα, το Μέτσοβο, τη Ζίτσα και την Κόνιτσα, από τις ισχυρές βροχοπτώσεις αποκολλήθηκαν βράχοι και πέφτουν στο οδόστρωμα, ενώ σε πολλά σημεία του δικτύου φερτά υλικά από χειμάρρους εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων. Ολόκληρη μέρα χθες μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου και των δήμων εργάζονταν πυρετωδώς για να καθαρίσουν τους δρόμους. Στους οδηγούς, ιδιαίτερα σε όσους κινούνται στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο, συνιστάται μεγάλη προσοχή.

Στα Τρίκαλα υπερχείλισε ο Πηνειός

Συναγερμός έχει σημάνει στα Τρίκαλα καθώς με το πρώτο φως της μέρας ο Πηνειός υπερχείλισε εντός των μεγάλων αναχωμάτων λόγω της κακοκαιρίας, και πλέον η στάθμη του ανεβαίνει πολύ γρήγορα.

Οι κάτοικοι των παραποτάμιων περιοχών Βαλομανδρίου, Φωτάδας και Παραποτάμου ξενύχτησαν ώστε να είναι προετοιμασμένοι, ενώ συναγερμό έχει σημάνει και στον κρατικό μηχανισμό για να αποφευχθούν τα χειρότερα, όπως η περσινή καταστροφική πλημμύρα.

Ήδη πάντως εκατοντάδες στρέμματα βρίσκονται μέσα στο νερό και όσο θα περνά η ώρα το νερό θα πλημμυρίζει χιλιάδες εκτάσεις. Σημειώνεται ότι στην περιοχή συνεχίζεται η βροχόπτωση.

Search