ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ο «Ζήνωνας» σαρώνει τη χώρα -Κακοκαιρία σε όλη την Ελλάδα

Επειτα από την «Ευρυδίκη», ο «Ζήνωνας» σαρώνει την Ελλάδα, με έντονα καιρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές.  Η ΕΜΥ έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων, ενώ σήμερα αναμένονται βροχές και καταιγίδες, κατά διαστήματα ισχυρές. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στο βόρειο Ιόνιο και όλα τα ηπειρωτικά μέχρι τη νύχτα. Αυτό δεν θα συμβεί όμως στην Πελοπόννησο, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Απαγορευτικό απόπλου εξέδωσαν το πρωί του Σαββάτου οι λιμενικές αρχές στο Ιόνιο, καθώς πνέουν θυελλώδεις άνεμοι στην περιοχή.

Δεν εκτελούνται από νωρίς το πρωί τα δρομολόγια Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα, Ιθάκη-Κεφαλονιά, Κεφαλονιά-Κυλλήνη, Ζάκυνθος-Κυλλήνη, αλλά και Ιθάκη-Κεφαλονιά-Αστακός. Από νωρίς το πρωί έχει εκδηλωθεί καταιγίδα στην Αττική, ενώ βρέχει και στις περιοχές που σάρωσαν οι φονικές πλημμύρες, στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο. Την Κυριακή, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπως και τη νότια Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά στα νότια. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στο Ιόνιο και τα δυτικά.

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν:

Το Σάββατο (18/11)

Το Ιόνιο, η Ήπειρος, η Δυτική Ελλάδα, η δυτική Πελοπόννησος και κατά διαστήματα η υπόλοιπη χώρα (εκτός από τη δυτική Μακεδονία και το βράδυ πρόσκαιρα η κεντρική Μακεδονία).

Την Κυριακή (19/11)

Την Κυριακή, μέχρι τις πρωινές ώρες το Ιόνιο και η Δυτική Στερεά, μέχρι το απόγευμα η Πελοπόννησος, η υπόλοιπη Στερεά -κυρίως η κεντρική- η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Εύβοια, και πιθανόν η Πιερία και η Χαλκιδική, κατά διαστήματα η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα κυρίως τις πρωινές ώρες και τις βραδινές ώρες και πιθανόν η Κρήτη κατά διαστήματα.

Τη Δευτέρα (20/11)

Μέχρι το μεσημέρι η Ήπειρος, μέχρι το βράδυ η Θράκη και η ανατολική Μακεδονία όπου θα σημειωθούν και χιονοπτώσεις πάνω από τα 700 μέτρα, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα (κυρίως τις πρωινές ώρες). Στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν χιονοπτώσεις πάνω από 700 μέτρα.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για σήμερα Σάββατο (18/11)

Κακοκαιρία σχεδόν σε όλη τη χώρα με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές. Οι άνεμοι στα δυτικά κυκλωνικοί 5 με 7 και τοπικά στο Ιόνιο 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση και στην υπόλοιπη χώρα νοτίων διευθύνσεων μέχρι 5 μποφόρ.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: στη δυτική Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές με πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων το βράδυ στην κεντρική Μακεδονία.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασια: έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές.
Άνεμοι: στα βόρεια κυκλωνικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ, σταδιακά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασια: έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασια: έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές .
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασια: έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές.
Άνεμοι: νότιοι 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασια: έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασια: έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές. Πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων το βράδυ.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασια: έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Οδηγίες προς τους πολίτες για τα έντονα καιρικά φαινόμενα:

- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

- Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

 

 

 

Search