ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Κινητοποιήσεις συμβασιούχων στο ΑΕΙ Πάτρας-Κίνδυνος 56 απολύσεων

Με απόλυση κινδυνεύουν με την είσοδο του 2018, 56 συμβασιούχοι καθαριότητας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπως ενημερώνει με σχετική του ανακοίνωση ο Σύλλογος Συμβασιούχων του Πανεπιστημίου Πατρών, προειδοποιώντας δεν θα το επιτρέψει, ξεκινώντας ήδη τις κινητοποιήσεις με την πρώτη στάση εργασίας στις 28 του μηνός.

Η ανακοίνωση:

"Οι 56 συμβασιούχοι συνάδελφοι που εργάζονται στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου Πατρών απειλούνται με απόλυση από 1/1/2018, καθώς οι συμβάσεις τους (εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου) λήγουν στις 31/12/2017.  Παρά τις διαβεβαιώσεις που λάβαμε από τη συνάντησή μας με τον Γ. Γραμματέα του Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης ότι μέχρι τα μέσα μηνός Νοεμβρίου 2017 θα εκδοθεί ΚΥΑ που θα προβλέπει παράταση των συμβάσεών τους, μέχρι τη διενέργεια προκήρυξης με μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ και την έκδοση των προσωρινών πινάκων, δεν έχουμε καμία εξέλιξη ή ενημέρωση.

Την ίδια στιγμή, και μολονότι το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν επιθυμεί τη λύση εξωτερικού εργολάβου, καθώς αυτή είναι  ζημιογόνα για το προϋπολογισμό του, συγκριτικά με το κόστος απασχόλησης των εργαζομένων με συμβάσεις απ’ ευθείας με το Ίδρυμα, τρέχει διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός, προκειμένου να καλυφθεί το Ίδρυμα από 1/1/2018, στην περίπτωση που οι συμβάσεις των ήδη εργαζομένων δεν παραταθούν.

Οι συμβασιούχοι συνάδελφοι στην καθαριότητα καλύπτουν το σύνολο της Παν/πολης, καθώς και τα κτίρια στο Αγρίνιο. Είναι φανερό  ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και το έργο τους είναι απόλυτα απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Αντί για την οριστική λύση του προβλήματος με μόνιμες θέσεις εργασίας, η κυβέρνηση προγραμματίζει προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) μέσω ΑΣΕΠ, μια διαδικασία που δεν εγγυάται ότι θα παραμείνουν στη δουλειά τους και οι 56 εργαζόμενοι στο Π.Π.

Παράλληλα, η λύση διαδοχικών προκηρύξεων ΑΣΕΠ για προσλήψεις ΙΔΟΧ, κάθε φορά που λήγει η σύμβαση,  δεν εξυπηρετεί παρά μόνο την ανακύκλωση της ανεργίας, καθώς δεν εξασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν την πρώτη φορά θα ξαναπροσληφθούν και στο μέλλον.  Πρόκειται για μια πολιτική που προωθεί ολοένα και πιο σταθερά την περιοδική απασχόληση, την ανακύκλωση εργαζομένων, καταδικάζοντας τον εργαζόμενο σε καθεστώς μόνιμης ανασφάλειας, δυσχέρειας ή και αδυναμίας επιβίωσης, σε μια ζωή part time, αντί για μια ζωή ολόκληρη με αξιοπρεπή διαβίωση.

Οι Σύλλογοι Εργαζομένων του Πανεπιστημίου Πατρών στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό των 56 συναδέλφων μας και αγωνιστικά διεκδικούμε:

Την άμεση έκδοση ΚΥΑ από την κυβέρνηση για την προσωρινή παράταση των συμβάσεων των συναδέλφων στην καθαριότητα.

Τη διενέργεια ΑΣΕΠ με τρόπο ώστε να εξασφαλίζει στους ήδη εργαζομένους στο Π.Π. την παραμονή στο πόστο εργασίας τους.

Καμία απόλυση συναδέλφου.

ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ με ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλους τους συμβασιούχους που με τις υπηρεσίες τους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε θέσεις όπου υπάρχει πάγια έλλειψη μόνιμου προσωπικού.

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 12:00 ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΣΤΟ Α’ ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ & ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 12:30 ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Οι Σύλλογοι Εργαζομένων του Πανεπιστημίου Πατρών

Σύλλογος Συμβασιούχων Εργαζομένων «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», Σύλλογος Δ.Ε.Π., Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού, Σύλλογος Ε.ΔΙ.Π., Σύλλογος Ε.Τ.Ε.Π."

Search