ΑΠΟΨΕΙΣ

Θεόδωρος Ντρίνιας: Τι γίνεται με τα διαχωριστικά πλαίσια σε πεζόδρομους και πλατείες

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΝ», Θεόδωρος Ντρίνιας, κατέθεσε ερώτηση προς την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πατρέων σχετικά με τα διαχωριστικά πλαίσια σε πεζόδρομους και πλατείες.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

"Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,

Είναι γενική η αίσθηση εδώ και καιρό ότι η κατάσταση στους πεζόδρομους, τις πλατείες και τους κοινόχρηστους χώρους πρέπει να βελτιωθεί, να μπουν κανόνες και να προστατευτεί ο δημόσιος χώρος και οι πολίτες από φαινόμενα ασυδοσίας ή εκμετάλλευσης. Σαν «Κοινοτικόν», στο δημοτικό συμβούλιο, πολύ έγκαιρα, με το τέλος του καλοκαιριού, είχαμε επισημάνει το πρόβλημα που θα δημιουργείτο τους χειμερινούς μήνες με τα διαχωριστικά πλαίσια που τοποθετούν καταστήματα εστίασης/αναψυχής και περιφράσσουν το δημόσιο χώρο για να τον θερμάνουν και ουσιαστικά να δημιουργήσουν ένα δεύτερο μαγαζί εκεί που κανονικά έχουν άδεια μόνο για τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες. Καταθέσαμε τρεις προφορικές ερωτήσεις στον κ. Μελά μέχρι σήμερα, από τις οποίες οι δύο έμειναν αναπάντητες και στην τελευταία λάβαμε την απάντηση ότι «δεν υπάρχει προσωπικό για έλεγχο». Το αποτέλεσμα είναι η κατάσταση να γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη. Ενδεικτικά: στη Ρήγα Φεραίου στοές έχουν μετατραπεί σε κλειστά μαγαζιά (!) με περίφραξή τους με μόνιμα πακτωμένα στοιχεία γυαλιού και μετάλλου. Ακόμα χειρότερα τα πράγματα στο τμήμα της Πλ. Γεωργίου και στον πεζόδρομο της Γεροκωστοπούλου άνω της Κορίνθου, όπου έχουν φτιαχτεί κανονικά καινούρια μαγαζιά επί του πεζοδρομίου, με πόρτες εισόδου –εξόδου! Το αυτό και στην πλ. Όλγας όπου τα «θερμοκήπια τραπεζοκαθισμάτων» που έχουν στηθεί επί της πλατείας στην πλευρά της Μαιζώνος, όπως είναι φυσικό για λόγους ανταγωνισμού, ακολουθήθηκαν από νέες μόνιμες εγκαταστάσεις στο τμήμα της πλατείας επί της Ρήγα Φεραίου. Τα ίδια και στα Ψηλά Αλώνια αλλά και σε πλατείες και πεζόδρομους εκτός κέντρου. Και ο κατάλογος των παραδειγμάτων μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν. Ουσιαστικά, με την αδράνειά της η δημοτική αρχή προσφέρει δημόσιο χώρο για κερδοσκοπική χρήση. Δίνει το κατάλληλο σινιάλο στην αυθαιρεσία για να επεκταθεί και στη μεγάλη πλειοψηφία των καταστηματαρχών που τηρεί τον κανονισμό να κάνει δεύτερες σκέψεις για να μην μείνει πίσω στον ανταγωνισμό. Ο κίνδυνος να μετατραπεί ο δημόσιος χώρος στο κέντρο αλλά και στις συνοικίες σε μια σειρά από «σπιτάκια», «θερμοκήπια» και «μποναμάδες» τραπεζοκαθισμάτων είναι ορατός.  Καταθέτουμε, λοιπόν προς τους αρμόδιους Αντιδημάρχους την εξής ερώτηση:

Πότε και πώς σκοπεύετε να εφαρμόσετε τις διατάξεις 8.3, 8.4 και 8.5 της κανονιστικής διάταξης που εσείς φέρατε προς ψήφιση και αναφέρουν:

8.3. Η διάταξη των λειτουργικών στοιχείων επί του παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου θα

είναι τέτοια, ώστε να δημιουργούνται διάδρομοι για την απρόσκοπτη κίνηση των επισκεπτών, που θα προσμετρούνται κανονικά ως κατάληψη κοινόχρηστου χώρου.

8.4. Απαγορεύεται η τοποθέτηση ζαρντινιέρων και ειδικών διαχωριστικών πλαισίων από τους

καταστηματάρχες, έτσι ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία περιχαρακωμένων περιοχών

μετατρέποντας τον κοινόχρηστο χώρο σε ιδιωτικό.

8.5. Στους παραχωρούμενους χώρους απαγορεύεται οποιαδήποτε μόνιμη κατασκευή (όπως

υποστυλώματα, δάπεδα υπερυψωμένα ή όχι, ξύλινες πέργκολες, φωτιστικοί στύλοι, κλπ., καθώς και τοποθέτηση υπαίθριων μπαρ, ψυγείων, ντουλαπιών, κλιματιστικών, ανεμοφρακτών κλπ), ή

παρέμβαση / επέμβαση στην υποδομή τους, καθώς και η τοποθέτηση πακτωμένων στο έδαφος

τραπεζιών, πάγκων σερβιρίσματος, καθισμάτων και άλλων αντικειμένων.

Κυρία Πρόεδρε, ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά θα πάρουμε σοβαρή και σύννομη απάντηση. Όταν ο κύριος όγκος της αυθαιρεσίας βρίσκεται σε μια ακτίνα, μόλις, 200-300 μέτρων από τα γραφεία των αντιδημάρχων, οποιαδήποτε απάντηση υπεκφυγής θα θεωρηθεί πλέον ως πολιτική επιλογή ανοχής στην ιδιότυπη ιδιωτικοποίηση και κερδοσκοπική εκμετάλλευση του δημόσιου χώρου και θα απαντηθεί ως τέτοια".

 

Search