ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Έγιναν οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στην Αθήνα- Πορεία και συγκέντρωση στην Πάτρα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία από τα μέλη της κίνησης για την υπεράσπισης των κοινωνικών αγαθών στην Πάτρα ενάντια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Η διαδικασία ξεκίνησε από σήμερα πιλοτικά στην Αθήνα ενώ στην Πάτρα θα γίνει με το συμβατικό τρόπο. Στην Μαιζώνος και Γούναρη επικρατεί το αδιαχώρητο από τα μέλη της Κίνησης για να εμποδίσουν κάθε διαδικασία πλειστηριασμού ακινήτου ενώ νωρίτερα έγινε συγκέντρωση στην Πλατεία Γεωργίου.

Τι έγινε στην Αθήνα

Ξεκίνησαν σήμερα Μετά από πολλούς μήνες καθυστέρησης οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Λίγο μετά τις 14:30 της Τετάρτης ολοκληρώθηκαν οι πρώτοι έξι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για ακίνητα τα οποία έβγαιναν στο σφυρί από την Eurobank. Πρόκειται για έξι ακίνητα Ομόρρυθμης Εταιρείας. Ηδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τέσσερα ακόμα ακίνητα, δύο εκ των οποίων πολύ μεγάλης αξίας, άνω των 700.000 ευρώ το καθένα.

Στην Πάτρα πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις και πορεία ενάντια στη διενέργεια των πλειστηριασμών. Νωρίτερα δυνάμεις του ΠΑΜΕ και όχι μόνο, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου και κατευθύνθηκαν στο Ειρηνοδικείο, όπου εκεί υπάρχουν άλλα άτομα συγκεντρωμένα. Έξω από τα Δικαστήρια βρίσκεται και ο Δήμαρχος Πατρέων,

Επεται συνέχεια

Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες, με την αξιοποίηση της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Πάντως την Τετάρτη θα πραγματοποιηθούν και 177 πλειστηριασμοί σε φυσικό περιβάλλον, δηλαδή σε Ειρηνοδικεία, με επισπεύδοντες τόσο τραπεζικούς ομίλους, όσο και τρίτους (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα).

Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, το στοίχημα των πλειστηριασμών πρέπει να κερδηθεί μέχρι το τέλος του έτους, καθώς το ζήτημα συνδέεται με το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και με τους ελέγχους που διεξάγει ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ, ο SSM, στους τέσσερις συστημικούς ομίλους, ενόψει και των stress tests της ερχόμενης χρονιάς.

Οι τράπεζες έχουν ήδη ξεχωρίσει 10.000 ακίνητα από το στοκ των ενεχύρων τους, με στόχο να βάλουν στα ταμεία τους «ζεστό χρήμα» 2,5 δισ. ευρώ το επόμενο 12μηνο.

Από αυτά, τα περίπου 6.500 αφορούν σε επαγγελματική στέγη, ενώ τα 3.500 αποτελούν οικιστικά ακίνητα.

Οι τιμές πώλησης

Πλέον, με βάση τη νομοθεσία, η τιμή πρώτης προσφοράς των ακινήτων είναι η εμπορική τους αξία και όχι η αντικειμενική.

Οι τράπεζες έχουν ατύπως συμφωνήσει με την κυβέρνηση να μην βγάζουν στο σφυρί ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Ωστόσο, στους πρώτους e-πλειστηριασμούς, ρευστοποιούνται και ακίνητα με χαμηλότερη αξία.

Σημειώνεται ότι δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία έχουν όλοι όσοι εγγραφούν στο σύστημα δύο ημέρες πριν την ημερομηνία του πλειστηριασμού.

Επιπλέον, θα πρέπει να καταθέσουν εγγυητική επιστολή, προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για να κάνουν πονταρίσματα.

Από εκεί και πέρα η διαδικασία θα γίνεται αποκλειστικά μέσω της online πλατφόρμας, ενώ η έδρα διεξαγωγής του πλειστηριασμού θα είναι το γραφείο του υπεύθυνου συμβολαιογράφου.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Ενεργοποιείται από σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους πλειστηριασμούς ακινήτων και ήδη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αποφασίσει τη διενέργειά του κάθε Τετάρτη, ενώ από το 2018 και εξής θα γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα.

Στην Πάτρα η υποδοχή του εφιάλτη για τις ελληνικές οικογένειες, θα γίνει με συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την οποία συντονίζει η "Κίνηση Υπεράσπισης Κοινωνικών Αγαθών", η οποία καλεί τους Πατρινούς και το σύνολο των φορέων, στις 3 το μεσημέρι στην πλατεία Γεωργίου, για να πάμε όλοι μαζί στο Ειρηνοδικείο Πάτρας, όπου θα μπλοκαριστούν οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί.

Μερίδα συμβολαιογράφων πειθήνια όργανα της κυβέρνησης και των Θεσμών φέρονται και πράττουν κάνοντας δουλειά τους το μαυραγοριτισμό με στόχο να αρπάξουν και την ιδιωτική περιουσία των πολιτών προς όφελος των Θεσμών τραπεζών όσο πιο γρήγορα γίνεται με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που είναι παράνομοι και αντισυνταγματικοί.

Ελάτε να δώσουμε μια ηχηρή απάντηση στη συμμορία που μας κυβερνά εκτελώντας εντολές. Την περιουσία του λαού θα πάρουν!! Μην τους επιτρέπουμε να μας διαιρούν με ψέματα και συκοφαντίες !! Ο Αγώνας συνεχίζεται !! Ξεσηκωθείτε !!"

Πώς θα γίνονται οι πλειστηριασμοί

Ο δικαστικός επιμελητής οφείλει, μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την κατάσχεση, να καταθέσει στον υπάλληλο του πλειστηριασμού τον εκτελεστό τίτλο, την έκθεση επίδοσης της επιταγής προς εκτέλεση, την κατασχετήρια έκθεση και τις εκθέσεις επίδοσής της στον οφειλέτη, τον τρίτο κύριο ή νομέα και τον υποθηκοφύλακα ή όποιον τηρεί το νηολόγιο ή το μητρώο, καθώς και το πιστοποιητικό βαρών, ο οποίος συντάσσει έκθεση για όλα αυτά.

Απόσπασμα της κατασχετήριας έκθεσης, που θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία αλλά και το χρόνο και τον τόπο του πλειστηριασμού, θα δημοσιεύεται «μέχρι την δέκατη πέμπτη ημέρα από την κατάσχεση στην ιστοσελίδα δημοσιεύσεων πλειστηριασμών του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Τομέα Ασφάλισης Νομικών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων. Το απόσπασμα επιδίδεται μέσα στην ίδια προθεσμία στον τρίτο κύριο ή νομέα και στους ενυπόθηκους δανειστές.

Κάθε υποψήφιος πλειοδότης δηλώνει τη συμμετοχή του σε συγκεκριμένο πλειστηριασμό, σύμφωνα με τους όρους αυτού, αφού έχει καταβάλει την σχετική εγγύηση, το τέλος χρήσης των συστημάτων, και έχει υποβάλλει ηλεκτρονικά το σχετικό πληρεξούσιο δύο (2) εργάσιμες ημέρες πριν την ορισθείσα ημέρα του πλειστηριασμού. Η κατάθεση της εγγύησης και του τέλους χρήσης των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών και του πλειστηριάσματος γίνεται αποκλειστικά σε ειδικό ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό που θα διατηρείται σε Ελληνικό Τραπεζικό Ίδρυμα από τον υπάλληλο του πλειστηριασμού. Επίσης κάθε υποψήφιος πλειοδότης διορίζει με ηλεκτρονική δήλωση αντίκλητο που κατοικεί στην περιφέρεια του πρωτοδικείου του τόπου της εκτέλεσης μέχρι δύο (2) εργάσιμες ημέρες πριν από την ορισθείσα ημέρα του πλειστηριασμού. Σε διαφορετική περίπτωση αντίκλητος θεωρείται ο γραμματέας του πρωτοδικείου του τόπου της εκτέλεσης.

Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός είναι ανοικτού πλειοδοτικού τύπου κατά τον οποίο υποβάλλονται διαδοχικές προσφορές. Οι συμμετέχοντες υποβάλλουν συνεχώς προσφορά μεγαλύτερη από την εκάστοτε μέγιστη έως τον χρόνο λήξης της υποβολής προσφορών.

Σε περίπτωση υποβολής προσφοράς κατά το τελευταίο λεπτό του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, δίδεται αυτόματη παράταση πέντε (5) λεπτών. Για κάθε προσφορά που υποβάλλεται κατά το τελευταίο λεπτό της παράτασης, δίδεται νέα αυτόματη παράταση πέντε (5) λεπτών, εφόσον υποβληθεί μεγαλύτερη προσφορά. Οι παρατάσεις μπορούν να συνεχισθούν για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο (2) ωρών από την ορισθείσα ώρα λήξης του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, οπότε ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής προσφορών.

Μετά τη λήξη της διαδικασίας υποβολής των πλειοδοτικών προσφορών ανακοινώνεται το αποτέλεσμα του πλειστηριασμού μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων. Όσοι έχουν λάβει μέρος στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ενημερώνονται αμελλητί για το αποτέλεσμα του. Ο υπάλληλος του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού συντάσσει τη σχετική έκθεση κατακυρώνοντας τα πράγματα στον πλειοδότη.

Ο υπερθεματιστής, στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό κινητών περιουσιακών στοιχείων, έχει υποχρέωση να καταβάλει στον ειδικό τραπεζικό επαγγελματικό λογαριασμό του υπαλλήλου του πλειστηριασμού το πλειστηρίασμα το αργότερο την τρίτη εργάσιμη ημέρα από τον πλειστηριασμό. Με την καταβολή του πλειστηριάσματος, το κατακυρωμένο πράγμα παραδίδεται στον υπερθεματιστή. Ο υπάλληλος του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού οφείλει, το αργότερο την πέμπτη εργάσιμη ημέρα από τον πλειστηριασμό, να καταθέσει το πλειστηρίασμα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Για ακίνητα περιουσιακά στοιχεία ο υπερθεματιστής έχει υποχρέωση να καταβάλει στον ειδικό τραπεζικό επαγγελματικό λογαριασμό του υπαλλήλου του πλειστηριασμού το πλειστηρίασμα το αργότερο τη δέκατη εργάσιμη ημέρα από τον πλειστηριασμό. Με τη σειρά του ο υπάλληλος του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού οφείλει, το αργότερο τη δωδέκατη εργάσιμη ημέρα από τον πλειστηριασμό, να καταθέσει το πλειστηρίασμα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η διάταξη ορίζει ότι η κατάθεση του πλειστηριάσματος είναι ακατάσχετη, δεν εμπίπτει στην πτωχευτική περιουσία και δεν υπόκειται στις δεσμεύσεις που επιβάλλει το Δημόσιο για τη διασφάλιση των συμφερόντων του.

Οι ειδικότεροι όροι της τήρησης των επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών των υπαλλήλων των πλειστηριασμών ορίζονται με κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Σημειώνεται πως ηλεκτρονικός πλειστηριασμός δεν μπορεί να γίνει από 1 Αυγούστου έως 31 Αυγούστου, καθώς και την προηγούμενη και την επομένη εβδομάδα της ημέρας των εκλογών για την ανάδειξη βουλευτών, αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Οργάνων Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η απαγόρευση αυτή ισχύει και για τις επαναληπτικές εκλογές και μόνο για τις περιφέρειες που διεξάγονται τέτοιες, εκτός αν πρόκειται για πλοία, αεροσκάφη και για πράγματα που μπορούν να υποστούν φθορά.

Search