ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Kριτική Πατούχα στις παρατάξεις της ευρείας Αντιπολίτευσης για τα Δημοτικά Τέλη

"Να  αναφέρουμε καταρχήν, ότι η πρόταση τους τροποποιήθηκε μερικώς μετά την συνεδρίαση.

Εξηγούμαστε:
Η πρόταση στην συνεδρίαση είχε ορισμένα διαζευκτικά. Ή γενική μείωση κατά 10% των Δημοτικών Τελών, ή διεύρυνση των ωφελουμένων από τις μειώσεις για κοινωνικούς λόγους, ή πρόσληψη προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Στην εκ των υστέρων ανακοίνωση τους, μιλούν μόνο για την μείωση 10%. Φαίνεται ότι αυτό πιάνει περισσότερο. Και βεβαίως οι «κακοί», όπως ο εκπρόσωπος της Ανυπότακτης Πολιτείας, δεν ψήφισε ένα τόσο καταφανές φιλολαϊκό μέτρο.
Ας δούμε όμως τα πράγματα λίγο σοβαρότερα και με αριθμούς:
Πρώτο: Τα τελικώς εισπραττόμενα Δημοτικά Τέλη είναι λιγότερα από το 80% των προυπολογιζομένων. Όλα τα χρόνια. Άρα δεν έχουμε πραγματική αύξηση εσόδων. Έχουμε μάλιστα διάθεση σημαντικών κονδυλίων από τα ανταποδοτικά, (παράτυπα), όπως για την πληρωμή των σχολικών καθαριστριών ή την επισκευή των Σχολείων κ.α.
Δεύτερο: Η διεύρυνση των ωφελουμένων, θα είναι περίπου 10 000 οικογένειες. Δηλαδή όλοι οι δικαιούχοι του λεγόμενου Κοινωνικού Μερίσματος Αλληλεγγύης, αλλά και άλλοι από τις άλλες κατηγορίες. Ο λαός μας συνεχώς φτωχαίνει και είναι διαρκώς αυξητική η τάση, όσων εντάσσονται στις προνομιακές προβλέψεις. Να σημειωθεί δε, ότι η Κυβέρνηση, εκδήλωσε την πρόθεση της να ισχύσει αυτό για όλους τους Δήμους. Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα! Αν η Κυβέρνηση έχει τέτοια πρόθεση, ας δώσει την σχετική δαπάνη.
 Θα το ζητήσουν οι αξιότιμοι συνάδελφοι; Όχι! Δεν θα το κάνουν. Θέλουν με την Κυβέρνηση να τα έχουν καλά. Θα αναφερθούμε και παρακάτω. Δεν θέλουμε να αναφερθούμε στις μειώσεις στους επαγγελματίες, που αποτελούν ωστόσο σημαντική μείωση που αφορά πάρα πολλούς.
Τρίτο: Αγνοούν ότι θα γίνουν προσλήψεις εργαζομένων στην καθαριότητα. Από αυτούς τους 8 625 που έχει εξαγγείλει ο Υπουργός. Μάλιστα ο Δήμος Πατρέων έχει ζητήσει 90 μόνιμους, φυσικά κάποιοι από αυτούς, όπως 17 για τα Νεκροταφεία και άλλοι, δεν έχουν εγκριθεί.  Ανεξάρτητα από το πόσοι θα εγκριθούν τελικά, πρέπει να παρατηρήσουμε δύο πράγματα: Να μπορούν να πληρώνονται και οι μόνιμοι και οι οκταμηνίτες και να καταλάβουμε ότι η Κυβέρνηση είναι αυτή που σε κάθε περίπτωση εγκρίνει ή δεν εγκρίνει τις προσλήψεις. Και είναι πάρα πολύ φειδωλή σε αυτό. Όπως φειδωλοί στο να το διαπιστώνουν είναι και οι αγαπητοί συνάδελφοι. Να σημειώσουμε κάτι που γνωρίζουν όλοι, ότι ο Δήμος εδώ και δύο χρόνια έχει ζητήσει περίπου 691 προσλήψεις, επιστημονικού, εργατοτεχνικού και εργατικού προσωπικού. Και αν δεν απατώμαστε όλοι το έχουν ψηφίσει. Προς τι ο σημερινός θόρυβος;
Όμως είναι απαραίτητες δυο τρείς ακόμα παρατηρήσεις: Η ανταποδοτικότητα είναι σωστή αρχή λειτουργίας; Θα πουν λέξη για αυτό; Αν δεν αλλάξει, (αυτό θα αποτελούσε μεταρρύθμιση, όλα τα άλλα είναι φληναφήματα), τότε διαρκώς η κατάσταση θα χειροτερεύει και η Αυτοδιοίκηση θα βρίσκεται πάντα με την θηλιά στον λαιμό. Η επιβολή ΦΠΑ στο νερό είναι φιλολαϊκό μέτρο; Θα ζητήσουν μαζί μας την κατάργηση του; Η φορολογία των Δημοτικών Επιχειρήσεων, δηλαδή το όποιο αποθεματικό τους στο τέλος του χρόνου να θεωρείται κέρδος και να φορολογείται με 29%, είναι σωστό μέτρο; Θα ζητήσουν μαζί μας την κατάργηση του; Αν αυτά γίνονταν, οι μειώσεις θα ήταν πολύ μεγαλύτερες από αυτές που ζητάνε.
Τίποτα από αυτά δεν θα κάνουν. Γιατί έχουν προ πολλού συμφωνήσει στα μνημόνια, στην υποδούλωση του λαού, στο ξεπούλημα της χώρας. Για  αυτό, δεν μας εκπλήσσει κανένας φλύαρος λαϊκισμός, καμιά εξελισσόμενη συμμαχία. Μα, θα πει κανείς,  ότι στην Βουλή έχουν κόντρες. Το ίδιο ψεύτικες είναι και αυτές. Μόνο για την νομή της εξουσίας γίνονται. Τις μεγάλες αποφάσεις τις πήραν μαζί. Παράλογο είναι εδώ να πηγαίνουν χέρι χέρι;
Για την Ανυπότακτη Πολιτεία, Χρήστος Πατούχας"

Search