ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαψεύδει η κυβέρνηση πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας κάτω των 300.000 ευρώ

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξει πλειστηριασμός για πρώτη κατοικία αξίας κάτω από 300.000 ευρώ, τόνισε  ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μιλώντας στην εκπομπή «FOCUS» της ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι «τα σπίτια που μπήκαν στους πλειστηριασμούς της Τετάρτης ήταν μεγάλης αξίας».

Για τα επεισόδια που σημειώθηκαν προχθές στο Ειρηνοδικείο, ο κ. Τόσκας επισήμανε: «Οι αστυνομικοί, που ήταν αμυνόμενοι, δέχθηκαν χημική σκόνη από πυροσβεστήρες. Από την άλλη πλευρά, ήταν κυρίως μέλη της ΛΑΕ που προσπάθησαν να μπουν στο χώρο που γίνονταν οι πλειστηριασμοί. Έπρεπε να διαφυλαχθεί ο συγκεκριμένος χώρος. Πρέπει να δούμε τι προστάτευαν οι αστυνομικοί και τι λάθη έγιναν. Κακώς έπεσαν τα χημικά σε έναν κλειστό χώρο, όπως, βέβαια και η χημική σκόνη πυροσβεστήρων από συγκεντρωμένους εναντίον αστυνομικών. Κανένας δεν είναι εκπαιδευμένος να δέχεται χημική σκόνη. Αυτές είναι δυσάρεστες καταστάσεις. Δεν μπορεί κάθε Τετάρτη να γίνονται τέτοια επεισόδια. Εκτιμώ ότι σιγά-σιγά οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι κινδυνεύει η λαϊκή κατοικία θα πειστούν ότι κάθε άλλο παρά συμβαίνει αυτό και πως θα μειωθεί η ένταση».

Για τα κόκκινα δάνεια, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι οφείλονται κυρίως σε μεγάλους οφειλέτες και όχι στον απλό κόσμο, ενώ αναφερόμενος σε λαϊκές κατοικίες μικρής αξίας που μπήκαν σε πλειστηριασμό, υπογράμμισε ότι δεν ήταν για χρέη σε τράπεζες, αλλά οφείλονταν σε αντιδικίες μεταξύ ιδιωτών.

Σχετικά με τους εξονυχιστικούς ελέγχους των Γερμανών σε Έλληνες επιβάτες εκτός ζώνης Σένγκεν, ο κ. Τόσκας είπε, μεταξύ άλλων: «Η Γερμανία και ορισμένες άλλες χώρες θέλουν να επεκτείνουν τους εσωτερικούς ελέγχους στα τρία χρόνια. Από την πρώτη ημέρα που εφαρμόστηκαν αυτοί οι έλεγχοι, έστειλα στη Γερμανία την κυρία Τσιριγώτη για να δει από κοντά τι γίνεται με αυτούς τους ελέγχους. Γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι έχουν πάει από την Ελλάδα στη Γερμανία 1.000 άτομα με πλαστά έγγραφα. Οταν λένε πλαστά έγγραφα, αναφέρονται σε έγγραφα που βγήκαν με άδεια ασύλου. Υπάρχει μια προσπάθεια κάποιων για εκμετάλλευση του θέματος. Πρόκειται για θέμα εντυπώσεων. Οι Γερμανοί επίσημα μιλούν για 850 άτομα. Στείλαμε εκπροσώπους μας στα γερμανικά αεροδρόμια. Δεν είναι κάτι που το δεχόμαστε καρτερικά. Οι Γερμανοί έχουν υποσχεθεί ότι θα μειώσουν σιγά-σιγά τα μέτρα αυτά. Υπήρξαν περιστατικά τρομοκρατίας σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και έχει καλλιεργηθεί μια συντηρητική αντίληψη για το μεταναστευτικό. Εμείς συνεργαζόμαστε με υπηρεσίες ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να αποτρέψουμε τρομοκρατικές απειλές».

Για το μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Τόσκας τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα λειτουργεί ως χώρα πρώτης υποδοχής, αλλά και ως ασπίδα για την Ευρώπη. Στην χώρα μας γίνονται εντατικοί έλεγχοι όταν έρχονται μετανάστες. Σημειώστε ότι από το 2015, έχουν περάσει από τη χώρα μας 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι. Είναι αλήθεια ότι στα νησιά υπάρχει μια μικρή αύξηση εισερχομένων. Πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση των νησιών. Δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα εγκληματικότητας που να μας ανησυχούν ιδιαίτερα. Τα κλειστά κέντρα κράτησης σε πρακτικό επίπεδο θα δημιουργούσαν επικίνδυνες καταστάσεις».

Ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε στην πολύκροτη υπόθεση της σύλληψης 9 Τούρκων υπηκόων, υπογραμμίζοντας: «Αυτή η επιχείρηση έδειξε ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι αποτελεσματική. Βρέθηκαν σε διαμερίσματα εκρηκτικές ύλες Σύμφωνα με τις ενδείξεις, δεν σχετίζονται με την επίσκεψη Ερντογάν, Επίσης, για την επιχείρηση δεν υπήρξε συνεργασία με ξένες υπηρεσίες».

Για το θέμα της πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισήμανε: «Δόθηκαν εξηγήσεις, που έπρεπε να δοθούν, από τον Πρωθυπουργό και από τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών. Ήταν μια υπόθεση που δεν έχει καμία μορφή σκανδάλου. Δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στην υπόθεση αυτή, ενώ έγινε μια εκστρατεία ψεύδους από την αντιπολίτευση».

Όσον αφορά τις ενέργειες του «Ρουβίκωνα», τόνισε ότι «ενοχλούν την κυβέρνηση», ενώ πρόσθεσε: «Θέλουμε ένα ήσυχο κλίμα. Κάποιες ενέργειες της ομάδας αυτής, όπως το να ρίχνουν προκηρύξεις είναι ενέργειες ακτιβιστικές. Κάποιες άλλες, όμως, παραβιάζουν το νόμο. Για αυτές συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη μέλη του "Ρουβίκωνα". Η αντίληψη της αριστεράς δεν είναι "Ρομπέν των Δασών", αλλά μαζικές προσπάθειες. Όταν δεν συμμετέχει η κοινωνία δεν γίνεται τίποτα".

Για το θέμα των Εξαρχείων, ο κ. Τόσκας ανέφερε, ότι «υπάρχουν προβλήματα στην περιοχή, αλλά έως ένα βαθμό ελέγχονται. «Τα Εξάρχεια», είπε, «δεν πρέπει να είναι χώρος μπαχαλάκηδων ή βίαιων αντιδράσεων. Θέλουμε να διώξουμε τους μπαχαλάκηδες από την περιοχή. Είδατε, ότι πριν από λίγες ημέρες έγινε μια εκκένωση κτιρίου που τελούσε υπό κατάληψη στα Εξάρχεια. Το περιπολικό πρέπει να πηγαίνει στην περιοχή. Η αντιπολίτευση δεν είδε ποτέ τη Δυτική Αττική, αλλά ούτε τα κυκλώματα ναρκωτικών στα Εξάρχεια, τα οποία εξαρθρώσαμε. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει μηδενική ανοχή για τίποτα. Παλαιότερα γίνονταν... επελάσεις με την παρουσία καμερών στα Εξάρχεια και την επόμενη ημέρα συνέβαιναν χειρότερα. Φέτος στο Πολυτεχνείο δεν έσπασε ούτε τζάμι. Δυστυχώς, όμως, σημειώθηκε ο τραυματισμός της δικηγόρου».

Για το θέμα της εγκληματικότητας, επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σημαντική μείωση στα μεγάλο έγκλημα, ενώ έχει μειωθεί πολύ η διακίνηση ναρκωτικών». Για τα προβλήματα εξοπλισμού της ΕΛ.ΑΣ., υπογράμμισε ότι «προσπαθούμε να βελτιώσουμε όσο το δυνατόν την κατάσταση», ενώ για τους αστυνομικούς πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να δώσουμε κάτι παραπάνω στους αστυνομικούς, αλλά θα τακτοποιηθούν κάποιες οικονομικές υποθέσεις που εκκρεμούν».

Τέλος, ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε στην τρομοκρατία, τονίζοντας: «Καταφέραμε ένα σημαντικό πλήγμα στην εσωτερική τρομοκρατία με την σύλληψη του 29χρονου αποστολέα τρομοδεμάτων. Για το θέμα της διεθνούς τρομοκρατίας συνεργαζόμαστε με υπηρεσίες ξένων χωρών για να αποτρέψουμε κινδύνους. Οι πιθανότητες να συμβεί κάτι στη χώρα μας είναι από πολύ μικρές έως μηδενικές».

Search