ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μηνυτήρια αναφορά για τις μολότοφ στα Δικαστήρια Πάτρας από τον Πρόεδρο Εφετών

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε ο Πρόεδρος Εφετών επί τιμή Γιώργος Σπηλιωτόπουλος για τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν στο Δικαστικό Μέγαρο της Πάτρας από τη ρίψη μολότοφ το απόγευμα της 17ης Νοεμβρίου. Όπως αναφέρει αναλυτικά:

Το δικαστικό μέγαρο της Πάτρας το οποίο μετά την ανακαίνισή του ανεδείχθη σε στολίδι της πόλης τα τελευταία δυο χρόνια έχει γίνει στόχος ειδικών ομάδων πολιτών οι οποίοι στις πορείας διαμαρτυρίας που γίνονται μπροστά από αυτό, ρίπτουν χρώματα, πέτρες κι άλλα αντικείμενα, με αποτέλεσμα τη φθορά του ιστορικού κτιρίου για την αποκατάσταση του οποίου δαπανώνται κάθε φορά χιλιάδες ευρώ.

Το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου 2017, στην πορεία της επετείου του Πολυτεχνείου, σύμφωνα με πληροφορίες του Προϊσταμένου της Γραμματείας του Εφετείου Πατρών κ. Ιωάννη Κανταρτζόπουλου, ομάδες πολιτών εκτόξευσαν κατά του κτιρίου του δικαστικού μεγάρου πλέον των 50 βομβών μολότοφ, με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά το κτίριο στη γωνία επί της οδού Γούναρη και Κορίνθου. Η φωτιά κατασβέστηκε από τον προαναφερόμενο υπάλληλο με τη βοήθεια και άλλων ανθρώπων. Εάν δεν γινόταν έγκαιρα η κατάσβεσή της, μετά βεβαιότητας θα μεταδιδόταν στο υπόλοιπο κτίριο, το οποίο θα καιγόταν ολοσχερώς. Είναι γνωστό ότι σε αυτό υπάρχουν όγκοι χάρτινης ύλης, υλικό ιδιαίτερα εύφλεκτο. Ο εμπρησμός αυτός του δικαστικού μεγάρου από τον οποίο κινδύνευσαν και άνθρωποι, αφού εντός του κτιρίου υπήρχαν άτομα, ήταν στοχευμένος. Δεν ήταν απλά μια διαμαρτυρία. Η άποψη αυτή ενισχύεται από την ποσότητα και το περιεχόμενο των βομβών που ερρίφθησαν και μάλιστα με συγκέντρωση στο ίδιο σημείο.

Πέραν όμως των προαναφερόμενων αυτουργών, οι οποίοι πρέπει επιτέλους να ανευρεθούν και να παραδοθούν στη Δικαιοσύνη, ανακύπτει πρόβλημα ευθυνών και των αστυνομικών αρχών, στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγεται η φύλαξη του κτιρίου. Γνωρίζουν ότι το δικαστικό μέγαρο τα τελευταία χρόνια είναι στόχος των ειδικών ομάδων διαδηλωτών. Γιατί δεν ελήφθησαν τα αναγκαία αποτελεσματικά μέτρα αποτροπής του εμπρησμού του;

Είναι επιβεβλημένη η διερεύνηση από δικαστικής πλευράς αυτής της ευθύνης. Οι επιθέσεις κατά του δικαστικού μεγάρου πέραν των φθορών που προξενούν σε αυτό, συμβολίζουν επιθέσεις κατά της δικαιοσύνης. Η μοιρολατρική αντιμετώπισή τους και ο μιθριδατισμός μας αποθρασύνει τους δράστες και η επίτευξη του τελικού τους στόχου-εμπρησμού και καταστροφή του κτιρίου – είναι προβλέψιμη και εφικτή, εάν δεν ληφθούν μέτρα».

Search