ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Δυτ.Ελλάδα: Εντοπίστηκε ενζωοτική λεύκωση βοοειδών σε κτηνοτροφική μονάδα

Μία  κτηνοτροφική  μονάδα που λειτουργεί  στο Δ.Δ. Βλιζιανών του Δήμου Ξηρομέρου κηρύχθηκε μολυσμένη καθώς σε αυτή  διαπιστώθηκε η ασθένεια της Ενζωοτικής Λεύκωσης Βοοειδών.

Πρόκειται για μια δύσκολη ασθένεια καθόλου συνηθισμένη, δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της στον άνθρωπο. Οι κτηνοτρόφοι και οι ειδικοί αναφέρονται στη νόσο περιγράφοντας την ως καρκίνο! Η ενζωοτική λεύκωση είναι μία λεμφοειδής νεοπλασματική ασθένεια των βοοειδών που προκαλείται από τον ιό της λευχαιμίας βοοειδών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συγκεκριμένη κτηνοτροφική μονάδα τέθηκε  υπό συνεχή κτηνιατρική παρακολούθηση από την  Διεύθυνση της   Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφέρειας  επιβάλλοντας τα παρακάτω µέτρα:.

Η εκτροφή τίθεται σε απομόνωση και απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος ζώων από αυτή. Εξαιρούνται της απαγόρευσης εξόδου τα ζώα που προορίζονται για άµεση σφαγή και εξέρχονται µε ειδική άδεια που εκδίδεται από το Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Αιτωλ/νίας. Τα μολυσμένα ζώα και σε περίπτωση που είναι αγελάδες οι απόγονοί τους καταγράφονται, σηµαίνονται µε διάτρηση του δεξιού αυτιού σε σχήµα ∆ και αποµονώνονται από τα υπόλοιπα ζώα των εκτροφών µέχρι την σφαγή τους . Διενεργείται επιδημιολογική έρευνα για να διαπιστωθεί η πηγή της µόλυνσης και να επισημανθούν οι εκτροφές που είναι επιδημιολογικά συνδεδεμένες. Τα ευρήµατα καταγράφονται στο «∆ελτίο Επιδηµιολογικής ∆ιερεύνησης». Το γάλα και πρωτόγαλα που προέρχεται από ζώα µολυσµένα από την Ενζωοτική Λεύκωση Βοοειδών δεν χρησιμοποιείται για την διατροφή Βοοειδών.  Οι εγκαταστάσεις, τα εργαλεία και τα ιατρικά εργαλεία πουχρησιμοποιούνται στην εκτροφή καθαρίζονται και απολυμαίνονται. Η σφαγή των κάτωθι µολυσµένων ζώων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο εντός 30 ηµερών από την ηµέρα που θα χαρακτηρισθεί µολυσµένη η εκτροφή. Στα σφάγια των µολυσµένων ζώων διενεργείται λεπτομερής κρεοσκοπικός έλεγχος για την ανεύρεση όγκων.. Οι όγκοι που θα ανευρεθούν στον προαναφερθέντα κρεοσκοπικό έλεγχο αποστέλλονται στο αρµόδιο κτηνιατρικό εργαστήριο.
Πηγή: agriniosite.gr

Search