ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καθοδόν διάταξη για ρύθμιση με 120 δόσεις οφειλών έως 20.000 ευρώ στα ταμεία

Διάταξη με την οποία θεσμοθετούνται 120 δόσεις, για οφειλές έως 20.000 ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία, προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος ταυτόχρονα ενημέρωσε το Σώμα, ότι συντόμως θα κατατεθεί και ρύθμιση που θα ορίζει την δυνατότητα καταβολής 36 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών έως 3.000 ευρώ.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου, ο αρμόδιος υφυπουργός εξήγησε, ότι περίπου το 90% των οφειλών (το 87,8% στο ΚΕΑΟ) δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2014 και ακριβώς επειδή είναι παλιές, έχουν μεγάλες προσαυξήσεις.

Όπως ανέφερε επίσης, οι εισφορές των μη μισθωτών το 2017 είναι 623 εκατ. ευρώ λιγότερα, συγκριτικά με το 2016, ενώ φέτος επιτεύχθηκε η μεγαλύτερη εισπραξιμότητα σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Μάλιστα, ο κ. Πετρόπουλος τόνισε, ότι «τα επόμενα χρόνια, μετά και από την αφαίρεση από τη βάση υπολογισμού των εισφορών που καταβλήθηκαν κατά το προηγούμενο έτος, που είχαμε στην αρχική περίοδο, θα έχουμε τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ λιγότερες εισφορές, που θα καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι δικηγόροι, περίπου στο 19%, δεν πληρώνουν καμία εισφορά».

Δεδομένου ότι ο ερωτών βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι άργησε, τουλάχιστον έξι μήνες, να φέρει την ρύθμιση αυτή, ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε, ότι η καθυστέρηση οφείλεται στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για τον καθορισμό των καλύτερων όρων διευκόλυνσης των οφειλετών.

Τέλος, ο κ. Πετρόπουλος μίλησε για την θετική συμβολή της εφαρμογής των ρυθμίσεων οφειλών στα οικονομικά του ΕΦΚΑ.

Search