ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλλαξε χρήση το 5,6% των στρεμμάτων στην Αχαϊα με τους δασικούς χάρτες

Τη μερική κύρωση των Δασικών Χαρτών για το 31,3% της ελληνικής επικράτειας υπέγραψε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος.

Από την κύρωση των Δασικών Χαρτών έχουν εξαιρεθεί 1.658.067 στρέμματα, τα οποία αντιστοιχούν στο 3,75% των αναρτημένων χαρτών. Πρόκειται για δασικές εκτάσεις που καλύπτονται από αυθαίρετους οικισμούς (οι λεγόμενες και «οικιστικές πυκνώσεις») ή για περιοχές για τις οποίες έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις, υπάρχουν αποδεκτά πρόδηλα σφάλματα και αιτήσεις εξαγοράς ή αλλαγής χρήσης και αναδασωτέες εκτάσεις. Συνολικά, έχουν υποβληθεί 134.121 αντιρρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να εξεταστούν από τις ειδικές επιτροπές προκειμένου να γίνει η τελική κύρωση των χαρτών.

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στο τιτάνιο έργο της ανάρτησης και κύρωσης των Δασικών Χαρτών, επισημαίνοντας ότι έως εχθές είχαν κυρωθεί χάρτες που αντιστοιχούσαν μόνο το 0,81% της χώρας. Όπως υπογράμμισε το επόμενο διάστημα πιάνουν δουλειά οι 110 Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΕΑ), οι οποίες πρέπει να φέρουν γρήγορα σε πέρας ένα δύσκολο έργο.

Στόχος είναι η ολική κύρωση να υλοποιηθεί μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου του 2018 ανάλογα με το αν οι Επιτροπές θα χρειαστούν παράταση για να εξετάσουν τις αντιρρήσεις.

Σε 15 Διευθύνσεις Δασών, η μερική κύρωση αφορά πάνω από το 95% του κυρωμένου χάρτη. Από αυτές σε 7 η μερική κύρωση προσεγγίζει το 100%.

Ωστόσο, η εικόνα σε άλλες περιοχές είναι διαφορετική, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Φάμελλος. Στη Φθιώτιδα και στα Δωδεκάνησα έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις για το 40,4% και το 37% της έκτασης αντίστοιχα.

Το 13,02% της έκτασης του νομού Ηλείας είναι η κατηγορία που ήταν αναδασωτέα και τώρα είναι ΑΑ «Άλλη χρήση» δηλαδή, πιθανά οι περισσότεροι την καταλαβαίνουν ως αγροτική. «Αυτό σημαίνει ότι εδώ και δέκα χρόνια υπήρχε μια σοβαρότατη υστέρηση και αδικία στην περιοχή της Ηλείας αγρότες καλλιεργούσαν νομίμως και πιθανά αμφισβητούνταν και η επιδότησή τους μέσα σε περιοχές που είχαν κηρυχθεί σε ένα ευρύτερο περίγραμμα ως αναδασωτέες, αλλά κανείς δεν είχε εφαρμόσει ένα προς ένα στα αγροτεμάχια την εξέταση αν πριν την πυρκαγιά ήταν νόμιμα αγροτική ή όχι η έκταση. Και εξετάστηκαν τώρα και λύθηκαν τώρα ζητήματα ακόμη και από τις πυρκαγιές του ’17 της Ηλείας σημείωσε ο κ. Φάμελλος.

Επίσης στο νομό Ηλείας ένα ποσοστό της έκτασης 1,9 σχεδόν 2% είναι στην κατηγορία «Εξαγορά ή αλλαγή χρήσης», δηλαδή καλλιεργούνταν σε παλαιότερη είτε ιδιωτικού χαρακτήρα είτε δημόσιου χαρακτήρα δασική έκταση εν γένει και έπρεπε να μπουν στη διαδικασία της αλλαγής χρήσης και της εξαγοράς με τις 100 δόσεις κτλ. «Δηλαδή σε ένα ποσοστό 2% της έκτασης που στο αγροτικό εισόδημα είναι πάρα πολύ μεγαλύτερο, αν φανταστείτε ότι μέσο όρο μόνο το 33% είναι το αγροτικό το μη δασικό, να καταλάβετε ότι το 2% του συνόλου ήταν πολύ μεγαλύτερο ως ποσοστό, ήταν υπό αμφισβήτηση η αγροτική καλλιέργεια και οι επιδοτήσεις» ανέφερε.

Στην Λακωνία, στη Μεσσηνία και στην Αχαΐα είναι και το μεγαλύτερο πλήθος αντιρρήσεων. «Έχουμε πάνω από 41.000 αντιρρήσεις και εδώ θα έχουμε κι ένα πολύ μεγάλο φορτίο που πρέπει να δούμε με τον συντονιστή πως θα βοηθήσουμε, γιατί έχουμε και λίγες Επιτροπές και εκ των στελεχών δηλαδή που έχουν αξιοποιηθεί όλα» σημείωσε.

Αντίστοιχα στην Αχαΐα άλλαξε χρήση το 5,6% της έκτασης.

Μεγάλος είναι ο αριθμός αντιρρήσεων, επίσης, στη Δράμα (15,25%), στην Κοζάνη (10,2%) και στα Γιάννενα (5,17%). Για την Αττική έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις για το 11,73% των περιοχών που καλύπτουν οι Δασικοί Χάρτες ενώ 17.000 στρέμματα καταλαμβάνουν αυθαίρετοι οικισμοί (οικιστικές πυκνώσεις).

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα από τη διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών για τις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Εκεί εντοπίζεται περίπου το 50% των αυθαίρετων οικισμών της χώρας. Στους χάρτες αυτών των δύο περιοχών εντοπίστηκαν 35.000 στρέμματα οικιστικών πυκνώσεων από τα 75.000 στρέμματα που δηλώθηκαν συνολικά και από τους 120 δήμους της Ελλάδος που συμμετείχαν στην πρώτη ανάρτηση των Δασικών Χαρτών.

Το υπουργείο έχει συστήσει νομοπαρασκευαστική επιτροπή η οποία θα αναλάβει να μελετήσει και να προτείνει λύσεις για το μέλλον των αυθαίρετων οικισμών που έχουν χτιστεί στα δάση και στις δασικές εκτάσεις της χώρας. Προχθές ήταν η καταληκτική ημερομηνία για να υποβληθούν στο υπουργείο τα όρια οικισμών και οι οικιστικές πυκνώσεις από όσους δήμους δεν είχαν ανταποκριθεί έως σήμερα.

Όσον αφορά στη Β΄ φάση της ανάρτησης των δασικών χαρτών για το 17% της χώρας που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, προβλέπονται δύο φάσεις:

– μερική κύρωση για το 9% της έκτασης ως τον Ιούλιο του 2018 (α΄ φάση) και τελική κύρωση Ιανουάριο με Μάρτιο του 2019.

– για την β΄ φάση που αφορά στο 8% της έκτασης προβλέπεται ανάρτηση από Ιανουάριο με Ιούνιο του 2018. Σε αυτή την φάση, περιλαμβάνονται η Ανατολική Αττική (ανάρτηση από Φεβρουάριο) και η Δυτική Αττική (ανάρτηση Απρίλιο με Ιούνιο).

Τέλος, οι Διευθύνσεις Δασών Κυκλάδων, Δράμας και Καβάλας έχουν αναλάβει να καταρτίσουν οι ίδιες τους Δασικούς Χάρτες. Τα περίπου 54 εκατ. στρέμματα που απομένουν βρίσκονται στη φάση της ανάθεσης καθώς ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η υπογραφή των συμβάσεων (προϋπολογισμού άνω των 40 εκατ. ευρώ) αναμένεται να γίνει τον ερχόμενο Μάιο και η κύρωση των χαρτών εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2020.

Όπως ανέφερε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΚΧΑ (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση) κυρία Χριστίνα Κλωνάρη, είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι ο στόχος της ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών είναι πλέον ένας ρεαλιστικός στόχος και όχι εξωπραγματικός, γιατί συνδυάζεται με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου. Σύμφωνα με την κυρία Κλωνάρη, «δεν θα μπορούσε ποτέ να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο και να καταλήξουμε σε εγγραφές ασφαλείς και για το κράτος και για τους πολίτες, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί και το έργο των δασικών χαρτών και είναι πολύ σημαντικό το ότι αυτά τα δυο έργα ολοκληρώνονται παράλληλα μέσα στο 2020».

Search