ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Δυτική Ελλάδα: Με τι καιρό θα κάνουμε Χριστούγεννα

Εκτεταμένο πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων καλύπτει την δυτική και μεγάλο μέρος της κεντρικής Ευρώπης. Στον σντίποδα, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται ένα αβαθές βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο προερχόμενο από τον κόλπο της Σύρτης κινήθηκε ανατολικότερα-βορειοανατολικότερα και ήταν η αιτία της χειμερινής μεταβολής του καιρού κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας μας.

Ο συνδυασμός του με τις προϋπάρχουσες ψυχρές αέριες μάζες οδήγησε σε πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινά τμήματα της κεντρικής Ελλάδας, όπως και σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές της Πελοποννήσου. Το χαμηλό αυτό αύριο αναμένεται να κινηθεί προς την νότια Τουρκία και έτσι να επέλθει βελτίωση του καιρού.

Από τις απογευματινές-βραδυνές ώρες της αυριανής ημέρας μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή αναμένεται να επισκεφθεί την χώρα από τα βορειοανατολικά, μεταβάλλοντας αυτή τη φορά τον καιρό μόνο των ανατολικών και νοτίων νησιωτικών κ' ηπειρωτικών τμημάτων της επικράτειας (ανατολική Μαγνησία-ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο, καθώς και Εύβοια,Κυκλάδες,Κρήτη και Δωδεκάνησα).

Μέχρι και το βράδυ της Κυριακής, όμως, και αυτή η διαταραχή αναμένεται να αποχωρήσει από τον Ελλαδικό χώρο και έτσι τα Χριστούγεννα (Δευτέρα) & την Τρίτη θα επικρατήσει βελτιωμένος καιρός στο σύνολο της χώρας, καθώς υψηλές βαρομετρικές πιέσεις θα καλύπτουν την περιοχή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Σάββατο 23/12: Βελτιωμένος καιρός σε όλα τα δυτικά από πλευράς φαινομένων.Μόνη εξαίρεση κάποια τοπικά φιανόμενα στα νοτιοδυτικά (βροχοπτώσεις στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά) κατά την διάρκεια του πρώτου μισού του 24ωρου.Μετέπειτα και εκεί τα όποια φαινόμενα θα έχουν σταματήσει. Ο υδράργυρος δεν αναμένεται να ξεπεράσει το πολύ τους 10-11oC στα πεδινά-παραθαλάσσια τμήματα τις μεσημβρινές ώρες.Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί 4-5 και στα βόρεια τις πρωϊνές ώρες έως 6bf.

Κυριακή 24/12: Απουσία φαινομένων σε όλη την δυτική Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα παραμείνει αμετάβλητη, ενώ παγετός αναμένεται να σημειωθεί σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές, καθώς και τοπικά σε μεγάλες πεδινές εκτάσεις (π.χ. πεδιάδα Αχαΐας-Ηλείας).Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις στα 4-5bf.

Χριστούγεννα 25 & Τρίτη 26/12: Συνέχιση του βελτιωμένου καιρού χωρίς φαινόμενα σε όλα τα δυτικά. Ο υδράργυρος σε άνοδο με τις μέγιστες τιμές του να ανέρχονται στους 12-14oC  κατά μέσον όρο, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο βόρειοι-βορειοδυτικοί εξασθενημένοι στα 2-3bf.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΠΑΤΡΑΣ

Στην πόλη της Πάτρας δεν αναμένεται να εκδηλωθούν κάποια φαινόμενα καθ'όλη την διάρκεια του τετραημέρου (23-26/12).

Όσον αφορά την θερμοκρασία αυτή αναμένεται να εξελιχθεί ως εξής, το Σάββατο θα κυμανθεί από 6-10oC, την Κυριακή από 1-11oC, την Δευτέρα (Χριστούγεννα) από 4-13oC, ενώ την Τρίτη θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Οι άνεμοι αύριο Σάββατο θα πνέουν ανατολικοί-βορειοανατολικοί στα 5-6 και στην περιοχή του Ρίου στα 7bf με γρήγορη εξασθένιση από τις πρωϊνές ώρες, την Κυριακή θα στραφούν σε βόρειους-βορειοδυτικούς με μέγιστες εντάσεις τα 4-5bf στον Παταρϊκό κόλπο, ενώ στην πόλη αναμένονται πιο εξασθενημένοι.Τέλος το διήμερο 25-26/12 δεν αναμένεται αλλαγή ως προς την διεύθυνσή τους, αλλά περαιτέρω εξασθένισή τους.

Τάση Έως 29/12: Σύμφωνα με τα μέχρι ώρας διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, εμφανίζεται μια τάση, η οποία δείχνει να μας επισκέπτεται το διήμερο 28-29/12 ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό από τα βορειοδυτικά, φέρνοντας βροχές και καταιγίδες, με τα χιόνια όμως να περιορίζονται στα ορεινότερα τμήματα.

Επιμέλεια Πρόγνωσης: Νικόλας Σερέτης, για το meteoclub.gr

 

Search