ΚΟΣΜΟΣ

Χρονιά ΣΟΚ το 2018 για την υφήλιο-Πείνα και ανθρωπιστική κρίση

Το think tank ACAPS που εδρεύει στη Γενεύη και προσφέρει υποστήριξη στο προσωπικό ανθρωπιστικών οργανώσεων με καθημερινή παρατήρηση και ανάλυση σε 150 χώρες, έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεσή του σχετικά με την πορεία των ανθρωπιστικών κρίσεων την επόμενη χρονιά, η οποία φέρει τον τίτλο «Ανθρωπιστική Επισκόπηση: Μια ανάλυση των σημαντικών κρίσεων για το 2018».

Εκεί, περιλαμβάνονται ανησυχητικά στοιχεία για την επικείμενη επιδείνωση των ανθρωπιστικών κρίσεων εντός του 2018.

Οι ανθρωπιστικές κρίσεις σε όλον τον κόσμο θα επιδεινωθούν τον ερχόμενο χρόνο, καθώς δεν προβλέπεται οποιαδήποτε ύφεση στους εμφυλίους πολέμους που μαίνονται στην Αφρική, αλλά ούτε και βελτίωση της κατάστασης που προσομοιάζει σε λιμό στις περιοχές που μαστίζονται από τον πόλεμο, όπως επίσης ούτε μείωση της απειλής της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής βίας, προβλέπει η δεξαμενή σκέψης.

Από τους συντάκτες της έκθεσης του μη κερδοσκοπικού αυτού οργανισμού εξετάστηκαν οι ανάγκες 18 χωρών κατά το 2018 και διαπιστώθηκε ότι τα πράγματα δεν είναι και πολύ ευχάριστα.

Μάλιστα, το ερχόμενο έτος η Αιθιοπία θα ενταχθεί στον κατάλογο με τις περιοχές που κινδυνεύουν από λιμό στoν οποίo βρίσκονται η βορειοανατολική Νιγηρία, η Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και η Υεμένη, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία φέρει τον τίτλο "Ανθρωπιστική Επισκόπηση: Μια ανάλυση των σημαντικών κρίσεων για το 2018".

Όσο για τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό θα συνεχίσει να προκαλεί τον θάνατο και συγκρούσεις, προστίθεται στην έκθεση.

Παρά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους στα κύρια προπύργιά του στο Ιράκ, η οργάνωση αναμένεται να συνεχίσει να σχεδιάζει επιθέσεις σε ολόκληρη την χώρα για να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση όπως και να κερδίζει ισχύ και πόρους στη νότια Λιβύη. Οι ισλαμιστικές ένοπλες ομάδες αναμένεται επίσης να επωφεληθούν από την απόσυρση των κυβερνητικών στρατευμάτων από το κεντρικό Μαλί, καθώς θα μπορούν να στρατολογούν περισσότερους ντόπιους και να αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή, ενώ στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν θα ισχυροποιήσουν τα προπύργιά τους στις αγροτικές περιοχές και η αυξημένη παραγωγή οπίου θα ενισχύσει τη χρηματοδότηση των ένοπλων ομάδων.

Τέλος, ο διαμελισμός των ενόπλων ομάδων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αναμένεται να οδηγήσει σε επιδείνωση της βίας εκεί δημιουργώντας μεγαλύτερο προσφυγικό ρεύμα προς το Καμερούν και την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου ο πρόεδρος Ζοζέφ Καμπίλα δεν αναμένεται να εγκαταλείψει την εξουσία έως το 2019, προκαλώντας απογοήτευση και βίαιες διαδηλώσεις, σύμφωνα με την έκθεση.

Σημειώνεται, ότι σε ανάλογη ξεχωριστή έκθεση της δεξαμενής σκέψης κι ανάλυσης Famine Early Warning Systems Network, που ειδικεύεται σε ζητήματα παγκόσμιας πείνας, για το ερχόμενο έτος, προβλέπεται πως πάνω από 76 εκατ. άνθρωποι σε 45 κράτη (κυρίως της Αφρικής) θα χρειαστούν επισιτιστική βοήθεια.

Search