ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ προς Άγκυρα: Οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται

«Οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται», απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών στην οργισμένη αντίδραση της Αγκυρας για τη χορήγηση ασύλου στον έναν από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που έχουν διαφύγει στην Ελλάδα.Παράλληλα, απαντώντας στις απειλές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών, το ελληνικό υπουργείο τονίζει ότι η πίστη στις δημοκρατικές αρχές είναι δύναμη και όχι αδυναμία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται. Αντιθέτως, εργάζονται με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα για την προώθηση της συνεννόησης και την εδραίωση της σταθερότητας καθώς και της καλής γειτονίας στην περιοχή στην οποία ανήκουνΗ Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία αυτή με υπευθυνότητα. Ελπίζουμε το αυτό να επιλέξουν να πράξουν και οι γείτονές μας. Η πίστη μας στις δημοκρατικές αρχές και μεθόδους δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη».. Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση το απόγευμα του Σαββάτου, για την απόφαση χορήγησης ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό.

«H Ελλάδα που έδωσε άσυλο σε έναν από τους οκτώ πραξικοπηματίες που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, με αυτήν της την απόφαση έδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και υποθάλπει πραξικοπηματίες», ανέφερε.

«Η Ελλάδα που εμπόδισε τους εγκληματίες, οι οποίοι είχαν στόχο την δημοκρατική τάξη και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας μας, δεν επέδειξε τη συμπαράσταση και συνεργασία που περιμένουμε από σύμμαχο χώρα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος. Η απόφαση αυτή που πιστεύουμε ότι έχει ληφθεί με πολιτικά κριτήρια, αναμφίβολα θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε περιφερειακά θέματα», κατέληγε η ανακοίνωση.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή: Πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι -Ο λόγος στη Δικαιοσύνη

Συνομιλία με δημοσιογράφους λίγο πριν εκπνεύσει το 2017 είχε ανώτατη κυβερνητική πηγή και τοποθετήθηκε τόσο για το θέμα χορήγησης ασύλου αλλά και για το... καυτό θέμα των ημερών που είναι το Ονοματολογικό των Σκοπίων.

«Η θέση της χώρας είναι θέση ευθύνης. Σεβόμαστε τις διεθνείς συνθήκες , προστατεύουμε τα δικαιώματα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι καλωσορίζουμε πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι συμμετείχαν σε πραξικόπημα». Για να συμπληρώσει ότι «πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Τώρα την υπόθεση θα κρίνει η ελληνική δικαιοσύνη».

«Σκοπιανό»: Ολοι έχουν καθήκον να τοποθετηθούν με σαφήνεια

Σε ό,τι αφορά δε στο ονοματολογικό για τα Σκόπια, η ίδια πηγή τόνισε:

«Στα εθνικά θέματα η χώρα έχει και πρέπει να έχει συνέχεια. Η γραμμή του 2007 μπορεί σήμερα να δικαιωθεί» για να συμπληρώσει με νόημα ότι «όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν καθήκον να τοποθετηθούν με σαφήνεια και δημόσια».

Τέλος, ανέφερε ότι «σε ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και 25 χρόνια κανένας δεν δικαιούται να κρύβεται και να λειτουργεί με μικροκομματική σκοπιμότητα. Η στάση όλων μας θα καταγραφεί στην ιστορία».

ΝΥΤ: Σε δύσκολη θέση ο Τσίπρας μετά την απόφαση για το άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε δύσκολη θέση, έπειτα από την απόφαση χορήγησης ασύλου στον ένα από τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, σχολιάζουν οι New York Times.

Η απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου προκάλεσε την οργή της Αγκυρας, αλλά η αντίδραση της κυβέρνησης, να καταθέσει αίτηση ακύρωσής της, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Το θέμα απασχόλησε και τα διεθνή ΜΜΕ. Οι New York Times χαρακτηρίζουν την άμεση κίνηση της κυβέρνησης για ακύρωση ως μία προφανή προσπάθεια να αποφευχθεί περαιτέρω κόντρα με την Τουρκία.

«Η απόφαση της επιτροπής έφερε σε δύσκολη θέση τον κ. Τσίπρα. Ενώ ο πρωθυπουργός έχει πει ότι η Ελλάδα δεν στηρίζει εκείνους που ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα, επίσης έχει εκφράσει την υποστήριξή του στην ανεξαρτησία του ελληνικού δικαστικού συστήματος», συνεχίζει το δημοσίευμα στη διαδικτυακή έκδοση της αμερικανικής εφημερίδας, η οποία υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ο κ. Τσίπρας του είχε υποσχεθεί την έκδοση των 8 Τούρκων μόλις λίγες ημέρες μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα.

«Προσφεύγοντας κατά της απόφασης, ο κ. Τσίπρας ίσως προσπαθεί να αποφύγει άλλη μία πολιτική κρίση ανάμεσα τους δύο γείτονες», αναφέρουν ακόμη οι New York Times. «Η επίσκεψη του Ερντογάν βελτίωσε ελάχιστα τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία», σημειώνει ακόμη.

To ΑFP, σε δημοσίευμα για το ίδιο θέμα σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας «προσπάθησε να περιορίσει τις όποιες συνέπειες της απόφασης για το άσυλο», με την αίτηση για ακύρωση.

Οργή από την Αγκυρα

Με μία οργισμένη ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε η Αγκυρα στην είδηση για τη χορήγηση ασύλου στον ένα Τούρκο αξιωματικό.

«Η Ελλάδα, που χορήγησε το δικαίωμα ασύλου σε έναν από τους οχτώ πραξικοπηματίες για άλλη μια φορά απέδειξε ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και εναγκαλίζεται πραξικοπηματίες με αυτή την απόφαση.

«Αυτή η απόφαση, που θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα, αναμφισβήτητα θα έχει αναμφίβολα επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις με την Ελλάδα και στις κοινές περιφερειακές συνέργειες», ανέφερε η ανακοίνωση.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Παράλληλα, την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να κάνει αίτηση ακύρωσης της απόφασης για τη χορήγηση ασύλου.

«“Ως κράτος δικαίου η Ελλάδα σέβεται την διάκριση των εξουσιών” και “πράττει τα δέοντα για να έχουν δίκαιη δίκη” οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί δήλωσε προσφάτως ο κ. Αλ. Τσίπρας και μάλιστα παρουσία του Τούρκου Προέδρου κ. Ταγίπ Ερντογάν», ανέφερε η ΝΔ σε ανακοίνωσή της.

«Κατόπιν τούτου το ερώτημα που έχουν οι πολίτες και οφείλει να απαντήσει ο πρωθυπουργός είναι αυτονόητο: Για ποιο λόγο η κυβέρνηση υπέβαλε σήμερα αίτηση ακύρωσης κατά της χορήγησης πολιτικού ασύλου που αποφάσισε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών για τον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς;», σημείωνε ακόμη.

«Στην Ελλάδα λειτουργεί ακόμη κράτος δικαίου. Ας το αντιληφθεί η κυβέρνησή της Τουρκίας και, φευ, η κυβέρνηση της Ελλάδας. Τα αλισβερίσια και οι κρυφές δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα απέναντι στον κ. Ερντογάν δεν αφορούν τους Έλληνες πολίτες, ούτε τους Έλληνες λειτουργούς της Δικαιοσύνης», ανέφερε από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε ανάρτηση στο Twitter.

«Απροκάλυπτοι, κυνικοί, καταπατητές κάθε δημοκρατικής αρχής κι ευαισθησίας, αυτό απέδειξαν πως είναι οι κυβερνώντες με την απόφαση που πήραν σήμερα», ήταν το σχόλιο του Ανδρέα Λοβέρδου.

Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης στον Ταγίπ Ερντογάν είναι πραγματικότητα και αποκαλύπτονται συνεχώς, τόνισε ο κ. Λοβέρδος και συμπλήρωσε:

«Η τελευταία αποκάλυψη, όμως, είναι και η πιο εξόφθαλμη: ο πρωθυπουργός που, παρότι αναρμόδιος, θα αποφάσιζε την έκδοση των οκτώ Τούρκων σε δεκαπέντε ημέρες, σήμερα έκανε το "καθήκον" του. Η κυβέρνηση Τσίπρα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των "κεντρώων πατριωτών", αποφάσισε να ζητήσει την ακύρωση της απόφασης της επιτροπής πολιτικού ασύλου, να δώσει άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους».

Πηγή:  iefimerida.gr

Search