ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαίνια της Στέγης Γραμμάτων και επιστημονικό συνέδριο για τον Κωστή Παλαμά

Το αναπαλαιωμένο οίκημα όπου είχε γεννηθεί ο ποιητής Κωστής Παλαμάς στις 13 Ιανουαρίου του 1859, στην οδό Κορίνθου πλησίον της Κολοκοτρώνη στην Πάτρα που αποτελεί πλέον ένα αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό στολίδι για την Αχαική πρωτεύουσα, αναμένεται να εγκαινιαστεί όπως είδαμε σε banner που έχει τοποθετηθεί στην είσοδο, το διήμερο 13 και 14 Ιανουαρίου 2018.

Μάλιστα όπως έχει γραφτεί, αναμένεται να λαμπρύνει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις ο εξοχότατος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριος Προκόπης Παυλόπουλος.

Για το διήμερο 13 και 14/1 προγραμματίζεται και επιστημονικό συνέδριο με επίκεντρο τον Κωστή Παλαμά. Θα παρουσιαστούν στις εισηγήσεις που θα γίνουν (θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη στην οδό Μαιζώνος) βιογραφικά στοιχεία για τον Κωστή Παλαμά αλλά και για την σχέση του με την Πάτρα και την σημαντική λογοτεχνική του πορεία. Ο Παλαμάς καταγόταν από παλαιά Μεσολογγίτικη οικογένεια, που είχε να επιδείξει εθνικούς αγωνιστές και πνευματικούς δημιουργούς. Σε ηλικία μόλις 7 ετών έμεινε ορφανός από πατέρα και μητέρα και πήγε να ζήσει στο Μεσολόγγι με τον θείο του Δημήτριο Παλαμά. Έφυγε από τη ζωή στην καρδιά της Γερμανικής κατοχής, στις 27 Φεβρουαρίου του 1943.

Στην Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς όπως πλέον ονομάζεται το κτίριο, έχει τοποθετηθεί και προτομή του ποιητή ενώ φυλάσσονται και κειμήλια και έγγραφα που συνδέονται με τον ίδιο. Στο συνέδριο θα γίνει αναφορά και στην Ιταλίδα δημοσιογράφο και συγγραφέα Ματθίλδη Σεράο, η οποία επίσης είχε γεννηθεί στο οίκημα αυτό της οδού Κορίνθου, στις 7 Μαρτίου του 1856 και απεβίωσε στη Νάπολη το 1927.

Παρών στις εκδηλώσεις των εγκαινίων αναμένεται να είναι και ο Έλληνας ομογενής που ζει στην Καλιφόρνια, Αθανάσιος (Τομ) Στεφανόπουλος (διακρίνεται στην βασική φωτ.), με δαπάνες εξολοκλήρου του οποίου έγινε η εντυπωσιακή και καλαίσθητη αναπαλαίωση του δίπατου αρχοντικού. Την επίβλεψη των εργασιών και την συνολική αρχιτεκτονική ευθύνη της ανάπλασης είχαν ο Σπύρος Δεμαρτίνος και ο Νίκος Μπακρώζης.

Στόχος τέλος είναι ο χώρος να είναι ανοικτός και επισκέψιμος για το κοινό. Από εδώ και στο εξής θα υπάρχει η δυνατότητα να επισκέπτονται και να ξεναγούνται στην Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς τόσο απλοί πολίτες όσο και μαθητές σχολείων, κ.α.

Search