ΕΛΛΑΔΑ

Στα μαχαίρια και με το νέο έτος Δικαστές-Κυβέρνηση

Νέα εστία έντασης ανάμεσα σε κυβέρνηση και δικαστές δημιουργεί το προωθούμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διαμεσολάβηση, καθώς η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καταλογίζει στην κυβέρνηση «επικίνδυνους θεσμικούς ακροβατισμούς» και ζητεί παράταση της προθεσμίας στη δημόσια διαβούλευση του επίμαχου νομοσχεδίου, χαρακτηρίζοντας «προσχηματική» τη διαδικασία μέχρι σήμερα.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση κάνει λόγο για «ευθεία παραβίαση των διατάξεων του νόμου (4048/2012) που ορίζει τις προϋποθέσεις της διαβούλευσης ενός νομοσχεδίου», καθώς ο συνολικός της χρόνος προσδιορίστηκε στις 5 ημέρες.

Το επίμαχο νομοσχέδιο, όπως τονίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στις 28 Δεκεμβρίου με καταληκτική ημερομηνία, τη 2α Ιανουαρίου, δηλαδή σήμερα. «Η διαβούλευση ξεκίνησε στις 28-12-2017, θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 27-01-2018. Παρά ταύτα ο Υπουργός Δικαιοσύνης επέλεξε μια δραστική σύντμηση του χρόνου διαβούλευσης σε μόλις πέντε (05) ημέρες (!) και μάλιστα εν μέσω της αργίας της Πρωτοχρονιάς, χωρίς ωστόσο να διαλάβει στην έκθεσή του επαρκώς τεκμηριωμένους προς τούτο λόγους…» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ένωση, η οποία ζητεί την παράταση της διαβούλευσης μέχρι τις 27-01-2018, «όπως ορίζει ο Νόμος, προκειμένου ο νομικός κόσμος και ειδικότερα το δικαστικό σώμα να έχει εν τοις πράγμασι τη δυνατότητα να καταθέσει τις παρατηρήσεις του επί του νομοσχεδίου».

Ο πρόεδρος και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος και Χαράλαμπος Σεβαστίδης, σε άρθρο που δημοσίευσαν στην ιστοσελίδα της Ένωσης, επικρίνουν τη «σιωπηρή» απόρριψη των προτάσεών τους για τη δικαστική μεσολάβηση, και τη συνδέουν με «το εχθρικό κλίμα που καλλιέργησε με διάφορες προφάσεις η κυβέρνηση σε βάρος της Δικαιοσύνης», μιλώντας για κίνδυνο δημιουργίας «παραδικαστηρίων», με επιχειρηματίες- διαμεσολαβητές να «θησαυρίζουν» και πολίτες να αναγκάζονται να πληρώνουν δυο φορές για να βρουν το δίκιο τους.

Στο άρθρο τους με τίτλο «Ιδιωτικοποιείται η Δικαιοσύνη» αναφέρουν πως η Ένωση επεξεργάστηκε και συνέταξε ειδική πολυσέλιδη και εμπεριστατωμένη μελέτη - πρόταση για το θέμα, η οποία, όπως λένε, αγνοήθηκε και στις 28 Δεκεμβρίου δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση πρόταση της «ιδιωτικής διαμεσολάβησης», με καταληκτική ημερομηνία διαβούλευσης την 2α Ιανουαρίου. «Ο προσχηματικός χαρακτήρας της διαβούλευσης είναι φανερός και στον πιο δύσπιστο, όταν γίνεται σε περίοδο αργιών και διαρκεί 5 ημέρες» υπογραμμίζουν στο άρθρο τους, στο οποίο υποστηρίζουν πως με την πρωτοβουλία της η κυβέρνηση ευνοεί τη λειτουργία «παραδικαστηρίων». Παράλληλα, σημειώνουν πως η επιλογή της κυβέρνησης «εδώ και καιρό βρίσκει σύμφωνους το Σ.Ε.Β., την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος καθώς και το ΕΒΕΑ».

«Είναι απόλυτα βέβαιο ότι πολλαπλά χαμένος από την εισαγωγή των νέων ρυθμίσεων θα είναι ο οικονομικά αδύναμος πολίτης. Οι επιχειρηματίες - μεσολαβητές θα δουν τα κέρδη τους να αυξάνονται, αφού παρέχεται νέο προσοδοφόρο πεδίο δραστηριότητας μετά την εκπαίδευση, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση και τις άλλες δομές του πρώην κοινωνικού κράτους» τονίζουν και καταλήγουν:

«Η καλλιέργεια εχθρικού κλίματος της Κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη όλο το προηγούμενο διάστημα με διάφορες προφάσεις αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν παρά μια αφορμή για επικίνδυνους θεσμικούς ακροβατισμούς».

Στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται ο ορισμός ιδιώτη στον ρόλο του διαμεσολαβητή και η υποχρεωτική υπαγωγή στη διαμεσολάβηση πολλών ιδιωτικών διαφορών, όπως των αυτοκινητικών, των εργατικών και των εμπορικών. Ο διαμεσολαβητής θα πληρώνεται με ελάχιστη αμοιβή τα 250 ευρώ και επιπλέον 100 ευρώ κάθε ώρα που θα εργαστεί επιπλέον, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται το ανώτατο ποσό της αμοιβής του.

Search