ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απίστευτο: "NAI" του ΚΑΣ σε επίδειξη μόδας στον αύλειο χώρο του Ηρωδείου

Με ομόφωνη απόφαση των μελών του, το ΚΑΣ αποφάσισε την παραχώρηση  του αύλειου χώρου μπροστά από το Ηρώδειο στις 2 Απριλίου 2018 για την πραγματοποίηση επίδειξης μόδας, μετά από αίτημα της ATHENS XCLUSIVE DESIGNERS WEEK. Η επίδειξη μόδας θα αφορά ρούχα του «Zeus and Dione» που ανήκει στην Μαρέβα Γκραμπόφσκι, σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη Δήμητρα Κολοτούρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΑΣ ζήτησε να… δει και σχετικά ρούχα του οίκου από προηγούμενες συλλογές, πριν πει το τελικό «ναι».

Σημειώνεται επίσης ότι η απόφαση ανοίγει ένα νέο δρόμο σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις καθώς είναι γνωστό ότι αρνητικές αποφάσεις του ΚΑΣ για την παραχώρηση μνημείων – με ένα από τα τελευταία παραδείγματα του οίκου Gucci στο οποίο δεν δόθηκε η Ακρόπολη – έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.

«Το αίτημα που έχουμε υποβάλλει εδώ και περίπου 1 χρόνο ήταν να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη επίδειξη μόδας στον αύλειο χώρο του Ηρωδείου αλλά λόγω του ότι συζητούσαν το θέμα του Ελληνικού δεν μπορούσαμε να το πραγματοποιήσουμε», ανέφερε στο TheTOC η Τώνια Φουσέκη της 23ης Διεθνούς Εβδομάδας Μόδας («ATHENS XCLUSIVE DESIGNERS WEEK» ή AXDW), που θα γίνει στο Ζάππειο, από 29 Μαρτίου έως 1 Απριλίου 2018 – στην οποία και εντάσσεται η συγκεκριμένη επίδειξη.

«Το ΚΑΣ είπε το «ναι» για το χώρο που ξεκινά από τη Διονυσίου Αεροπαγίτου στο ύψος του Ηρωδείου, τα σκαλοπάτια και τον αύλειο χώρο του Ηρωδείου πριν εισέλθει κανείς στα ενδότερα. ΄Οχι, δεν ζητήσαμε το μνημείο «εσωτερικά»», ξεκαθαρίζει η κυρία Φουσέκη παρά τα αντίθετα που έχουν γραφτεί.

Αλήθεια, πως θα διαμορφωθεί ο χώρος; «Θα διαμορφώσουμε τον αύλειο χώρο τοποθετώντας καθίσματα με τέτοιο τρόπο ώστε οι θεατές να ατενίζουν το Ηρώδειο. Σκεφτόμαστε να τοποθετήσουμε τα καθίσματα στο πλάτωμα – γιατί είναι έτας τεράστιος μαρμάρινος χώρος. Θα υπάρχει ουσιαστικά ένας νοητός διάδρομος που θα ξεκινά από τη μια πλευρά του προαύλειου χώρου μέχρι την άλλη σε σχήμα Π όπου θα βαδίζουν τα μοντέλα. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα σκαλιά», μας λέει η κυρία Φουσέκη.

Τα τελευταία 2 χρόνια οι επιδείξεις της AXDW πραγματοποιούνται στο Ζάππειο. «Πήραμε έγκριση μόνο για μια επίδειξη. Ούτως ή αλλιώς, ο χώρος είναι δύσκολος λόγω τουρισμού, δεν μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε συνέχεια.. Ζητήσαμε το χώρρο για μια ημέρα. Ας μην είμαστε άπληστοι…», προσθέτει.

Αλήθεια, περίμεναν ότι θα υπήρχε θετική απάντηση από το ΚΑΣ παρ ότι ο ίδιος φορέας έχει αρνηθεί πολλές φορές την παραχώρηση μνημείων όπως το Ηρώδειο, η Επίδαυρος ή και ο χώρος γύρω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.και μάλιστα σε διεθνείς οίκους μόδας;

«Το περιμέναμε ότι θα παίρναμε το ‘ναι» χωρίς, όμως, να είμαστε σίγουροι. Είμασταν πολύ προσεκτικοί ως προς το πως θα στήσουμε την επίδειξη μόδας και λιτοί στην πρόταση που παρουσιάσαμε», απαντά η ίδια. «Επιπλέον, να προσθέσω ότι το ύφος του συγκεκριμένου brand – με τις αρχαιοελληνικού τύπου αναφορές που το διακρίνουν- είναι ταιριαστό στο χώρο.  Οχι, καθόλου δεν θεωρώ ότι έπαιξε ρόλο στη θετική απόφαση του ΚΑΣ το ότι ο συγκεκριμένος οίκος μόδας ανήκει, μεταξύ άλλων, στην Μαρέβα Μητσοτάκη. Επαιξε ρόλο κυρίως το ύφος των ρούχων. Η ανησυχία του ΚΑΣ ήταν ποιο θα ήταν το ύφος των ρούχων. Γι’ αυτό ζήτησαν να δουν τα ρούχα – όχι της τελευταίας αλλά προηγούμενων συλλογών.

Να σημειώσουμε ότι θετική στο αίτημα ήταν και η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΔΙΠΚΑ) του ΥΠΠΟΑ.

«Πέρσι, ανάμεσα στα πολύ δύσκολα θέματα που εξετάσαμε ήταν και το θέμα του οίκου μόδας Gucci, που ζήτησε τον Παρθενώνα και μόνον αυτόν, παρά το γεγονός ότι το ΚΑΣ πρότεινε και άλλους χώρους. Και τότε είχαν γραφτεί διάφορα, είχαμε πολλούς υποστηρικτές, αλλά και κάποιους που έλεγαν ότι έπρεπε να το είχαμε δώσει. Δεν είναι το ΚΑΣ αρνητικό σε σοβαρές εκδηλώσεις μόδας, αλλά βεβαίως να μπορούν να συνάδουν με τον χώρο που ζητούν»  δήλωσε στο ΑΠΕ η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ και πρόεδρος του ΚΑΣ, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, συμπληρώνοντας, ότι «πέρσι, συνήθως με ομοφωνία, αλλά και κατά πλειοψηφία, παλέψαμε δύσκολα θέματα με αξιοπρέπεια, όπως το Gucci, το Ελληνικό, το Μετρό Θεσσαλονίκης. Το ΚΑΣ, όσο κι αν κατά καιρούς γκρινιάζουν ότι δεν αντιμετωπίζει κάποια πράγματα όπως ορισμένοι θα ήθελαν, βρίσκεται πολύ υψηλά στον χώρο του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς, ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα θέματα και νομίζω ότι αυτό είναι άκρως σεβαστό από την ελληνική κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Στόχος της ADXW είναι η ενίσχυση της τοπικής βιομηχανίας και η υποστήριξη του έργου των Ελλήνων σχεδιαστών εντός και εκτός συνόρων, αλλά και η προβολή της Αθήνας, ως πόλης της μόδας. Σύμφωνα δε με τους διοργανωτές, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του τετραημέρου, η επισκεψιμότητα ξεπερνά τα 20.000 άτομα.

Ως σήμερα, η AXDW έχει φιλοξενήσει επιδείξεις μόδας θρυλικών διεθνών οίκων μόδας, όπως οι Escada, Cacharel, Emanuel Ungaro, Vivienne Westwood, Guy Laroche, Krizia, Vivia Ferragamo, Barbara Bui, Francois & Marithe Girbaud.

Στην επίδειξη μόδας του οίκου «Zeus & Dione» θα συμμετέχουν 40 μοντέλα, ενώ η εκδήλωση θα πλαισιώνεται από ζωντανή άρπα. Θα χρησιμοποιηθούν επίσης ένα πάνελ για να μπορούν να αλλάζουν τα μοντέλα, ένας πάγκος για προσφορά νερού κι ένα αυτοστήρικτο banner. Μεταξύ των όρων που τέθηκαν, ήταν όλες οι υποδομές που θα χρησιμοποιηθούν να είναι ελαφρές και μεταφερόμενες, φυσικά να μην υπάρξει καμία φθορά στα χαμηλά αρχαία κατάλοιπα, η μεταφορά του εξοπλισμού να γίνει με όχημα βάρους μικρότερου των 8 τόνων και να καταβληθούν τα αναλογούντα τέλη υπέρ ΤΑΠΑ, δηλαδή 1.760 ευρώ. Η συνολική διάρκεια της εκδήλωσης θα είναι 2 ώρες, ενώ η επίδειξη θα διαρκέσει 20-30 λεπτά, με έναρξη στις 12.30.

Search