ΕΛΛΑΔΑ

Μυστηριώδης θάνατος του ντετέκτιβ της εξαφανισμένης Μαντλίν

Συνεχίζεται το θρίλερ στην υπόθεση της Μαντλίν Μακκάν και μάλιστα παίρνει και νέα τροπή.

Ο Κέβιν Χάλιγκεν, ένας από τους πρώτους ντέτεκτιβ που ασχολήθηκαν με την εξαφάνιση του -τότε- τρίχρονου κοριτσιού, βρέθηκε νεκρός μέσα σε μία «λίμνη» αίματος, στο σπίτι του. Οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες του μυστηριώδη θανάτου του Χάλιγκεν. Όπως μεταδίδουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές της αστυνομίας, το σπίτι του ήταν γεμάτο αίματα.

Θυμίζουμε πως τον Μάιο του 2017, όταν και συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από την εξαφάνιση της Μαντλίν Μακκάν, πηγή της αστυνομίας αποκάλυψε πως βασική ύποπτος στην υπόθεση εξαφάνισης του κοριτσιού είναι μια γυναίκα, που βρισκόταν κοντά στο τουριστικό θέρετρο, αλλά πλέον δεν ζει στην Πορτογαλία.

Όπως είχε πει, αυτή η γυναίκα «είναι κλειδί για την υπόθεση», προσθέτοντας πως «ύστερα από μήνες ασταμάτητης δουλειάς και ερευνών, η αστυνομία θα είναι σύντομα σε θέση να δώσει απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα. Οι αστυνομικοί ελπίζουν πως αυτή η γυναίκα μπορεί να οδηγήσει σε μία σύλληψη».

Επιχείρηση «Grange»

Η Μαντλίν εξαφανίστηκε στις 3 Μαΐου του 2007 σε ηλικία τριών ετών στη μικρή πόλη Πράια ντα Λουζ στην περιφέρεια Αλγκάρβε της Πορτογαλίας. Βρισκόταν σε διακοπές με τους γονείς της, Κέιτ και Γκέρι Μακ Καν, τα δύο ετών δίδυμα αδέλφια της και μια ομάδα οικογενειακών φίλων με τα παιδιά τους. Η τρίχρονη και τα αδέλφια της πήγαν για ύπνο στις 8.30 μ.μ. στο ισόγειο του διαμερίσματός τους, στο θέρετρο όπου παραθέριζαν, ενώ οι γονείς τους με τους φίλους τους δειπνούσαν σε εστιατόριο περίπου 50 μέτρα μακριά.

Οι γονείς ήλεγχαν τα παιδιά τους όλο το βράδυ, ώσπου η μητέρα της Μαντλίν ανακάλυψε, γύρω στις 10 το βράδυ, ότι το κορίτσι είχε εξαφανιστεί. Από μια ημιτελή ανάλυση DNA, η πορτογαλική αστυνομία κατέληξε σε μια αρχική εκδοχή ότι η Μαντλίν είχε πεθάνει ως συνέπεια ενός ατυχήματος στο διαμέρισμα και ότι οι γονείς της είχαν επιχειρήσει «συγκάλυψη του συμβάντος». Τον Σεπτέμβριο του 2007 οι γονείς της χαρακτηρίστηκαν επισήμως «ύποπτοι». Ωστόσο η γενική εισαγγελέας της Πορτογαλίας αρχειοθέτησε την υπόθεση τον Ιούλιο του 2008, λόγω έλλειψης στοιχείων.

Αρχικά υπήρξε έρευνα των συγγενών του κοριτσιού για να διαλευκάνουν τις συνθήκες εξαφάνισής του. Το 2011 ξεκίνησε η επιχείρηση «Grange» της Σκότλαντ Γιαρντ, με τη συμμετοχή 30 ντετέκτιβ, για τη συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με την τύχη της μικρής Μαντλίν. Και έτσι άρχισαν να αναπτύσσονται διάφορα σενάρια για όσα είχαν συμβεί εκείνο το μοιραίο βράδυ. Με βάση τη μαρτυρία μιας οικογενειακής φίλης η έρευνα εστιάστηκε σε ένα ύποπτο άτομο που εκείνο το βράδυ είχε εμφανιστεί κοντά στο δωμάτιο του ξενοδοχείου να κρατά ένα μικρό κορίτσι. Ωστόσο τον Οκτώβριο του 2013 αποδείχθηκε ότι ήταν ένας βρετανός τουρίστας που δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση και ο οποίος κρατούσε την κόρη του.

Ο βασικός ύποπτος

Οι έρευνες στράφηκαν και σε έναν 34χρονο Βρετανό με πορτογαλική καταγωγή, ο οποίος είναι σύμβουλος ακινήτων και είχε εντοπιστεί κοντά στο σημείο της εξαφάνισης του κοριτσιού και είχε δείξει «υπερβολικό ζήλο» για τον εντοπισμό του. Ακόμη υποψίες είχαν κινηθεί σε βάρος ενός από τους συνδαιτυμόνες των γονιών της Μαντλίν ο οποίος είχε προσφερθεί να πάει ο ίδιος να ελέγξει αν τα παιδιά της οικογένειας Μακ Καν κοιμούνταν στο δωμάτιό τους. Χωρίς όπως είπε να κάνει ενδελεχή έλεγχο, παρότι είχε δει την πόρτα του δωματίου ανοιχτή. Επιπλέον εξετάστηκαν μαρτυρίες ιρλανδών παραθεριστών για άγνωστο άνδρα με κοντά καστανά μαλλιά και μπεζ παντελόνι που έσπευσε να εξαφανιστεί από το σημείο κρατώντας ένα κορίτσι που ταίριαζε στην περιγραφή της Μαντλίν.

Επίσης επανεξετάστηκαν περιπτώσεις διαρρήξεων και ληστειών που είχαν σημειωθεί τότε στην περιοχή αλλά και ο τυχόν ρόλος ενός αφρικανού εργαζομένου στο εστιατόριο, ο οποίος σκοτώθηκε το 2009 σε τροχαίο. Δεν υπήρξε ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα και τα περισσότερα σενάρια απορρίφθηκαν. Συνολικά στο πλαίσιο της επιχείρησης «Grange» συγκεντρώθηκαν την τελευταία δεκαετία περίπου 8.500 αναφορές για την τύχη της Μαντλίν, ενώ προέκυψε πρόβλημα στις έρευνες λόγω της μικρότερης χρηματοδότησής τους. Ωστόσο στα τέλη της περασμένης άνοιξης υπήρξαν δηλώσεις των υπευθύνων της έρευνας ότι «έχουν βρεθεί νέα σημαντικά στοιχεία».

Ωσπου προ μερικών εβδομάδων εμφανίστηκε η ελληνική διάσταση του θρίλερ. Στις 18 Ιουλίου 2017 λοιπόν η Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας στη λεωφόρο Κατεχάκη συνέταξε έγγραφο που αναφερόταν σε ενημέρωση του «συνδέσμου» της ΕΛ.ΑΣ. στο Λονδίνο από τη Μητροπολιτική Αστυνομία της Μεγάλης Βρετανίας. Οπως σημειώνεται, «τον Μάιο του 2017 επικοινώνησε με την ομάδα της επιχείρησης «Grange» ο 46χρονος γερμανικής καταγωγής, που διαμένει στην Αθήνα, προκειμένου να βοηθήσει στις συγκεκριμένες έρευνες». Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο ο 46χρονος είχε φυλακιστεί για υπόθεση λαθρομεταναστών και έδινε παρών σε αστυνομικές υπηρεσίες, χωρίς όμως να έχει εντοπιστεί…

Αξιόπιστος μάρτυρας;

Οπως ενδεικτικά σημειώνεται στο έγγραφο της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας με βάση τις πληροφορίες της Σκότλαντ Γιαρντ, «μέχρι στιγμής οι πληροφορίες που έχει δώσει οικειοθελώς και χωρίς χρηματικό ή άλλο αντάλλαγμα στη Μητροπολιτική Αστυνομία σχετικά με την υπόθεση έχουν διασταυρωθεί και θεωρείται αξιόπιστη πηγή»!

Από την περαιτέρω έρευνα της Διεύθυνσης Αστυνομικής Συνεργασίας διαπιστώθηκε ότι ο 46χρονος Γερμανός που έχει τόπο κατοικίας τη Γαλλία είχε συλληφθεί το 2011 στην Ηγουμενίτσα όταν προσπάθησε να μεταφέρει με το αυτοκίνητό του τρεις παράνομους μετανάστες από την Αφρική. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία και τότε είχε αφεθεί ελεύθερος.

Οπως προκύπτει από άλλες πηγές, ο αλλοδαπός είχε συλληφθεί και το 2015 στη Θεσσαλονίκη όταν είχε έλθει πάλι στην Ελλάδα για διακοπές. Οδηγήθηκε στο δικαστήριο όπου καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης επτά χρόνων και πέντε μηνών. Ο ίδιος είχε αρνηθεί κάθε κατηγορία και υποστήριξε ότι «διευκόλυνε τους τρεις αλλοδαπούς που του είχαν κάνει οτοστόπ». Εμεινε κρατούμενος στις φυλακές Χανίων από όπου επικοινωνούσε με τα μέλη της επιχείρησης «Grange».

Αφέθηκε ελεύθερος προ μερικών εβδομάδων και φερόταν να χρησιμοποιεί κινητό που ανήκε σε αλλοδαπή από βαλκανική χώρα, η οποία διέμενε στον Αγιο Παντελεήμονα. Επιπλέον του έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα εν όψει της δίκης σε δεύτερο βαθμό που έχει προσδιοριστεί για τον ερχόμενο μήνα.

Search