ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην μετεωρολογική ιστορία θα μείνει το κύμα κακοκαιρίας «Θησέας»

Καταστροφές στο οδικό δίκτυο, σε καλλιέργειες κτηνοτροφικές μονάδες, σπίτια, αλλά και πλημμυρισμένες εκτάσεις αφήνει πίσω του ο «Θησέας» που υποχωρεί, αφού σήμερα αναμένονται πρόσκαιρες χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη βόρεια Ελλάδα.

Οπως εξηγεί στο Real.gr o μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, βασικός λόγος αυτών των χιονοπτώσεων είναι το γεγονός οι άνεμοι θα στραφούν στο Ιόνιο σε νοτιοδυτικούς και θα μεταφέρουν θερμές υγρές αέριες μάζες πάνω από τις κρύες ηπειρωτικές περιοχές.

Πέρα από τα χιόνια και τα όποια προβλήματα, ο «Θησέας» θα μείνει στην μετεωρολογική ιστορία, γιατί στην Μακρυνίτσα σε 24 ώρες έβρεξε σχεδόν 300 τόνους νερό ανά στρέμμα, που είναι το 3ο ρεκόρ καταγραφής βροχής στη χώρα μας για 20 χρόνια τώρα.

Η σημερινή πρόβλεψη της ΕΜΥ:

Θα χιονίσει εκ νέου σε ορεινές ημιορεινές περιοχές στον ηπειρωτικό κορμό, ενώ πρόσκαιρα χιόνια θα πέσουν και σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης με χαμηλότερο υψόμετρο.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει μέχρι 7 ºC στα βόρεια, 10-12 ºC στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και μέχρι 15 ºC στο νότιο Αιγαίο.

Στην Αθήνα, η μέρα θα ξεκινήσει με ήλιο, όμως, βαθμιαία θα συννεφιάσει.

Ίσως προς το βράδυ βρέξει για λίγο στα νότια, ενώ το μεσημέρι η θερμοκρασία θα φτάσει τους 12 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη θα βρέξει, ενώ αναμένονται και χιόνια στα γύρω ορεινά και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Βελτίωση το βράδυ.

Tην Τρίτη και Τετάρτη, το κύριο χαρακτηριστικό θα είναι η περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας, θα φτάσει ενδεικτικά στην Αθήνα τους 15-16 βαθμούς.

Την Τρίτη και την Τετάρτη, πάντως, θα σημειωθούν βροχές στη δυτική Ελλάδα, τις Κυκλάδες και το ανατ. Αιγαίο, και πιθανόν εκεί να εκδηλωθούν και καταιγίδες.

Θα χιονίσει και πάλι αλλά τα χιόνια θα περιοριστούν σε μεγαλύτερο υψόμετρο στα κεντρικά και τα βόρεια ορεινά.

Όμως αναμένονται πολλές ώρες με ήλιο στα ανατολικά ηπειρωτικά και εκεί θα εμφανιστούν τοπικές ομίχλες το πρωί.

Search