ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Έκπτωση ως και 30% στο ρεύμα για 140.000 δικαιούχους. Ποιους αφορά

Χορήγηση ενίσχυσης σε χιλιάδες οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω επιβάρυνσης από λιγνιτική δραστηριότητα, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Ενεργειακές κοινότητες και άλλες διατάξεις» που συζητείται σήμερα στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τροπολογία, παρέχεται ενίσχυση (περιβαλλοντικό οικιακό τιμολόγιο – ΠΟΤ) από τον κρατικό προϋπολογισμό, λόγω περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από λιγνιτική δραστηριότητα, η οποία δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 42 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh) επί της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων ως έκπτωση από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικιακοί πελάτες εντός των διοικητικών ορίων της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του δήμου Μεγαλόπολης της περιφερειακής ενότητας Αρκαδίας.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η έκπτωση θα προσεγγίσει το 30% στους λογαριασμούς ρεύματος για την πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών, θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/18 και θα ισχύει για όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η έκπτωση των 42 ευρώ/MWh αντιστοιχεί σε έκπτωση της τάξης του 27% στο σύνολο του λογαριασμού (ή 45% επί του ανταγωνιστικού τιμολογίου της ΔΕΗ) για καταναλώσεις έως 1.600 KWh το τετράμηνο, που είναι η κατανάλωση ενός μέσου νοικοκυριού.

Από την εφαρμογή του μέτρου θα ωφεληθούν πάνω από 140.000 νοικοκυριά (133.000 στη Δ. Μακεδονία και 8.000 στο Δήμο Μεγαλόπολης).

Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 17,5 εκατ. ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται μαξιλάρι ασφαλείας 5%, ώστε να καλυφθούν περιπτώσεις αύξησης της κατανάλωσης και νέων συνδέσεων τα επόμενα χρόνια.

Το ακριβές ποσό της ενίσχυσης, η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησής της, ο χρόνος εκκαθάρισης, τυχόν κριτήρια για τη χορήγησή της, τυχόν ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας.

 

Search