ΕΛΛΑΔΑ

Αποσύρθηκαν όλες οι μολυσμένες με σαλμονέλα παρτίδες βρεφικού γάλακτος

Ανησυχία επικρατεί στους γονείς μετά το σκάνδαλο με το γάλα της Frezylac Lactalis, από το οποίο έχουν πάθει σαλμονέλα δεκάδες παιδιά στην Ευρώπη. Όλες οι μολυσμένες παρτίδες του βρεφικού γάλακτος έχουν αποσυρθεί από τα φαρμακεία.

Πρόσφατα ένα βρέφος 16 μηνών νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο με σαλμονέλα. Το συγκεκριμένο παιδάκι είχε το ίδιο στέλεχος σαλμονέλας με αυτόν του μολυσμένου γάλακτος. Το κρούσμα αυτό όπως και δεκάδες σε άλλα ευρωπαικά κράτη έχουν οδηγήσει τις υγειονομικές αρχές στην ανάκληση των παρτίδων γάλακτος που παρασκευάστηκαν από τις 15 Φεβρουαρίου του 2017 και μετά.

«Η εταιρεία έκανε μια εγκληματική ενέργεια δεδομένου ότι γνώριζε από πολύ νωρίτερο χρονικό διάστημα τις περιπτώσεις σαλμονέλας, δεν απέσυρε όλες τις παρτίδες από την πρώτη στιγμή αλλά σταδιακά», εξηγεί ο Νίκος Κατσαρός, επιστημονικός εργάτης του κέντρου «Δημόκριτος».

Ξένα μέσα αναφέρουν πως η συγκεκριμένη γαλλική εταιρεία απέσυρε στις αρχές του μήνα πάνω από 12 εκατομμύρια συσκευασίες και ‘αλλων τύπων γάλακτος που παράγει η Lactalis και ζήτησε να γίνει η ανάκληση τους από 83 χώρες.

Εκτός από το βακτήριο της σαλμονέλας, που είναι πολύ σοβαρό όταν προσβληθεί ένα παιδί, οι γονείς γενικά θα πρέπει να προσέχουν όταν αγοράζουν βρεφικό γάλα σε σκόνη την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στο κάτω μέρος της συσκευασίας αλλά και να παίρνουν συγκεκριμένες οδηγίες από τον παιδίατρό τους ώστε τα συστατικά του κάθε γάλακτος να ταιριάζουν στον οργανισμό του παιδιού τους.

Ο ΕΟΦ με ανακοίνωσή του καλεί τους γονείς να μην χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα γάλατα και να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρό τους για εναλλακτικό σκεύασμα.

πηγη: star.gr

 

Search