ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αίγιο : Παρουσία Προκόπη Παυλόπουλου και Ιερώνυμου η τοπική Εθνική Εορτή της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για τον εορτασμό, για πρώτη φορά με καθ'όλα επίσημο τρόπο, της τοπικής εθνικής εορτής προς τιμήν της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, που πλέον θεσμοθετήθηκε ως τοπική αργία με πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα. Ο φετινός πρώτος εορτασμός θα γίνει με παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Ιερωνύμου. Την ημέρα αυτή, τόσο οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία, όσο και τα καταστήματα, θα παραμείνουν κλειστά.

Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν Θεία Δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Καλλιθέας Αιγίου, ομιλία του καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Δημητρίου Σταθακόπουλου, κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ηρώο των Υψηλών Αλωνίων, παρέλαση μαθητικών, προσκοπικών και άλλων τμημάτων στην οδό Ρωμανιώλη, μπροστά από το Ηρώο και ανακήρυξη του ΠτΔ σε επίτιμο δημότη Αιγιαλείας, σε ειδική εκδήλωση στον Δημοτικό Κινηματογράφο "Απόλλωνα". Η γιορτή θα ολοκληρωθεί με επίσημο γεύμα για τους προσκεκλημένους, στο ξενοδοχείο LONG BEACH στην παραλία Λόγγου.

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα που εξέδωσε ο Δήμος Αιγιαλείας, έχουν προγραμματιστεί οι εξής εκδηλώσεις:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 Ιανουαρίου 2018

Γενικός σημαιοστολισμός (σπίτια, καταστήματα, δημόσια και δημοτικά και ΝΠΔΔ καταστήματα και πλοία που βρίσκονται στο λιμάνι) από τις 8:00΄ το πρωί μέχρι και τη δύση του ηλίου της 26ης Ιανουαρίου.

Φωταγώγηση του Μνημείου των Ηρώων και όλων των δημοσίων και δημοτικών Καταστημάτων, ως και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ και Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 26ης Ιανουαρίου.

ΩΡΑ 09:30΄: Πέρας προσέλευσης αντιπροσωπειών Σχολείων, Προσκόπων με τις Σημαίες και Φιλαρμονικών στον Ιερό Ναό «ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ» Αιγίου.
Συντονιστές της εκδήλωσης ορίζονται: από την Β/βάθμια Εκπ/ση ο κ. Δημήτριος Μασαούτης, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής-Υποδ/ντής 2ου ΓΕΛ Αιγίου και από την Α/βάθμια Εκπ/ση ο κ. Επαμεινώνδας Σκαρτσίλας, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής 5ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου.

ΩΡΑ 10:00΄: Δοξολογία στον Ιερό Ναό «ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ» Αιγίου χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ με την συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ και άλλων Μητροπολιτών.

ΩΡΑ 10:20΄: Στον Ι. Ναό θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από τον κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟ, Νομικό, Διδάκτορα ΠΑΝΤΕΙΟΥ Πανεπιστημίου στο Τμήμα Κοινωνιολογίας της Ιστορίας της Οθωμανικής Περιόδου και μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου Απογόνων των Αγωνιστών του 1821. Μετά το πέρας αυτού και προηγουμένων των Φιλαρμονικών, μετάβαση του Ιερού Κλήρου, των επισήμων, των αντιπροσωπειών των σχολείων, Προσκόπων, με τις Σημαίες, στο Μνημείο των Ηρώων (Υψηλά Αλώνια) μέσω της οδού Μητροπόλεως.

ΩΡΑ 11:00΄: Στο Μνημείο Ηρώων θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση και εν συνεχεία θα κατατεθεί στεφάνι από την Α.Ε. τον ΠΡΟΕΔΡΟ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ.

Τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Μετά το πέρας της κατάθεσης στεφάνου, η Α.Ε. ο κ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ο Ιερός Κλήρος και οι Αρχές θα παρακολουθήσουν την παρέλαση, μπροστά από τον χώρο του Μνημείου των Ηρώων.

ΩΡΑ 11:15΄: ΠΑΡΕΛΑΣΗ: Εκκίνηση των τμημάτων (των σημαιοφόρων με τους παραστάτες) των Δημοτικών Σχολείων Αιγίου, των Γυμνασίων και των Λυκείων, του τμήματος του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου και του τμήματος του Πολιτιστικού Ομίλου «ΑΡΑΤΟΣ» που παρελαύνουν, προηγουμένων των Φιλαρμονικών.
ΩΡΑ 12:15΄: Απονομή της ανώτατης τιμής του Δήμου στην Α.Ε. τον ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ, στο δημοτικό Κιν/θέατρο «ΑΠΟΛΛΩΝ» Αιγίου.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Από 26 έως 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018 το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΑΡΑΤΟΣ» (Τμήμα Κινηματογράφου & Ιστορικής Αναβίωσης) παρουσιάζει στο ισόγειο του δημοτικού κτιρίου ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ στο Αίγιο:
- Α΄ Έκθεση αρμάτων και φορεσιάς των αγωνιστών του 1821.
Ώρα 18:30΄ Εγκαίνια της Έκθεσης από τον Δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Αθανάσιο Παναγόπουλο.
Ώρες επίσκεψης για το κοινό: στις 26.1.2018 από ώρα 13:00΄ έως και 14:30΄ και από 18:00΄ έως 20:30΄.
- Β΄ Ώρα 19:00΄ στις 26.1.2018 εκδήλωση με θέμα: «Παρουσίαση της χρήσης των αυθεντικών αρμάτων των αγωνιστών του 1821».
- Γ΄ Από 27 έως 31 Ιανουαρίου 2018 ώρες επίσκεψης για το κοινό: από 9:00΄ έως 12:30΄ και από 17:30΄ έως 21:30΄.

Συνέλευση της Βοστίτσας- Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Συνέλευση της Βοστίτσας ή σύσκεψη της Βοστίτσας, κατά τους ιστορικούς, ή Μυστική συνέλευση της Βοστίτσας, κατά τους Αιγιώτες, ήταν η συνάντηση που έγινε από τους Φιλικούς της Βόρειας Πελοποννήσου, στη Βοστίτσα, όπως λεγόταν τότε το Αίγιο, από τις 26 έως τις 30 Ιανουαρίου του 1821, με σκοπό την οργάνωση και τον προσδιορισμό του χρόνου εκδήλωσης της επερχόμενης ελληνικής επανάστασης στην Πελοπόννησο.
Όταν δε ο Βοεβόδας της Βοστίτσας ζήτησε να πληροφορηθεί για την συγκέντρωση τον καθησύχασαν λέγοντας του ότι η συγκέντρωση αφορούσε κτηματικές διαφορές μεταξύ δύο μοναστηριών[1].

Πίνακας περιεχομένων [Απόκρυψη]
1 Σύσταση της συνέλευσης
2 Εργασίες της συνέλευσης
3 Παρατηρήσεις
4 Σημείωση
5 Αναφορές
6 Πηγές
Σύσταση της συνέλευσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Η Συνέλευση έγινε στο Αίγιο επειδή εκεί υπήρχαν σχετικά λίγοι Τούρκοι. Οι συγκεντρωθέντες, για να μην κινήσουν τις υποψίες των Τούρκων, διέδιδαν ότι η συγκέντρωση αφορά δήθεν την επίλυση κτηματικών διαφορών μεταξύ μοναστηριών. Η συνέλευση γινόταν κάθε μέρα σε διαφορετικό σπίτι.[2] Αναφέρονται μεταξύ άλλων τα σπίτια των προεστών Ανδρέα Λόντου, Αλέξανδρου Δεσποτόπουλου[3] και Άγγελου Μελετόπουλου.[4]

Οι συζητήσεις άρχισαν μετά την άφιξη του Παπαφλέσσα ως εκπροσώπου του Υψηλάντη. Στη Συνέλευση πήραν μέρος πολλοί κληρικοί από όλη την Πελοπόννησο και πρόκριτοι μόνο από τρεις επαρχίες της Αχαΐας Πατρών Βοστίτσας και Καλαβρύτων. Δεν πήραν μέρος μόνο από την τέταρτη επαρχία, αυτή της Γαστούνης[5].

Μερικοί από τους συμμετέχοντες :

Παλαιών Πατρών Γερμανός , πρόεδρος της συνέλευσης
Παπαφλέσσας, εισηγητής της Φιλικής εταιρείας
Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως Γερμανός Ζαφειρόπουλος
Πρωτοσύγκελος Χριστιανουπόλεως Αμβρόσιος Φραντζής
Νικόλαος Λόντος
Ανδρέας Λόντος
Ασημάκης Ζαΐμης[6].
Ανδρέας Ζαΐμης
Ανδρέας Χριστόδουλος ή Χριστοδούλου[7]
Σωτήρης Χαραλάμπης
Επίσκοπος Κερνίκης Προκόπιος
Ηγούμενος του Μεγάλου Σπηλαίου Ρεγκλής ή Μπόχαλης
Ιερομόναχος Ιερόθεος
Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος
Λέων Μεσσηνέζης
Ιωάννης Παπαδόπουλος
Ασημάκης Φωτήλας
Σωτήριος Θεοχαρόπουλος
Επίσκοπος Μονεμβασίας Χρύσανθος
Εργασίες της συνέλευσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Βασικό θέμα της συνέλευση ήταν ο καθορισμός του χρόνου της έναρξης της επανάστασης. Αρχικά προσδιορίστηκε, αν οι συνθήκες το επέτρεπαν κι έπαιρναν ευνοϊκή απάντηση από την Ρωσία, η 25η Μαρτίου, αλλιώς η 23 Απριλίου ή η 21 Μαΐου.[8][9] Επίσης σε περίπτωση που οι Οθωμανοί τους καλούσαν στην Τριπολιτσά θα κήρυσσαν την επανάσταση πρώτοι.

Κατά τη συνεδρίαση υπήρξαν πολλές διαφωνίες για την έναρξη της εξέγερσης. Μεταξύ αυτών που ζητούσαν αναβολή ήταν και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός. [10]. Βασικά υποστηρίχτηκαν δύο γνώμες:

Η μία γνώμη, της οποίας κύριος υποστηρικτής ήταν ο Παπαφλέσσας, ήταν η επιβολή άμεσης δράσης, που αν δεν εκδηλωνόταν έγκαιρα η Επανάσταση ήταν ενδεχόμενο να ματαιωθεί από μέτρα που θα λάμβαναν οι Τούρκοι με δεδομένο ότι ήδη οι κινήσεις της Φιλικής Εταιρίας ήταν γνωστές στην Υψηλή Πύλη.
Η άλλη γνώμη που υποστηρίχθηκε με έντονη αναβλητικότητα[11] στηρίζονταν στα ερωτήματα: πως θα ξεκινούσε αυτή, (υπό ποιες συνθήκες); υπήρχαν ικανές ή είχαν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες; η έγερση θα ήταν καθολική; ποιος θα την διεύθυνε; Θα έφθανε βοήθεια από το εξωτερικό; πόση και ποια εγγύηση υπήρχε;
Και υπέρ των δύο παραπάνω γνωμών συνηγορούσαν σοβαρά επιχειρήματα. Σύμφωνα με παλαιότερες απόψεις, στη Βοστίτσα δεν ελήφθη καμμία απόφαση. Νεώτερες μελέτες υποστηρίζουν το αντίθετο: Η μυστική συνέλευση της Βοστίτσας (Ιανουάριος 1821) ήταν μια διευρυμένη σύσκεψη των μελών της εφορίας με τον απόστολο του Υψηλάντη, τον Γρηγόριο Δικαίο-Παπαφλέσσα. Ο κοινός ιστοριογραφικός τόπος ότι στη Βοστίτσα υπήρξε σύγκρουση απόψεων των κοτζαμπάσηδων και ιερέων με τον Δικαίο, (όπως αναφέρεται π.χ. στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, ΙΒ', σ. 79) και ότι το ξέσπασμα της Επανάστασης έγινε περίπου τυχαία, δεν γίνεται αποδεκτό από σύγχρονους ιστορικούς (π.χ. Β. Παναγιωτόπουλος, Δ. Τζάκης). Οι συντονισμένες ενέργειες υψηλού ρίσκου και συνωμοτικότητας (μετακινήσεις, συσκέψεις, συγκέντρωση χρημάτων και πολεμικού υλικού, πυκνή αλληλογραφία κτλ) και η ετοιμότητα που υπήρξε το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου του 1821, δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν αν στη Βοστίτσα είχε απορριφθεί το επαναστατικό σχέδιο της Φ. Εταιρείας. Η διαδεδομένη ιστοριογραφική άποψη που θέλει τον Δικαίο απομονωμένο ή και καταδιωκόμενο από τους κοτζαμπάσηδες και αρχιερείς βασίζεται στην επιλεκτική χρήση κάποιων πηγών (π.χ. Φωτάκος, Φραντζής, Π.Π.Γερμανός) και την αποσιώπηση άλλων. Έχει αγνοηθεί η αποστολή του Σπ. Χαραλάμπους προς τους Υδραίους Φιλικούς στους οποίους έφερε τις αποφάσεις της συνέλευσης της Βοστίτσας και η σχετική επιστολή του Δικαίου, της 31-1-1821, με την οποία καλεί τον Ιάκωβο Τομπάζη να εμπιστευτεί και να αποδεχθεί τις εντολές του Χαραλάμπους. Πιστεύεται δηλαδή ότι στη Βοσίτσα δεν υπήρξαν μόνο διαφωνίες αλλά έγινε και η αποδοχή του σχεδίου για μετάβαση του Αλ. Υψηλάντη στη Μάνη και έναρξη της Επανάστασης.[12]

Μετά τη συνέλευση αποφασίστηκε να σταλεί ο ιερομόναχος Ιερόθεος στην Πελοπόννησο να μαζέψει χρήματα για τον αγώνα ενώ πολλοί από τους παρευρισκόμενους πρόσφεραν πρώτοι χρήματα. Ο επίσκοπος Γερμανός Χριστιανουπόλεως 2.000 γρόσια, ο Α. Φρατζής 2.000, ο Σ. Χαραλάμπης 2.500, ο επίσκοπος Προκόπιος 1.500, και ο Α. Ζαΐμης 3.000[13]. Μάλιστα διαβάστηκε και επιστολή του Μαυρομιχάλη που προέτρεπε στην γρήγορη έναρξη της επανάστασης.

Μεταξύ των αποφάσεων της συνέλευσης ήταν να ειδοποιήσουν όλους τους προκρίτους της Πελοποννήσου για τις σκέψεις και τις επιμέρους αποφάσεις της συνέλευσης. Ορίστηκαν δε ο Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως να ειδοποιήσει κατά την επιστροφή του τους προεστούς των επαρχιών Μυστρά, Καλαμάτας, Αρκαδίας, Καρύταινης και Φαναρίου, ο Επίσκοπος Μονεμβασίας τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Στάλθηκαν επίσης επιστολές στον πρώην επίσκοπο Άρτης Ιγνάτιο και στην Ρωσία. [14].

Από πρωτογενείς πηγές όπως την Ιστορία του Αμβρ. Φραντζή (Α', σ. 11), μαρτυρία του Παπαφλέσσα, την ομιλία του Αλ. Δεσποτόπουλου το 1861, ομιλία του Θεόφιλου Βλαχοπαπαδόπουλου (ή Παπαβλαχόπουλου), διακόνου του Π.Π. Γερμανού που παρευρέθη στη Συνέλευση κ.ά. προκύπτει ότι τηρήθηκαν πρακτικά, μη σωζόμενα σήμερα.[15]

Παρατηρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Η Σύσκεψη της Βοστίτσας απετέλεσε σημαντική καμπή στην όλη υπόθεση της Επανάστασης τουλάχιστον για την περιοχή της Πελοποννήσου. Μπορεί ίσως ν΄ απέτυχε του βασικού σκοπού της, πλην όμως ένα ήταν βέβαιο, ότι όλοι όσοι συμμετείχαν σ΄ αυτή απέκτησαν για πρώτη φορά πλήρη συνείδηση της τεράστιας προσπάθειας που αναλάμβαναν, καθώς και την ευθύνη και τους κινδύνους που θα διέτρεχαν πλέον μεταξύ ζωής και θανάτου.
Σε λιγότερο από δύο μήνες και λίγο μετά τη σύλληψη αρχιερέων και προκρίτων του Μοριά από τον Καϊμακάμη της Τριπολιτσάς ξέσπασε η επανάσταση στα Καλάβρυτα και ο ξεσηκωμός της Πάτρας (1821).
Σημείωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Η Σύσκεψη της Βοστίτσας συνέπεσε σχεδόν χρονικά με το Συνέδριο του Λάυμπαχ των κρατών μελών της Ιεράς Συμμαχίας.

 

Search