ΑΠΟΨΕΙΣ

Α. Φίλιας: Η πόρτα του Δημαρχείου άνοιξε για το καρναβαλικό λάβαρο αλλά παρέμεινε κλειστή για τον κρυμμένο θησαυρό

Ο Δήμαρχος Πατρέων επιτέλεσε το καθήκον του το Σάββατο το πρωί και υποδέχτηκε για μια ακόμα φορά το Λάβαρο της έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού. Ένα Καρναβάλι που είναι πλέον ορατό στον καθένα ότι δεν αποδέχεται, δεν έχει βιώματα και δεν πιστεύει. Αυτό εκ των προτέρων δεν είναι απολύτως κακό και μη διαχειρίσιμο. Έχει ξανασυμβεί και με άλλους Δημάρχους στο παρελθόν. Η διαφορά με εκείνους όμως ήταν ότι εκείνοι διέθεταν ανθρώπους που μπορούσαν να αναπληρώσουν το έλλειμά τους, κάτι που ο σημερινός Δήμαρχος δε φαίνεται να διαθέτει.

Αποτέλεσμα αυτής της αδυναμίας είναι ένα καρναβάλι που φυλλοροεί και κινδυνεύει να χάσει την αίγλη του παρελθόντος. Μπορεί για το Δήμαρχο Πατρέων το «brand name» της πόλης, σύμφωνα με δήλωση του να είναι η αγωνιστικότητα του Πατραϊκού Λαού όπως αυτός την αντιλήφθηκε κατά την πορεία κατά της Ανεργίας στην Αθήνα, για την οποία γυρίστηκε και χρηματοδοτήθηκε ταινία που δωρίζεται στους επίσημους επισκέπτες της Μαιζώνος, αλλά η κοινή γνώμη έχει διαφορετική άποψη και θεωρεί το Καρναβάλι της Πάτρας ως σήμα κατατεθέν της πόλης και αυτό ο Δήμαρχος οφείλει να το σεβαστεί.

Αντί αυτού παρακολουθούμε με έκπληξη ο φετινός Κρυμμένος Θησαυρός του Πατρινού Καρναβαλιού, από τα πιο δυναμικά και κορυφαία στοιχεία που χαρακτηρίζουν το Πατρινό Καρναβάλι διαχρονικά, να τείνει προς τη γνωστή ρήση «Άνθρακας ο Θησαυρός»...
Φέτος, αρκετά νωρίς, από το Φθινόπωρο κιόλας, τα πληρώματα, συναντήθηκαν και στη συνέχεια κατέθεσαν την ανησυχία τους και τις προτάσεις αναβάθμισης του καρναβαλικού θεσμού του κρυμμένου θησαυρού, αφού είναι κάτι που το ξέρουν πολύ καλά! "Χτυπήσαν το καμπανάκι" στη Δημοτική Αρχή για μια αναβάθμιση με τη συμμετοχή των πληρωμάτων, που ουσιαστικά μπορεί να συμπαρασύρει την γενικότερη αναβάθμιση του Πατρινού Καρναβαλιού, δίνοντας νέες ιδέες για εξωστρέφεια, δημιουργικότητα, συμμετοχικότητα, ομαδικότητα, καλλιτεχνική ανάπτυξη, κωμική και σατυρική διάθεση, ψυχαγωγία και ζωντάνια. Η πόρτα του Δήμου Πάτρας δεν άνοιξε, ώστε να ακουστούν οι απόψεις τους, οι καρναβαλιστές έμειναν "απ' έξω" ακούγοντας μόνο ότι τον κρυμμένο θησαυρό τον αναλαμβάνει ο Δήμος. Έτσι αποφάσισαν να διοργανώσουν ως πληρώματα τον φετινό κρυμμένο θησαυρό γεμάτο νέες ιδέες, κέφι και εξωστρέφεια, παίρνοντας την πρωτοβουλία να τον απεγκλωβίσουν από την τελματώδη κατάσταση στην οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια.

Και σα να μην έφτανε αυτό ήρθε και έδεσε η όλη κατάσταση με την προχτεσινή τελετή έναρξης που μόνο καρναβαλική δεν ήταν. Μια εμφανής προσπάθεια που προκάλεσε τη δυσφορία κάθε καλοπροαίρετου θεατή, από το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Καρναβαλιού, να νουθετήσουν και να διδάξουν ακόμα μια φορά τις γνωστές θέσεις του ΚΚΕ περί ανεργίας, μεγάλου κεφαλαίου, σταθερής δουλειά και άλλα πολλά που κάθε άλλο καρναβαλικά δεν είναι.

Με δεδομένο ότι όλα αυτά « ΔΕ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ…» , επιτέλους κ. Δήμαρχε οφείλετε να κατανοήσετε ότι είστε και Δήμαρχος Πατρέων και όχι μόνο στέλεχος του ΚΚΕ. Κατανοήστε και πράξτε προς την κατεύθυνση που εδώ και χρόνια χάραξε η πόλη όσο αφορά το καρναβάλι. Να είστε σίγουρος πως είναι προς όφελος των καρναβαλιστών, προς όφελος της πόλη μας, προς όφελος του μεγαλύτερου πολιτιστικού γεγονότος εδώ και δεκαετίες για την Πάτρα.

Search