ΑΠΟΨΕΙΣ

Τζανάκος για θαλάσσιο μέτωπο: Η κυβέρνηση το μετάνιωσε;

«Πριν από λίγες ημέρες είχαμε με ανακοίνωση εκδηλώσει την έντονη ανησυχία μας, για την πολιτική μιας περίεργης σιωπής, που κοινά ακολουθούσαν  εδώ και ένα τουλάχιστον χρόνο, τόσο η κυβέρνηση όσο και η Δημοτική Αρχή, στη μεταξύ τους διαβούλευση, στο θέμα της υπογραφής της οριστικής παραχώρησης του ήδη συμφωνηθέντος(;) θαλασσίου μετώπου στην πόλη.

Όταν χθες Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, ο δήμαρχος κ. Κ. Πελετίδης, κάλεσε τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για ενημέρωση και μας παρέδωσε το προς υπογραφή κείμενο που συνέταξε η κυβέρνηση, διαπιστώσαμε πως το έγγραφο ήταν γνωστό στη Δημοτική Αρχή τουλάχιστον από τον Οκτώβριο!! Αβίαστα προκύπτει πως για την απόκρυψη αυτή,  ευθύνη έχει προσωπικά ο κ. Πελετίδης!

Από την πρώτη ανάγνωσή του αντιλαμβάνεται και ο πιο αδαής, πως ο ‘συντάκτης’ διαμόρφωσε ένα κείμενο, στο οποίο συνειδητά δημιουργεί τόσες περίπλοκες και αρνητικές προϋποθέσεις και μονομερείς δεσμεύσεις, ώστε είναι αδύνατον να υπάρξει συμφωνία και τελική αποδοχή-υπογραφή. Με ‘μαεστρία’ ανοίγει από μόνος του ζητήματα ‘ως μη όφειλε’ και με τέτοιο τρόπο, ώστε να προκύψει για μια ακόμα φορά εμπλοκή και αδιέξοδο.

Ζητήματα τα οποία όφειλε το ίδιο το κράτος να έχει λύσει, εδώ και χρόνια, ζητήματα τα οποία αφέθηκαν επίτηδες ανοικτά ή δημιουργήθηκαν για να υπάρξουν προϋποθέσεις μη υπογραφής της παραχώρησης.

Ζητήματα τα οποία σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις ‘ιδιωτών’ ή εταιριών, λύνονται δίχως να σηκώνεται σκόνη. Αρκετά από αυτά θα μπορούσαν να λυθούν σε σχετικό νόμο, που πέρασαν στη Βουλή πριν από 2 περίπου μήνες.  Γιατί δεν το έκανε η κυβέρνηση, γιατί δεν το απαίτησε ο κ. Πελετίδης;

Ακόμα και σήμερα το υπό παραχώρηση εδαφικό τμήμα, εξακολουθεί ανήκει στην Ανώνυμη Εταιρία ΟΛΠΑ!!

Να θεωρήσουμε πως η κυβέρνηση το μετάνιωσε και θέλει να πάρει πίσω την υπόσχεσή της;

Όσο αφορά τη δημοτική αρχή, θα επισημάνουμε και πάλι την ευθύνη της, να αποκρύψει τόσους μήνες το έγγραφο-βόμβα στα θεμέλια της παραχώρησης! Ακολουθεί πιστά πια, σε όλα τα ζητήματα, το δόγμα πως το κομματικό συμφέρον και η κομματική στρατηγική και αντιπαράθεση προηγείται και έπεται το συμφέρον της πόλης.

Ανεξάρτητα πάντως από τα τεχνάσματα της δημοτικής αρχής, σε αυτή τη φάση η ευθύνη για οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στο τεράστιο αυτό θέμα για την πόλη, ανήκει  στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στους εδώ κυβερνητικούς βουλευτές,  οι οποίοι δεν μας έχουν πείσει πως έχουν ασχοληθεί και ιδιαίτερα με το ζήτημα. Αν το είχαν πράξει, δεν θα είχαν επιτρέψει να συνταχθεί και αποσταλεί το συγκεκριμένο κείμενο.

Μπροστά σε αυτή την αρνητική εξέλιξη, όλοι μας έχουμε υποχρέωση να προτάξουμε το συμφέρον της πόλης, παραμερίζοντας μικροδιαφορές.

Καλούμε  τους οι φορείς της πόλης να αντιδράσουν, δεν επιτρέπεται να παραμένουν αδιάφοροι και άφωνοι, σε ένα ζήτημα ζωτικής και αναπτυξιακής σημασίας.

Ζητάμε  άμεση και οριστική λύση και προτείνουμε:

Να πραγματοποιηθεί άμεσα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο να κληθούν όλοι οι φορείς και βουλευτές, προκειμένου να διατρανωθεί η ομόθυμη και ομόφωνη απαίτηση της πόλης, για άμεση λύση και υπογραφή της παραχώρησης.

Να ζητήσουμε-απαιτήσουμε από τον πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα, να δώσει τις κατάλληλες εντολές, ώστε όταν θα επισκεφθεί την Πάτρα αρχές Φεβρουαρίου, να έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις, και:

Να υπογραφεί παρουσία του, από τον υπουργό Οικονομικών και το Δήμαρχο, η οριστική παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου στο Δήμο της  Πάτρας.

Η Πάτρα, οι πολίτες  δεν πρέπει και δεν θα παραμείνουν αδιάφοροι.

Θα παραμερίσουν τα κομματικά-πολιτικά παιχνίδια και θα δικαιωθούν στον αγώνα που δίνουν εδώ και πολλά χρόνια!»
Νίκος Τζανάκος: Eπικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πάτρα: η δική μας πόλη»

Search