ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το απόγευμα η κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα–Ζάεφ στο Νταβός

Σήμερα το απόγευμα στις 16.00 ώρα Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικό Φόρουμ.

Η Αθήνα έχει επισημάνει ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων από την πρώτη στιγμή έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοί του. Η στάση αυτή κρίνεται ως θετική από την ελληνική πλευρά, ωστόσο επισημαίνει παράλληλα ότι μένει όμως να φανεί και στην πράξη φυσικά, και εν προκειμένω στις -εν εξελίξει- διαπραγματεύσεις υπό τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει εκφράσει επανειλημμένα την εθνική θέση και, όπως προαναγγέλλουν οι ίδιες πηγές, αναμένεται να την εκφράσει και κατ’ ιδίαν στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ: Σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και φυσικά απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της γείτονος.

Αλλάζουν τα δεδομένα στις συναντήσεις που θα πραγματοποιούν από εδώ και στο εξής Ελλάδα και Σκόπια με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Telma, τις δύο χώρες θα εκπροσωπούν πλέον οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ.

Στην πρώτη συνάντηση με τον Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη, τις δύο χώρες εκπροσώπησαν οι πρέσβεις Αδαμάντιος Βασιλάκης και Βάσκο Ναουμόφσκι. Ο τελευταίος, ωστόσο, προκάλεσε σάλο με τις δηλώσεις του ότι η δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ απέχει πολύ από μία αξιοπρεπή λύση στο θέμα του ονόματος και αποκλίνει από το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Ακολούθησε το «άδειασμα» από τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος τόνισε πως οι δηλώσεις Ναουμόφσκι, έγιναν «για εσωτερική κατανάλωση» και δημιουργούν πρόβλημα στις σχέσεις Σκοπίων – Αθήνας.

Τέσσερις ημέρες μετά, το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Telma υποστηρίζει πως τις διαπραγματεύσεις αναλαμβάνουν από εδώ και πέρα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών και τα επιτελεία τους. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Μάθιου Νίμιτς αναμένεται να επισκεφθεί τόσο την Ελλάδα, όσο και τα Σκόπια. Επιπλέον, γίνεται λόγος για τη συνάντηση που είχαν Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ στη Θεσσαλονίκη και την κοινή «υπόσχεση» να έχουν στενή συνεργασία

Με πληροφορίες από Telma

Δύο μεγάλες εκκρεμότητες κουβαλά στις βαλίτσες του ο Αλέξης Τσίπρας στο Νταβός, δύο και τα ραντεβού που θα κρίνουν πολλά για την Αθήνα, στη συνάντηση της παγκόσμιας οικονομικής, επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ, από αύριο έως και την Παρασκευή.

Υπό το βλέμμα του αμερικανού προέδρου Ντ . Τραμπ και της γερμανίδας Καγκελαρίου Αν. Μέρκελ που πιέζουν με κάθε διαθέσιμο μέσο και προς πάσα κατεύθυνση  για την επίλυση του Σκοπιανού, προκειμένου η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

Το δεύτερο μέτωπο για τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός έχει χρέος και Κριστίν Λαγκάρντ. Στη συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα τεθεί  το θέμα του χρέους και ο ρόλος του Ταμείου, δεδομένης της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης χθες Δευτέρα, στο Eurogroup.

Η ατζέντα των επαφών του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός περιλαμβάνει και άλλες συναντήσεις  και διαβουλεύσεις για θέματα που άπτονται πλέον στους όρους εξόδου από το μνημόνιο και την επόμενη ημέρα.
Το πρώτο τετ α τετ Τσίπρα -Ζάεφ

Την Τετάρτη στις 16:00 ώρα Ελλάδας έχει προγραμματιστεί το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ που θα κρίνει το μέλλον των συζητήσεων και την πορεία επίλυσης του Σκοπιανού.

Η συνάντηση των δύο έρχεται μετά το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη και τις προτάσεις που κατέθεσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Αν στη συνάντηση βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης τότε στο άμεσο διάστημα ο Μάθιου Νίμιτς θα ταξιδέψει σε Αθήνα και Σκόπια για τις επόμενες κινήσεις. Το ραντεβού αυτό θα κρίνει και τις επόμενες κινήσεις στο εσωτερικό δηλ αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε  ενημέρωση των κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών. Η φόρμουλα της ενημέρωσης είναι προς διερεύνηση αν θα αφορά στα κόμματα και θα γίνει από τον ΥΠΕΞ είτε θα γίνει σε ανώτερο επίπεδο από τον πρωθυπουργό στους αρχηγούς είτε  κατ΄ ιδίαν είτε σε ένα συμβούλιο αρχηγών είτε με μια συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνέντευξή του στο "Έθνος"  μίλησε για πρώτη φορά για σύνθετη ονομασία είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό.
Το συλλαλητήριο όπλο ή βαρίδι για την κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστεί και την αμηχανία που προκάλεσε το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης με τον υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει πως δεν επηρεάζει την διαπραγμάτευση αλλά ότι μπορεί να επηρεάσει θετικά κατά του αλυτρωτισμού.  Τα τελευταία 24ωρα υπάρχει σιωπή ασυρμάτου από τον Πάνο Καμμένο για το θέμα των Σκοπίων αν και οι ΑΝΕΛ  αναμένεται να κρατήσουν  ψηλά τις εθνικοπατριωτικές κορώνες, προκαλώντας σοβαρές δυσχέρειες τους χειρισμούς του ΥΠΕΞ.

Το χρέος στο τραπέζι της συνάντησης Τσίπρα - Λαγκάρντ

Μόλις μια ημέρα μετά ο Αλέξης Τσίπρας αλλάζει πεδίο και συναντάται με την Κριστίν Λαγκάρντ για τον ρόλο του ΔΝΤ κυρίως σε ότι αφορά στο θέμα της διευθέτησης του χρέους.

Μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης οι ελληνικές επιδιώξεις περιλαμβάνουν λύση για το χρέος, με το Μαξίμου να απορρίπτει κάθε σχεδιασμό για προληπτικό πρόγραμμα στήριξης.

Αυτά και παράλληλα ζητήματα  που σχετίζονται με την ασφαλή καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια περιλαμβάνονται στη θεματολογία του ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Η συνάντηση θεωρείται σημαντική καθώς ανοίγει η συζήτηση για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ενώ δρομολογούνται αποφάσεις

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ επιμένει να ζητά από τους Ευρωπαίους απομείωση του χρέους, ώστε να ενεργοποιήσει το «επί της αρχής» πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει με την Ελλάδα τον Ιούλιο.

Search