ΕΛΛΑΔΑ

Ρέγκλινγκ: Προϋπόθεση για ελάφρυνση χρέους, οι μεταρρυθμίσεις μετά το τέλος του μνημονίου

Οι εταίροι της Ελλάδας δεν θα δεχθούν από την ελληνική κυβέρνηση μετά τη λήξη του προγράμματος ακύρωση μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, αλλά ζητούν τη συνέχισή τους με αντάλλαγμα την εφαρμογή μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, τονίζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ακόμα, διαβεβαιώνει ότι αν η Ελλάδα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια στο μέλλον, σε περίπτωση που συμβεί κάτι απρόοπτο στην οικονομία της, υπάρχει δέσμευση από την Ευρωζώνη να τη βοηθήσει. Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρει χαρακτηριστικά πως «αν υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, σίγουρα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης αλλά και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα θέλουν σε αντάλλαγμα οι μεταρρυθμίσεις να συνεχίζονται, η οικονομία να είναι υγιής και να μην υπάρχει πισωγύρισμα στα συμφωνημένα βήματα και μέτρα», σημειώνει ο επικεφαλής του ESM όσον αφορά το μεταμνημονιακό πλαίσιο της Ελλάδας, αλλά και το πώς θα μπορούν οι θεσμοί να ελέγξουν μετά τη λήξη του προγράμματος ότι η χώρα τηρεί τα συμφωνηθέντα.

Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι ένας τέτοιος μηχανισμός που θα συνέδεε τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους με μια σειρά δεσμεύσεις από την Ελλάδα δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, καθώς τώρα ξεκινούν οι συζητήσεις για το χρέος. Ωστόσο, με την παραπάνω του απάντηση δίνει το πλαίσιο στο οποίο θα βασιστούν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος αλλά και πώς θα γίνει η επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας μετά τη λήξη του προγράμματος.

Ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρει πως, για να είναι υγιής η ελληνική οικονομία μετά τη λήξη του προγράμματος, είναι σημαντικό να συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις, καθώς «αυτό είναι προς το συμφέρον της οικονομίας των Ελλήνων αλλά και του ESM και των δανειστών», γι’ αυτό τονίζει πως ο ESM θα παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές θα εξελίσσονται μετά το τέλος του προγράμματος. Aλλωστε, όπως υπογραμμίζει, η Ελλάδα θα υποβληθεί στη μεταμνημονιακή επιτήρηση στην οποία βρίσκονται και οι υπόλοιπες χώρες που πέρασαν από μνημόνιο, αλλά οι κανονικές διαδικασίες θα είναι ακόμα πιο σημαντικές στην περίπτωση της Ελλάδας, καθώς η χώρα «δανείστηκε πιο πολλά χρήματα από τον ESM σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες».

Καθώς ο κ. Ρέγκλινγκ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αγορές, θεωρεί πως αναμένουν κάποιου είδους επιπρόσθετης ελάφρυνσης του χρέους. Ο ίδιος τονίζει ότι είναι σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός να γνωρίζουν ότι η ελάφρυνση του χρέους –αν χρειαστεί– θα δοθεί μετά το τέλος του προγράμματος, καθώς είναι μια μακροπρόθεσμη δέσμευση της Ευρωζώνης. «Ακόμα και κάτι απρόοπτο να γίνει σε μερικά χρόνια, που κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τώρα, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, και αυτή είναι μια πολύτιμη δέσμευση», είπε χαρακτηριστικά.

Search