ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε Τσίπρα για Σκοπιανό: Είναι αργά αλλά θα έρθω

Αρχικά, δημιουργήθηκε η εντύπωση πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα πήγαινε στο Μέγαρο Μαξίμου. Τελικά, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να τον ενημερώσει για το Σκοπιανό.

Όταν έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός θα κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να τους ενημερώσει για το Σκοπιανό, η πρώτη αντίδραση κύκλων της ΝΔ ήταν πως «είναι αργά για ουσιαστική ενημέρωση». Αργότερα, όμως διευκρινίστηκε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι ο πρώτος που θα επισκεφθεί τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Αμέσως μετά, ο πρόεδρος της ΝΔ θα φύγει για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο πλαίσιο προγραμματισμένου ταξιδιού.
Μητσοτάκης – Τσίπρας στις 10:00

Η συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα γίνει στις 10:00 το πρωί του Σαββάτου (27.01.2018). Αυτό έκανε γνωστό η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha.

Επέμεινε πως «δεν υπάρχει περιθώριο για ουσιαστική ενημέρωση γιατί έχουν διαμορφωθεί οι όροι και η διαπραγμάτευση πλέον γίνεται σε ανώτερο επίπεδο».
«Είμαστε στα μισά της διαπραγμάτευσης»

«Οι όροι έχουν διαμορφωθεί γιατί είναι προφανές ότι υπάρχει εξέλιξη στην συζήτηση για προτεινόμενα ονόματα. Ο κ Νίμιτς έχει ήδη μιλήσει για 5 προτεινόμενα ονόματα, τα οποία πληροφορηθήκαμε από το εξωτερικό, ο διαπραγματευτής έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον ρόλο της εντολής του μιλώντας για Μακεδονικό Έθνος και την ίδια ώρα έγιναν συζητήσεις και συναντήσεις υψηλού επιπέδου, όχι μόνο ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών αλλά και στους δυο πρωθυπουργούς χωρίς να υπάρχει προϋπόθεση από την ελληνική Βουλή. Είναι προφανές ότι είμαστε στα μέσα του δρόμου της διαπραγμάτευσης. Ο κ. Τσίπρας δεν επιδίωξε κανενός είδος συνεννόηση στην εκκίνηση αυτού του δρόμου και τώρα εμείς έχουμε αποσαφηνίσει ότι δεν προτιθέμεθα να γίνουμε μέρος της προσπάθειάς του να διαχύσει την ευθύνη του προβλήματος, που εκείνος δημιούργησε», συνέχιζε η Μαρία Σπυράκη.

Και σημείωσε ότι «για να αλλάξει το όνομα και να είναι μια χρήση έναντι όλων, είναι απαραίτητο να υπάρχει αλλαγή του Συντάγματος. Είναι απαραίτητο να απαλειφθούν αλυτρωτικές αναφορές, που παραμένουν και μετά την ενδιάμεση συμφωνία του 1995. Αυτά προϋποθέτουν Συνταγματική Αναθεώρηση. Δεν έχει ειπωθεί από την ελληνική πλευρά καθαρά και ξάστερα ότι θέλουμε αλλαγή του Συντάγματος για να πάμε παρακάτω».

 

Search