ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίμιτς: Οι προτάσεις που έκανα δεν είναι τελικές-Είναι ώρα αποφάσεων για το Σκοπιανό

«Πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία, να ακούσουμε τις δύο πλευρές, το ζήτημα το συζητάμε 25 χρόνια τώρα, όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα. Είναι ώρα αποφάσεων. Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε και να χρονοτριβούμε» ανάφερε σε δήλωσή του ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων Μαθιου Νίμιτς μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά

Επιβεβαιώνοντας τις φήμες περί θετικής δυναμικής, ο κ. Νίμιτς δήλωσε πως υπάρχει θέληση και στις δύο πλευρές, ενώ ιδιαίτερα κρίσιμες για την τελική έκβαση της υπόθεσης κρίνονται οι επόμενες εβδομάδες. Όπως πρόσθεσε, οι προτάσεις που έφερε στις βαλίτσες του δεν είναι τελικές και αναμένεται να τύχουν επεξεργασίας από τις δύο πλευρές.

Νωρίτερα ο κ. Κοτζιάς τον υποδέχθηκε με αναφορά για τις Αλκυονίδες ημέρες. «Πόσο χαίρομαι που σας βλέπω. Είστε τυχερός γιατί έτυχε να μας επισκεφτείτε σε τόσο ηλιόλουστες ημέρες, υπέροχος καιρός. Ξέρετε αυτές οι καλοκαιρινές ημέρες εν μέσω χειμώνα ονομάζονται Αλκυονίδες ημέρες» είπε ο κ. Κοτζιάς, έχοντας δίπλα του τον διπλωμάτη Αδαμάντιο Βασιλάκη.

Παρ’ όλα αυτα, εντύπωση προκαλεί η συντομία στη διάρκεια της συνάντησης των δύο, η οποία και διήρκησε κάτι παραπάνω από ένα 15λεπτο. Ο Μαθιου Νιμιτς προπορεύτηκε, αν και εμφανίστηκε φειδωλός στις δηλωσεις του εστιάζοντας στην ανάγκη «να εκμεταλλευτούμε το μομεντουμ». Όταν ρωτήθηκε περί χρονοδιαγράμματος επανέλαβε ότι «είναι στιγμή αποφάσεων», εξηγώντας ότι μετά από λιγες εβδομάδες συζητήσεων ακόμα «πρέπει να έχουμε αποτελέσματα διότι δεν πρέπει να καθυστερήσουμε ή να φρενάρουμε».

Ξεκαθάρισε ότι συζήτησαν τις προτάσεις του, αλλά με μια διάθεση χιούμορ είπε ότι «είμαι διαμεσολαβητής και όχι δικαστής». Συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχει διάθεση και από τις δυο πλευρές. Η ελληνική κυβέρνηση είναι σοβαρή και έχει ενεργοποιηθεί στη λύση του προβλήματος». Ο Νίκος Κοτζιάς αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Πριν, και συγκεκριμένα στις 10:30 ο Μάθιου Νίμιτσς συναντήθηκε με τον αρμόδιο τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Κουμουτσάκο.

Επίκεντρο της συζήτησης των δύο ανδρών ήταν το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, με τον βουλευτή της ΝΔ να μεταφέρει στον Νίμιτς τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μπροστά στις κάμερες ο κ. Νίμιτς φαίνεται να είχε διάθεση για κουβέντα, αλλά όχι για την ουσία στο Σκοπιανό.

Αφού ρώτησε τον κ. Κουμουτσάκο αν πηγαίνει συχνά διακοπές, ο Αμερικανός διπλωμάτης του αποκάλυψε ότι λόγω της δουλειάς του δεν μπορεί να πηγαίνει ο ίδιος διακοπές.

«Το μόνο πρόβλημα με τη δουλειά μου είναι ότι δεν μπορώ να κάνω διακοπές γιατί θα κάνει κακή εντύπωση» είπε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ ξεπερνώντας όλα όσα είπε π.χ. πριν από λίγες ημέρες σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων για προτάσεις που διασφαλίζουν και ενισχύουν την «ταυτότητα και το έθνος» της ΠΓΔΜ!

Στη συνέχεια, βέβαια, φρόντισε να βάλει στο κάδρο και τη σύζυγό του μιλώντας για τα παράπονα που του κάνει. «Η γυναίκα μου με ρωτάει συνέχεια «γιατί δεν μπορούμε να πάμε διακοπές;»» είπε χαρακτηριστικά με τον Γιώργο Κουμουτσάκο να του λέει ότι «έχετε άλλον έναν λόγο για να επιδιώκετε τη λύση».

Search