ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Μην θεωρείται ασήμαντο τον ξαφνικό πόνο στον αφαλό

Ο αφαλός είναι ένα από τα πιο «παραμελημένα» σημεία του σώματος, μέχρι τη στιγμή που θα εκδηλώσει κάποιο σύμπτωμα, όπως ο πόνος. Παρότι ο πόνος στην περιοχή της κοιλιάς είναι κάτι συνηθισμένο, που μπορεί να εμφανίζεται και να υποχωρεί, ο πόνος στον αφαλό, είναι πιθανό να οφείλεται σε κάτι σοβαρότερο.

Σύμφωνα με την Elana Maser, επίκουρη καθηγήτρια γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή Icahn του Νοσοκομείου του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, αν εκδηλώσετε πόνο στον αφαλό, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό για να διαπιστώσει αν πρόκειται για κάτι σοβαρό.

Συστήνει επίσης να προσέξετε άλλα πιθανά συμπτώματα, όπως πυρετός, αίμα στα κόπρανα ή ανουρία (παραγωγή ούρων σε ποσότητα μικρότερη από 50ml ανά 24ωρο).

Ανάλογα με την υποκείμενη πάθηση, ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε γαστρεντερολόγο, γενικό χειρουργό ή ακόμα και δερματολόγο.

Αν αναρωτιέστε τι μπορεί να κρύβει ο πόνος στον αφαλό, δείτε 5 πιθανές αιτίες και πώς αντιμετωπίζονται:

Νόσος του Crohn

Η νόσος του Crohn είναι φλεγμονώδης νόσος του εντέρου που μπορεί να προκαλέσει πόνο πίσω από τον αφαλό. Ο πόνος είναι οξύς, «βουβός» ή πόνος κράμπας που διαρκεί 20-30 λεπτά μετά το φαγητό.

Εκτός από τον πόνο στην κοιλιά, η νόσος περιλαμβάνει και άλλα συμπτώματα, όπως διάρροιες, κόπωση και απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, η αιτία της νόσου του Crohn είναι άγνωστη, εμπλέκεται όμως στην εκδήλωσή της το ανοσοποιητικό και το οικογενειακό ιστορικό.

Οι επιπλοκές της νόσου περιλαμβάνουν υποσιτισμό, έλκη και απόφραξη του εντέρου. Οι διαγνωστικές εξετάσεις είναι η κολονοσκόπηση και η μαγνητική τομογραφία. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη φάρμακα, καταστολείς του ανοσοποιητικού συστήματος, αντιβιοτικά ή συμπληρώματα βιταμινών. Εάν οι θεραπείες που θα σας συστήσει ο γιατρός, δεν λειτουργούν, ίσως χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Ομφαλοκήλη

Η ομφαλοκήλη είναι ένα εξόγκωμα σαν πρήξιμο, στον αφαλό, ή κοντά σε αυτόν και προκύπτει όταν έντερο, ή λίπος περνάει μέσα από ένα αδύναμο σημείο ή τρύπα του αφαλού. Αυτού του είδους η κήλη συνήθως είναι επώδυνη, ενώ μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη αφού ο ομφαλικός δακτύλιος είναι στενός και εύκολα μπορεί να προκαλέσει περίσφυξη ή/και νέκρωση του περιεχομένου της ομφαλοκήλης. Υπολογίζεται ότι ένα στα πέντε νεογέννητα εμφανίζουν ομφαλοκήλη. Στο 90% των περιπτώσεων η κατάσταση επουλώνεται μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

Στο 10% των περιπτώσεων, το πρόβλημα παραμένει. Ένας άνθρωπος με ομφαλοκήλη, μπορεί να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα στη διάρκεια της ζωής του. Μπορεί όμως να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως περίσφιγξη της κήλης, η οποία παρουσιάζει πόνο, διόγκωση, οίδημα και πολλές φορές απόφραξη του σπλάχνου που περισφίγγεται με αποτέλεσμα την ελάττωση της αιμάτωσής του και ειλεό ή και νέκρωση του.

Η περίσφιγξη ομφαλοκήλης αποτελεί ένδειξη επείγουσας χειρουργικής επέμβασης διότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος νέκρωσης του σπλάχνου. Αν έχετε ομφαλοκήλη, πρέπει να βρίσκεστε σε εγρήγορση για συμπτώματα όπως ο πόνος στον αφαλό, η αλλαγή χρώματος στην περιοχή (γίνεται κόκκινη η μωβ), η δυσκοιλιότητα, ο πυρετός, το πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς και ο εμετός.

Δυσπεψία

Παρότι τα αέρια γίνονται αισθητά περισσότερο στην άνω κοιλιακή χώρα, η δυσπεψία επηρεάζει κυρίως την περιοχή γύρω από τον αφαλό. Η διατροφή μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσφορία και πόνο οπουδήποτε στην κοιλιά σας, αίσθημα πληρότητας και ναυτία που διαρκεί λίγες ώρες.

Τα λιπαρά, τα τηγανητά και τα πικάντικα, αποτελούν κοινές αιτίες δυσπεψίας. Οι τροφές με πολλά λιπαρά απαιτούν περισσότερο χρόνο πέψης, γι’ αυτό παραμένουν περισσότερο χρόνο στο στομάχι.

Για να αντιμετωπίσετε τη δυσπεψία, πρέπει να αποφεύγετε τις παραπάνω τροφές, να μασάτε αργά την τροφή και να αποφεύγετε την άσκηση αμέσως μετά το φαγητό. Η λήψη αντιόξινων βοηθά να ανακουφιστεί προσωρινά η δυσφορία, πρέπει όμως να ενημερώσετε τον γιατρό σας αν τα συμπτώματα επιμένουν για μέρες.

Σκωληκοειδίτιδα

Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένα μικροσκοπικό όργανο που βρίσκεται στο σημείο που ενώνονται το λεπτό και το παχύ έντερο. Όταν φλεγμαίνει, η πάθηση λέγεται σκωληκοειδίτιδα. Το πρώτο σύμπτωμα είναι συνήθως ο πόνος στην περιοχή της κοιλιάς.

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί σκωληκοειδίτιδα, αλλά είναι συνηθέστερη σε άτομα ηλικίας 15 έως 30 ετών και τείνει να αποτελεί «οικογενειακή υπόθεση». Πρόκειται για κατάσταση που χρήζει επείγουσας ιατρικής φροντίδας, καθώς μπορεί να εξελιχθεί σε λοίμωξη απειλητική για τη ζωή.

Αν ο πόνος χειροτερεύει όσο περνάει η ώρα, όταν αναπνέετε ή κινείστε, πρέπει να σας δει γιατρός. Άλλα συμπτώματα είναι η ναυτία, ο εμετός, ο υψηλός πυρετός, η διάρροια, η δυσκοιλιότητα και η απουσία όρεξης.

Πέτρες στη χολή

Οι χολόλιθοι είναι μικρές πέτρες που σχηματίζονται στο εσωτερικό της χοληδόχου κύστης. Μπορούν να είναι μικροσκοπικά στίγματα ή να πάρουν τόσο μεγάλο μέγεθος, όσο το σύνολο της χοληδόχου κύστης, η οποία μπορεί να είναι μέχρι και 15εκ. Κανονικά, η χοληδόχος κύστη γεμίζει με χολή μεταξύ των γευμάτων. Στη συνέχεια, όταν τρώμε λιπαρά τρόφιμα, η χοληδόχος κύστη αδειάζει τη χολή στο έντερο. Μερικές φορές όμως, οι πέτρες μπορούν να ερεθίσουν τη χοληδόχο κύστη ή και να τη φράξουν. Αν οι πέτρες βγουν έξω από τη χοληδόχο κύστη, μπορούν να προκαλέσουν ίκτερο ή και παγκρεατίτιδα.

Τότε εκδηλώνεται έντονος πόνος στο κέντρο της κοιλιάς, ακριβώς κάτω από το στήθος σας. Ο πόνος ή οι κράμπες στην κοιλιά, μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και 8-9 ώρες.

Εάν ο πόνος δεν υποχωρήσει μέσα σε λίγες ώρες, είναι εξουθενωτικός, έχετε κίτρινη όψη ή υψηλό πυρετό με ρίγη, συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να αποκλείσετε μια επιπλοκή όπως η φλεγμονή της χοληδόχου κύστης.
onmed

Search