GASTRONOMY

Κλασική καρμπονάρα

Υλικά Συνταγής

    500 γρ. σπαγγέτι μπουκατίνι ή φετουτσίνι
    150 γρ. πανσέτα ή μπέικον
    2 κ.σ. ελαιόλαδο
    1 σκ. σκόρδο
    2 κ.σ. βούτυρο
    2 ολόφρεσκα αβγά
    150 γρ. παρμεζάνα και πεκορίνο ανάμεικτα
    αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
    Για τις ανοιξιάτικες παραλλαγές
    4 αγκινάρες
    4 σπαράγγια
    100 γρ. αρακά
    λίγο άνηθο
    ή
    200 γρ. ασπρομανίταρα
    1 κ.σ. αποξηραμένα μανιτάρια
    λίγο θυμάρι
    ή
    6 λιαστές ντομάτες
    2 ψητές πιπεριές Φλωρίνης
    λίγο φρέσκο θυμάρι
    λίγο φρέσκο δεντρολίβανο

Εκτέλεση

Για την αυθεντική ιταλική καρμπονάρα με αυγό, βράζουμε πρώτα τα ζυμαρικά μας σε αλατισμένο νερό. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε την ψιλοκομμένη πανσέτα για 5′. Σπάμε τη σκελίδα και την προσθέτουμε και αφήνουμε να αρωματίσει για 1´ -2′.  Το αφαιρούμε. Χτυπάμε τα αβγά σε μπολ με το μισό τριμμένο τυρί. Προσθέτουμε αλατοπίπερο. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και κρατάμε λίγο από το νερό που έβρασαν.

Τα ξαναβάζουμε καυτά όπως είναι στην κατσαρόλα. Η φωτιά πρέπει να είναι στο πιο χαμηλό. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά να λιώσει και αρωματίσει τα ζυμαρικά με άρωμα και γεύση βουτύρου.

Προσθέτουμε την ψημένη πανσέτα στα ζυμαρικά καθώς και τα χτυπημένα αυγά. Όπως είναι όλα καυτά ανακατεύουμε με τσιμπίδα να ενωθούν τα υλικά. Αν θέλουμε πιο κρεμένια υφή προσθέτουμε λίγο από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά κι ανακατεύουμε.

Προσοχή η καρμπονάρα πρέπει γρήγορα να βγει από την φωτιά για να μην ψηθούν τα αυγά.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο τυρί και αποσύρουμε από την φωτιά.

Προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως.

Η βασική συνταγή καρμπονάρας σηκώνει πολλές παραλλαγές. Ανοιξιάτικη με αγκινάρες, αρακά και σπαράγγια, ή με άγρια μανιτάρια, ασπρομανίταρα και θυμάρι αλλά και με λιαστή ντομάτα, πιπεριά ψητή, θυμάρι και δεντρολίβανο. Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη και δημιουργήστε!

argiro.gr

 

Search