GASTRONOMY

Ηπειρώτικη κρεατόπιτα


Υλικά Συνταγής

    1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
    150 γραμ. βούτυρο Ηπείρου λιωμένο
    1 κοτόπουλο (κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής)
    500 γραμ. χοιρινό κρέας χωρίς πολύ λίπος
    1 μικρό κρεμμύδι
    1 κλωνάρι σέλερι
    1 κομμάτι πράσο
    1 καρότο
    1 δαφνόφυλλο
    5-6 κόκκοι πιπέρι
    Για τη γέμιση
    2 κ.σ. βούτυρο Ηπείρου
    2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    2 φλ. τραχανά
    400 γραμ. φέτα σε τρίμματα
    φρέσκο πιπέρι
    αλάτι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε να φτιάξουμε την ηπειρώτικη κρεατόπιτα με χοιρινό και κοτόπουλο, βάζοντας σε μία κατσαρόλα το κοτόπουλο, το κρέας, το κρεμμύδι, το σέλερι, το πράσο, το καρότο, το δαφνόφυλλο και το πιπέρι. Καλύπτουμε με νερό και από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για περίπου 40΄. Ξαφρίζουμε όποτε εμφανίζονται αφροί στην επιφάνεια.

Βγάζουμε το κοτόπουλο και το κρέας από το ζωμό και σουρώνουμε. Αφού κρυώσουν, ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο και ψιλοκόβουμε το χοιρινό.

Ζεσταίνουμε βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε το βούτυρο. Σε μέτρια φωτιά αφήνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί για 7΄-8΄, όχι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το χοιρινό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοψηθεί για 5΄-6΄. Προσθέτουμε τον τραχανά και τα 3/4 φλ. ζωμό (με τον οποίο βράσαμε τα κρεατικά), αλατοπιπερώνουμε τη γέμιση και σιγοβράζουμε για 10-12′, μέχρι η γέμιση να πιεί τα υγρά της.

Αφού κρυώσει προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε ένα ταψί για πίτα, με διάμετρο 40 εκατοστών. Απλώνουμε 3 φύλλα χωριάτικα ακτινωτά ώστε να εξέχουν, ραντίζοντάς τα με λιωμένο βούτυρο. Αδειάζουμε τη γέμιση και μπήγουμε το φλουρί. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λιωμένο βούτυρο και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα.

Χαράζουμε τη βασιλόπιτα σε κομμάτια μπακλαβαδωτά και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Ραντίζουμε με λίγο ζωμό και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, στις αντιστάσεις, για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά.

Extra Tip

Ο τραχανάς κάνει την πίτα λίγο πιο αφράτη και συγχρόνως μαζεύει τα περιττά υγρά.

 

Search